İçeriğe atla

KDE 3

KDE 3.1
KDE 3.3.

KDE 3, K masaüstü ortamının 3. ana sürümüdür. Bu sürümde KDE'ye Juk, Kopete, Kontact gibi pek çok yeni program eklenmiştir.

Çeşitli alt sürümleri vardır.

K Masaüstü Ortamı 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5

K Masaüstü Ortamı'nın kararlı son sürümü KDE 4 tür.[1]

Ayrıca KDE Plasma masaüstü ortamı da vardır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Ana Sayfa". KDE Topluluğu. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Plasma". KDE Topluluğu. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kubuntu</span> Ubuntunun KDE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.

Bilgisayarların grafiksel arayüzle kullanılmasını sağlayan bilgisayar yazılımlarına verilen addır. Komut satırında kullanılan kodların ezberlenmesi ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için zor olduğudan, masaüstü ortamları kullanıcıların rahatça bilgisayarları kullanmasını sağlar. Masaüstü ortamları genelde şu görünüm bileşenlerini sunar; simgeler, araç çubukları, dizinler, pencereler, duvar kâğıtları ve sürükle bırak gibi kolaylaştırıcı yetenekler.

<span class="mw-page-title-main">KDE Software Compilation 4</span>

KDE Software Compilation 4, K Masaüstü Ortamı'nın kararlı son sürümüdür. 11 Ocak 2008'de çıkmıştır. KDE 4 yeni sürümle birlikte KDE'ye birçok yenilik kattı. Bunların başında yeni simge takımı Oxygen, Plasma adlı yeni masaüstü, masaüstüyle daha birleşik bir Super Karamba vardır. Ayrıca KDE 4 programları başka işletim sistemlerinde de çalışır. Ana sürümlerin (4.x), altı ayda bir; ara sürümlerin (4.x.x) ise her ay çıkması tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">KDE 1</span>

KDE 1, K Masaüstü Ortamı'nın ilk sürümüdür. İki ana sürüm serisi olarak yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">KDE 2</span>

KDE 2, K Masaüstü Ortamı'nın ikinci sürümüdür. İki ana sürüm serisi olarak yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2009.2 Geronticus eremita</span>

Pardus 2009.2 Geronticus eremita ya da Pardus 2009.2 Kelaynak 3 Haziran 2010'da Pardus 2009.1 Anthropoides virgo'dan sonra yayınlanan, bu sürüme göre daha kararlı olan Linux dağıtımı Pardus işletim sistemi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2011</span>

Pardus 2011 Linux dağıtımı olan Pardus'un Ocak 2011'de çıkan sürümü.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Solus</span>

Solus Linux tabanlı işletim sistemi. Pardus'un eskiden kullandığı şu anda da Pisi Linux' da kullanılan paket yönetimi sistemi olan PiSi'yi kullanarak geliştirilmekte olan Solus, yuvarlanan sürüm modelini kullanarak yazılım güncellemelerini kullanıcılarına sunmaktadır. Solus, masaüstü ortamı olarak başta Budgie olmak üzere, MATE, KDE Plasma ve GNOME seçenekleri ile sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KWin</span>

KWin X Pencere Sistemi için bir pencere yöneticisi ve halen Wayland kompozitörü olma sürecindedir. Varsayılan pencere yöneticisi olduğu KDE Plasma 5'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. KWin, kendi başına veya diğer masaüstü ortamılarıyla da kullanılabilir

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KDE neon</span>

KDE neon, KDE tarafından Ubuntu uzun-vadeli desktekli sürümü (LTS) temel alınarak geliştirilmiş, Plasma 5 masaüstü ortamı, Qt5 toolkit ve diğer uyumlu KDE yazılımlarını içeren bir Linux dağıtımıdır.

Garuda Linux, Arch Linux işletim sistemi tabanlı bir Linux dağıtımıdır. KDE Plasma dahil, çeşitli popüler Linux masaüstü ortamlarında mevcuttur. Paket yöneticisi olarak Pacman'ı kullanır ve yuvarlanan sürüm güncelleme modeline sahiptir. Garuda terimi Hinduizm kaynaklı olup kartal benzeri, ilahi bir güneş kuşu ve kuşların kralı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">SDDM</span>

Simple Desktop Display Manager (SDDM), X11 ve Wayland pencereleme sistemleri için bir grafiksel oturum açma programı ve oturum yöneticisidir. SDDM, C++11programlama dilinde sıfırdan yazılmış olup QML aracılığıyla tema oluşturulmasını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Netrunner (işletim sistemi)</span>

Netrunner, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbook'lar ve Odroid C1 mikrobilgisayar veya Pinebook gibi arm tabanlı cihaz türleri için tasarlanmış bir Linux işletim sistemidir. İki sürümü mevcuttur: Masaüstü ve Core. İkisi de 'Debian Stable' tabanlıdır.