İçeriğe atla

KNIME

KNIME - Açık Analiz Platformu
Knime Logosu
Geliştirici(ler)KNIME.com AG
Güncel sürüm4.1.3 / 13/05/2020
Programlama diliJava
İşletim sistemiLinux, OS X, Windows
Platformçapraz platform
Erişilebilirlik2 dil
Diller listesi
LisansGPL
Resmî sitesihttps://www.knime.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

KNIME (Telaffuz/naɪm/) ismi Konstanz Information Miner yani Konstanz Bilgi Madencisinin kısaltmasından oluşmuştur. KNIME açık kaynak ve çapraz platform veri analizi, raporlama, entegrasyon platformudur. KNIME, modüler veri hattı konsepti aracılığıyla makine öğrenimi ve veri madenciliği için çeşitli bileşenleri içerir ve bu araçlara "node" denir. Görselleştirme, modelleme ve veri analizi için (ETL) temel veri önişleme nodelarını bir kullanıcı grafik arabiriminde herhangi bir kod yazmadan kullanılmasını sağlar.

KNIME 2006 yılından beri ilaç araştırmalarında[1] CRM analizlerinde, iş zekası ve finansal uygulamalarda kullanılmaktadır.

Tarihi

KNIME geliştirilmeye Ocak 2004'te University of Konstanz'daki bir yazılım takımının mülkiyetinde başladı. Michael Berthold'ın başındaki özgün geliştirici ekibi silikon vadisindeki ilaç endüstrisi yazılım sağlayan bir firmadan geldi. İlk hedefleri herhangi bir alana odaklanmayan farklı veri yükleme, işleme, dönüşüm analizi ve görsel araştırma modüllerinin kolay entegrasyon için izin verilen bir modüler yüksek ölçeklenebilir ve açık veri işlem platformu oluşturmaktı. Platform, integrasyon analizi ve diğer veri işleme projelerine hizmet verecek işbirliği ve araştırma platformu şeklinde tasarlandı. 2006'da KNIME'ın ilk sürümü çıktı ve birçok ilaç şirketi KNIME kullanmaya, yaşam bilimciler kendi araçlarını KNIME'a eklemeye başladı.[2][3][4][5][6] Sonraki yıl Alman bir dergide yayınlana makale[7] sonrasında başka alandaki kullanıclar gemiye katıldı.[8][9] 2012 itibarıyla KNIME, yalnızca yaşam bilimleri alanında değil, bankalar, yayıncılar, otomobil üreticileri, telekomünikasyon şirketleri, danışmanlık firmaları ve diğer ülkelerdeki 15.000'den fazla gerçek kullanıcı tarafından (indirme sayısıdeğil ancak kullanıcılar tarafından düzenli olarak güncelleme alan kişi sayısıdır) kullanmaktadır. Çeşitli diğer sektörlerde değil, aynı zamanda dünya çapında çok sayıda araştırma grubunda yer almaktadır. Firmanın merkezi zürih olmakla birlikte, silikon vadisi ve Berlin'de ofisleri bulunmaktadır.[10]

Yapısı

KNIME kullanıcıların görsel olarak veri akışları (veya hatları) oluşturmalarını, seçilen veya tüm analizleri adımlarının gerçekleştirlmesini daha sonra modelleri, sonuçları ve etkileşimli görünümlerin incelenmesini sağlar. KNIME Java ile yazılmış ve Eclipse tabanlı kurulmuştur ve ek işlevsellik sağlayan eklentileri eklemek için uzantı mekanizmasını kullanmaktadır. Çekirdek sürüm zaten veri entegrasyonu (Dosya giriş / çıkışı, JDBC ile tüm yaygın veritabanı yönetim sistemlerini destekleyen veritabanı düğümleri), veri dönüşümü (filtre, dönüştürücü, birleştirici) yanı sıra veri analizi ve görselleştirme için yaygın olarak kullanılan yöntemler için yüzlerce modül içermektedir. Ücretsiz Rapor Tasarımcısı uzantısıyla, KNIME iş akışları, veri kümelerinden doc, ppt, xls, pdf ve diğerleri gibi belge formatlarına rapor şablonları oluşturabilmektedir. KNIME'in diğer yetenekleri şunlardır:

  • KNIME'ın çekirdek mimarisi, yalnızca mevcut sabit disk alanı ile sınırlı olan büyük verilerin işlenmesine izin verir (diğer açık kaynak veri analiz araçlarının çoğu ana bellekte çalışır ve bu nedenle mevcut RAM ile sınırlıdır). Örneğin. KNIME, 300 milyon müşteri adresinin, 20 milyon hücre görüntüsünün ve 10 milyon moleküler yapıların analiz edilmesini sağlar.
  • KNIME eklentileri Metin madenciliği, Resim madenciliği ve zaman serileri analizi yöntemlerinin entegrasyonunu sağlar.
  • KNIME, çeşitli diğer açık kaynak projelerini destekler, örneğin; Weka makina öğrenme algoritmaları, the statistics package R project, LIBSVM, JFreeChart, ImageJ, the Chemistry Development Kit.[11]
  • KNIME bir Java projesi olmasına karşın JavaScriptPythonPerl dillerinde fonksiyon çevirici (wrapper) yazmayı destekler.

Lisans

Sürüm 2.1'den itibaren, KNIME, GPLv3 altında, başkalarının patentli uzantıları eklemek için iyi tanımlanmış node API'sini kullanmasına izin veren bir istisna ile yayınlanır.

Kaynakça

  1. ^ Tiwari, Abhishek; Sekhar, Arvind K.T. (October 2007). "Workflow based framework for life science informatics". Computational Biology and Chemistry31 (5-6): 305–319. doi:10.1016/j.compbiolchem.2007.08.009
  2. ^ "ChemAxon". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Schrödinger". 25 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  4. ^ Tripos, Inc. 17 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2011-07-17 at the Wayback Machine.
  5. ^ "NovaMechanics Ltd". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Treweren Consultants". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  7. ^ Datenbank-Mosaik Data Mining oder die Kunst, sich aus Millionen Datensätzen ein Bild zu machen, c't 20/2006, S. 164ff, Heise Verlag.
  8. ^ "Forum auf der KNIME Webseite". 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Pervasive". 29 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  10. ^ "About KNIME". 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  11. ^ Beisken, S.; Meinl, T.; Wiswedel, B.; De Figueiredo, L. F.; Berthold, M.; Steinbeck, C. (2013). "KNIME-CDK: Workflow-driven Cheminformatics"BMC Bioinformatics14: 257. doi:10.1186/1471-2105-14-257PMC 3765822 . PMID 24103053 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Ek Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Dosya aktarım iletişim kuralı</span> Bilgisayarcılık terimi

Dosya aktarım iletişim kuralı,, bir veri yığınının - ASCII, EBCDIC ve binary- bir uç aygıttan diğerine iletimi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S60 (yazılım platformu)</span>

S60 platformu Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda kullanılan yazılım platformu. İlk başlarda Series 60 olarak adlandırılan platform, Kasım 2005'te S60 adını almıştır. 2001'de Nokia tarafından oluşturulan platform, ilk olarak Nokia 7650 modelinde kullanılmıştır. Platform, o zamandan beri 5 güncel sürüm yayınladı. Series 60, Kasım 2005'te S60 olarak yeniden adlandırıldı. Temel olarak, çekirdek Symbian işletim sistemine erişebilen bir kullanıcı arabirimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zend Studio</span>

Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">WebKit</span>

WebKit, web tarayıcılarına web sayfalarını işlemesine izin vermek için tasarlanmış bir web tarayıcı motorudur. Webkit motoru penceredeki web içeriğini görüntülemek için bir sınıflar kümesi sağlar ve aşağıdaki bağlantılar gibi kullanıcı tarafından tıklandığı zaman tarayıcı özellikleri gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Weka</span>

Weka, makine öğrenimi amacıyla Waikato Üniversitesinde geliştirilmiş ve "Waikato Environment for Knowledge Analysis" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş yazılımın ismidir. Günümüzde yaygın kullanımı olan çoğu makine öğrenimi algoritmalarını ve metotlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

<span class="mw-page-title-main">RapidMiner</span>

RapidMiner makine öğrenmesi, veri madenciliği, metin madenciliği, tahmin edici analiz ve iş analizi amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş bir yazılım platformudur. Yazılım aynı isme sahip firma tarafından üretilmiştir. Yazılım genel olarak iş ve ticari uygulamalarda kullanıldığı gibi aynı zamanda araştırma, eğitim, hızlı prototipleme ve uygulama geliştirme gibi amaçlarla da kullanılabilir. Ayrıca, veri madenciliği sürecinin tüm adımları yazılım tarafından desteklenmektedir, bu yüzden veri hazırlama, sonuçları görselleştirme, doğrulama ve optimizasyon gibi amaçlarla da yazılımın kullanılması mümkündür. RapidMiner açık çekirdek modeli ile geliştirilmiştir ve RapidMiner Temel Sürümü AGPL lisansı ile indirilebilir . Profesyonel versiyonu ise mevcut haliyle $1,999'dan temin edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Veri analizi</span>

Veri analizi, faydalı bilgiler bulma, sonuçları bilgilendirme ve karar vermeyi destekleme amacı ile verileri inceleme, temizleme, dönüştürme ve modelleme işlemidir. Veri analizi, farklı isimler altında çeşitli teknikleri bünyesinde bulunduran, işletme, bilim ve sosyal bilimler gibi farklı alanlarda kullanılan çok çeşitli görünüş ve yaklaşımlara sahiptir. Günümüzün iş dünyasında, veri analizi karar verme işlemlerinin daha bilimsel hale getirilmesine ve işletmelerin daha etkin çalışmalarına yardımcı olmaktadır.

ChemSpider, kimyasal maddelerin bir veritabanıdır. ChemSpider, Kraliyet Kimya Derneği'ne aittir.

İstatistikte, keşifsel veri analizi, genellikle istatistiksel grafikler ve diğer veri görselleştirme yöntemlerini kullanarak temel özelliklerini özetlemek için veri kümelerini analiz etme yaklaşımıdır. İstatistiksel bir model kullanılabilir veya kullanılamaz. Ancak öncelikle EDA, verilerin bize resmi modelleme veya hipotez testi görevinin ötesinde neler söyleyebileceğini görmek için vardır. Keşifsel veri analizi, istatistikçileri verileri keşfetmeye ve muhtemelen yeni veri toplama ve deneylere yol açabilecek hipotezler formüle etmeye teşvik etmek için John Tukey tarafından desteklenmiştir. EDA, model uydurma ve hipotez testi için gereken varsayımları daha dar bir şekilde kontrol etmeye ve eksik değerleri ele almaya ve gerektiğinde değişkenlerin dönüşümlerini yapmaya odaklanan ilk veri analizinden farklıdır. EDA, IDA'yı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fossilworks</span>

Fossilworks, dünyanın dört bir yanından yüzlerce paleontolog tarafından bir araya getirilen geniş bir ilişkisel veritabanı olan Paleobiyoloji Veritabanı'na erişimi kolaylaştırmak için sorgulama, indirme ve analiz araçları sağlayan bir portaldir.

Yetki ispatı ya da otorite ispatı, blockchain ağlarına pratik ve verimli bir çözüm sunan, itibar bazlı bir mutabakat algoritmasıdır. Bu terim 2017 yılında Ethereum kurucu ortağı ve eski Teknolojiden Sorumlu Başkan’ı Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

Burada, sayısal analiz veya veri analizi için kullanılmak üzere tasarlanmış önemli son kullanıcı bilgisayar uygulamaları listelenmiştir: