
KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

Xgl, X Pencere Sistemi için geliştirilmiş ve günümüzde artık kullanılmayan bir görüntü sunucusudur; zamanının modern ekran kartlarının OpenGL sürücüleriyle birlikte sağladığı avantajları X Pencere Sistemi'ne kazandırabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Linux masaüstüne çeşitli şeffaflaştırma, gölgelendirme, animasyon gibi görsel ögelerin ilâve olmasını sağlar. Bu ögelerin kullanılması, ekran kartını kullandığı için, işlemci gücüne ihtiyaç duymaz, böylece uygulanan efektler sistemin performansını düşürmez.

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

OpenGL ES 3 boyutlu grafik API'si olan OpenGL'nin cep telefonu gibi gömülü sistemler için tasarlanmış bir alt kümesidir. Tanımlanması ve tanıtımı, grafik donanım ve yazılım endüstrisi konsorsiyumu olan ve grafik ve çoklu ortam için açık kaynak kodlu API'lerle ilgilenen Khronos Group tarafından yapılır.
Karesel gölgelendirme anlamına gelen Pixel Shader DirectX 9 ve üzeri oyun grafik kütüphanesinde bulunan grafik işleme komut fonksiyonudur. Yeni nesil olarak tanımlanan birçok oyunda bu özellik şartı aranıldığı için bir önceki nesil ekran görüntü kartları bu özelliği desteklemediği için birçok oyun yazılımı çalışmama durumu yaşanmaktadır.

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

OpenEZX, Linux tabanlı Motorola EZX telefon platformu hakkında bilgi toplamak için çalışan bir projedir.

Mac OS X 10.1 veya Mac OS X Puma Apple tarafından üretilmiş ikinci nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak büyük kedilerin bir türü olan Puma ismi verildi. Sürüm 10.1, Mac OS X 10.0 kullanıcıları için ücretsiz güncelleme olarak 25 Eylül 2001'de sunuldu. Eleştirmenler işletim sisteminde hala bazı özelliklerin eksik olduğunu ve hatalar olduğunu iddia etti, ancak işletim sistemi, Mac OS X 10.0'dan daha fazla satıldı.

Mac OS X 10.0 veya Mac OS X Cheetah Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış ilk nesil Mac OS X bilgisayar ve sunucu işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak kedigillerin bir türü olan Çita ismi verildi. 129 dolar fiyat ile 24 Mart 2001'de piyasaya sürüldü.

Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.

KWin X Pencere Sistemi için bir pencere yöneticisi ve halen Wayland kompozitörü olma sürecindedir. Varsayılan pencere yöneticisi olduğu KDE Plasma 5'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. KWin, kendi başına veya diğer masaüstü ortamılarıyla da kullanılabilir

Sharp Zaurus, Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisinin adıdır. Zaurus, 1990'lı yıllarda Japonya'da en popüler PDAydı ve tescilli bir işletim sistemine dayanıyordu. Linux işletim sistemini kullanan ilk Sharp PDA, Qt Extended tabanlı Embedix Plus'ı (Lineo) çalıştıran SL-5000D idi. Adı, dinozorların adlarına uygulanan ortak sonekten kaynaklanmaktadır.
Core Video, macOS tarafından kullanılan video işleme modelidir. Görüntü açma ve kompozisyon için dekompresyon çerçevelerinin bir video kaynağından kalan Quartz teknolojilerine kadar olan süreçlerini birbirine bağlar. Hem QuickTime X hem de QuickTime 7, Core Video'ya bağlıdır.

KGet KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisidir. KDE Genel Ağ paketinin bir parçasıdır. Konqueror ve rekonq web tarayıcıların yanı sıra, eklentiler vb. yardımıyla Mozilla Firefox, Google Chrome ve diğer Chromium tabanlı web tarayıcılarla da kullanılabilir.

KDE Partition Manager, ilk olarak Volker Lanz tarafından KDE Platformu için yazılmış bir disk bölümleme uygulamasıdır. İlk olarak KDE SC 4.1 için yayınlandı ve merkezi KDE yayın döngüsünden bağımsız olarak yayınlandı. Nisan 2014'te Volker Lanz ölünce, Andrius Štikonas geliştirmeye devam etti ve bakım sorumluluğunu üstlendi.

KDE System Guard, Unix benzeri sistemlerde KDE platformu için görev yöneticisi ve performans izleyicisidir. Uzak ana bilgisayarda ksysguardd çalıştırılarak ve Grafiksel Kullanıcı Arayüzünün (ksysguard) uzaktan bağlanması sağlanarak hem yerel, hem de uzak ana bilgisayarları izleyebilir. Basit değerleri ya da tablolar gibi karmaşık verileri alıp bu bilgileri çeşitli grafik ekranlarda görüntüleyebilir. Ardından ekranlar çalışma sayfaları halinde düzenlenebilir. Ayrıca top uygulamasına benzer, ayrıntılı bir işlem tablosu da sunar.