
KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.

Konversation, KDE için IRC istemcisidir. KDE'nin Extragear paketi altında geliştiriliyor, dolayısıyla KDE'den bağımsız sürüm çıkarabiliyor.

Dolphin, KDE masaüstü ortamının dosya yöneticisi uygulamasıdır. KDE'nin 4. sürümü öncesinde dosya yöneticisi olarak Konqueror kullanılırken KDE 4 ile beraber Dolphin'e geçilmiştir. Dolphin, Konqueror gibi İnternet tarayıcı ve görüntüleyici özelliklere sahip olmayıp yalnızca dosya yönetim amacıyla kullanılmaktadır. Dolphin sadece tek bir alana yoğunlaştığı için daha yüksek bir performansa sahiptir.
KDE Plasma Workspaces, KDE'nin yeni masaüstü ve görev çubuğu kullanıcı arayüzü. Bu KDE görev çubuğu ile masaüstü ve SuperKaramba'yı bir uygulamada birleştirmekte; sağladığı API'yle ek programcıkların (plasmoid) yazılmasına izin vermektedir.

Calligra, çoklu platform destekli, Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan özgür bir ofis ve grafik yazılım setidir. Calligra, LibreOffice, Apache OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir. Microsoft Office biçimlerini de içe aktarabilir.

Krita, özgür ve açık kaynak bir grafik düzenleme yazılımı ve dijital sanatçılara yönelik çizim uygulamasıdır. Calligra yazılım setinin bir bileşeni olan ve Qt platformu üzerine C++ dilinde yazılan Krita, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.

JuK, KDE projesi kapsamında bir müzik çalar uygulamasıdır. JuK, Scott Wheeler tarafından 2000 yılında "QTagger" adıyla başlatıldı. 2002 yılında QTagger başlatılmıştır. Daha sonra KDE kapsamında alınarak ilk sürümü 2004 yılında KDE 3.2 ile beraber yayınlanmıştır.

KDE Software Compilation 4, K Masaüstü Ortamı'nın kararlı son sürümüdür. 11 Ocak 2008'de çıkmıştır. KDE 4 yeni sürümle birlikte KDE'ye birçok yenilik kattı. Bunların başında yeni simge takımı Oxygen, Plasma adlı yeni masaüstü, masaüstüyle daha birleşik bir Super Karamba vardır. Ayrıca KDE 4 programları başka işletim sistemlerinde de çalışır. Ana sürümlerin (4.x), altı ayda bir; ara sürümlerin (4.x.x) ise her ay çıkması tasarlanmıştır.

Konqueror, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir dosya yöneticisi, dosya görüntüleme aracı ve İnternet tarayıcısıdır. KDE'nin 3.5 ve önceki sürümlerinin öntanımlı dosya yöneticisi ve İnternet tarayıcısı olarak kullanılmıştır.

KDE 1, K Masaüstü Ortamı'nın ilk sürümüdür. İki ana sürüm serisi olarak yayınlanmıştır.

KDE 3, K masaüstü ortamının 3. ana sürümüdür. Bu sürümde KDE'ye Juk, Kopete, Kontact gibi pek çok yeni program eklenmiştir.

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

Solus Linux tabanlı işletim sistemi. Pardus'un eskiden kullandığı şu anda da Pisi Linux' da kullanılan paket yönetimi sistemi olan PiSi'yi kullanarak geliştirilmekte olan Solus, yuvarlanan sürüm modelini kullanarak yazılım güncellemelerini kullanıcılarına sunmaktadır. Solus, masaüstü ortamı olarak başta Budgie olmak üzere, MATE, KDE Plasma ve GNOME seçenekleri ile sunulmaktadır.

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

KDE neon, KDE tarafından Ubuntu uzun-vadeli desktekli sürümü (LTS) temel alınarak geliştirilmiş, Plasma 5 masaüstü ortamı, Qt5 toolkit ve diğer uyumlu KDE yazılımlarını içeren bir Linux dağıtımıdır.

KRename, aynı anda birden fazla dosya ve dizini yeniden adlandırmak için kullanılabilen bir KDE yazılımıdır.

KDE System Guard, Unix benzeri sistemlerde KDE platformu için görev yöneticisi ve performans izleyicisidir. Uzak ana bilgisayarda ksysguardd çalıştırılarak ve Grafiksel Kullanıcı Arayüzünün (ksysguard) uzaktan bağlanması sağlanarak hem yerel, hem de uzak ana bilgisayarları izleyebilir. Basit değerleri ya da tablolar gibi karmaşık verileri alıp bu bilgileri çeşitli grafik ekranlarda görüntüleyebilir. Ardından ekranlar çalışma sayfaları halinde düzenlenebilir. Ayrıca top uygulamasına benzer, ayrıntılı bir işlem tablosu da sunar.