İçeriğe atla

KDE Connect

KDE Connect
Geliştirici(ler)KDE
İlk yayınlanma2013 (11 yıl önce) (2013)
Güncel sürümKDE: 24.08.1[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin (7 Eylül 2024) Android: 1.29.0[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin(20 Eylül 2023) iOS: 0.3.0[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin (30 Ocak 2023)
Programlama diliC++
İşletim sistemiLinux, Android, Windows 10[4]
LisansLGPL, GPL
Resmî sitesikdeconnect.kde.org
Kod deposuinvent.kde.org/network/kdeconnect-kde

KDE Connect, yerel ağlar üzerinden cihazlar arasında kablosuz iletişim ve veri aktarımını kolaylaştıran, KDE tarafından geliştirilen çok platformlu bir uygulamadır.[5][6][7][8][9] KDE Connect birçok Linux dağıtımının yanı sıra, Android için Google Play Store[10] ve F-droid[11] depolarında mevcuttur. Genellikle tüm Linux dağıtımların KDE Plasma masaüstü sürümü içinde yer alır. Ayrıca, GNOME Masaüstü Ortamı için de GSConnect olarak uyarlanmış olup Gnome Extension Store depolarından edinilebilir.[12]

KDE Connect, belirli bir işletim sistemi için Kullanıcı Arayüzünden bağımsız kitaplıklardan çeşitli DBus arayüzleri kullanarak çalışır.[13]

KDE Connect, iletişim için TLS (İletim Katmanı Güvenliği) şifreleme protokolünü kullanır.

Özellikler

  • Paylaşımlı pano: telefon ile bilgisayar (veya başka bir cihaz) arasında kopyala-yapıştır işemleri
  • Bildirim senkronizasyonu: Android bildirimlerinin ve SMS iletilerinin bilgisayardan okunması ve yanıtlanması
  • Belirli bir dosya sistemi entegrasyonu dahil olmak üzere, dosyaların ve URL adreslerinin bir cihazdan diğerine anında paylaşılması
  • Çoklu ortam uzaktan kumandası: Telefonun Linux çoklu ortam oynatıcıları için uzaktan kumanda olarak kullanılması
  • Sanal dokunmatik yüzey: Telefon ekranının bilgisayarın dokunmatik yüzeyi ve klavyesi olarak kullanılması
  • Sunum uzaktan kumandası: Sunum slaytlarının doğrudan telefondan ilerletilmesi[14][15][16][17][18][19][20]

Kaynakça

  1. ^ "v24.08.1". 7 Eylül 2024. Erişim tarihi: 9 Ekim 2024. 
  2. ^ "Android: Version 1.29.0; Updated on 20 Sept 2023". 20 Eylül 2023. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  3. ^ "iOS: Version History 0.3.0; Jan 30, 2023". 30 Ocak 2023. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Get KDE Connect". Microsoft Store (İngilizce). 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  5. ^ "Tipps & Tricks | Hotline". Heise Magazine (Almanca). 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  6. ^ C't Linux (2019) : Know-how & Tools für den Alltag. Hannover: Heise Media. 2019. ISBN 3-95788-241-9. OCLC 1107574832. 
  7. ^ "How to connect your Android device to your Linux desktop". TechRepublic (İngilizce). 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  8. ^ "KDE Connect Kicked From Google Play, Returns Less the App It Was". BleepingComputer (İngilizce). 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  9. ^ "KDE Connect links your Android phone with your Linux desktop". PCWorld (İngilizce). 1 Eylül 2016. 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  10. ^ "KDE Connect - Apps on Google Play". play.google.com (İngilizce). 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  11. ^ "KDE Connect | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository". f-droid.org. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  12. ^ "GSConnect - GNOME Shell Extensions". extensions.gnome.org. 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  13. ^ "Working of KDE connect". invent.kde.org. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  14. ^ "Linux For Beginners: Understanding The Many Versions Of Ubuntu". Forbes (İngilizce). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. KDE also gets an enthusiastic nod for the way it handles notifications of all kinds, as well as the built-in KDE Connect for managing your Android phone 
  15. ^ "How to Wirelessly Transfer Android Files to a Linux Desktop". How-To Geek (İngilizce). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  16. ^ "What Is KDE Connect & How Do You Use It? – Linux Hint" (İngilizce). 29 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  17. ^ "How to Sync Android With Linux Using KDE Connect". MUO (İngilizce). 5 Ekim 2015. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  18. ^ "KDE Connect review: Wireless file sharing and remote input app". Bestappsguru (İngilizce). 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  19. ^ "5 Awesome Things You Can Do With KDE Connect And Probably Did Not Know About" (İngilizce). 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 
  20. ^ "Some features of KDE connect". invent.kde.org. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash</span> vektörel grafik yazılımı

Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkardığı Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

Viber, çoklu platform desteği sunan ve internet üzerinden anlık mesajlaşma ve sesli görüşme imkânı sunan bir iletişim aracıdır. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine medya ve sesli mesaj göndermesine de imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu Android yazılımları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Android platformu üzerinde çalışan özgür ve açık kaynak kodlu kayda değer uygulamaların henüz tamamlanmamış listesidir. Bu uygulamaların hemen hepsi ücretsizdir. Uygulamaların daha geniş listesi için aşağıdaki Dış bağlantılar bölümüne bakınız.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">F-Droid</span> Açık kaynak Kodlu Dijital Dağıtım Servisi

F-Droid Android için Play Store'a benzer bir yazılım deposudur. Proje tarafından barındırılan depo, proje gereği yalnızca özgür yazılım uygulamalarını içerir. Uygulamalar, bir hesap ile kayıt olma gerektirmeden F-Droid web sitesinden veya istemci uygulamasından taranabilir ve yüklenebilir. Reklam, kullanıcı takibi veya özgür olmayan yazılıma bağımlılık gibi "anti-özellikler", uygulama açıklamalarında işaretlenmiştir. Web sitesi ayrıca, barındırdığı uygulamaların kaynak kodunun yanı sıra F-Droid sunucusunu çalıştıran yazılımlar sunarak herkesin kendi uygulama havuzunu kurabilmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung DeX</span> Kullanıcıların telefonlarını masaüstü benzeri bir deneyime genişletmelerini sağlayan özellik

Samsung Dex, kullanıcıların; cihazlarına klavye, fare ve monitör bağlayarak cihazlarını masaüstü bilgisayar gibi kullanmalarını sağlayan; Samsung'un bazı üst seviye mobil cihazlarında bulunan bir özelliktir. DeX adı," Desktop eXperience"ın kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Desktop</span>

Novell Linux Masaüstü olarak tanıtılan SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), SUSE tarafından geliştirilen, pazarlanan ve kurumsal müşterilere hitap etmeyi amaçlayan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özel olarak kurumsal masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmıştır. Yeni ana sürümler 24-36 ay arayla piyasaya sürülürken, ikincil sürümler 9-12 ayda bir çıkarılır. SUSE Linux Enterprise Desktop da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, dahil edilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümlerinin piyasaya sürülen kurumsal ürüne eklenmesini sağlamak amacıyla openSUSE gibi topluluk ürününlerinden çok daha yoğun ve sıkı bir test sürecine alınır.

<span class="mw-page-title-main">Plasma Mobile</span>

Plasma Mobile, akıllı telefonlar için uyarlanmış bir KDE Plasma çeşididir. Şu anda OnePlus 6 gibi postmarketOS için desteklenen cihazlar ile Pinephone cihazlarında kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OpenDesktop.org</span>

openDesktop.org, depolama ve iletişim hizmetleri gibi kişisel bulut hizmetlerinin yanı sıra özgürce(Açık kaynak /creative commons) içerik yayınlama ve açık geliştirme amaçlı bir kod barındırma sitesi için bir mağaza şeklinde kamu hizmetleri sunan özgür bir web sitesi portalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Element (yazılım)</span> merkezi olmayan şifreli mesajlaşma yazılımı

Element, Matrix protokolünü kullanan özgür ve açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma yazılımıdır.

scrcpy

scrcpy, bir Android cihazın bir Windows, MacOS veya Linux masaüstü bilgisayardan kontrol edilmesini sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir ekran yansıtma uygulamasıdır. Yazılım şu anda bir Android öykünücüsü olan Genymotion'u geliştiren Genymobile tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Uygulama mağazası</span> uygulama yazılımları için dijital dağıtım platformu

Uygulama mağazası bilgisayar yazılımı ve uygulamalar için bir tür dijital dağıtım platformudur. Kişisel bilgisayar ve mobil cihazda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Günümüzde uygulamalar normalde çağdaş iOS, macOS, Windows, Linux veya Android gibi belirli bir işletim sisteminde çalışır.