İçeriğe atla

K. N. Toosi Teknoloji Üniversitesi

K. N. Toosi Teknoloji Üniversitesi
Harita

Teknoloji (KNTU) (ait Khajeh Nasır Toosi Üniversitesi Persian KN Toosi Teknoloji Üniversitesi olarak da bilinen), İran'ın Tahran kentinde, Orta Çağ Fars bilgini Khajeh Nasir Toosi'nin adını taşıyan bir devlet üniversitesidir. Üniversite, İran'daki en prestijli, devlet destekli yüksek öğrenim kurumlarından biri olarak kabul edilir. Üniversiteye kabul oldukça rekabetçidir ve tüm lisans ve lisansüstü programlara giriş, İran Üniversite Giriş Sınavında öğrencilerin ilk% 1'i arasında puan almayı gerektirir. Aynı zamanda "Konkoor" olarak da bilinir ve Fransızca "concours" kelimesine benzeyen, yaani rekabet.

Tarih

50. Yıl Anma Pulu

Üniversite döneminde, 1928 yılında kuruldu Rıza Şah Pehlevi Tahran'da ve "İletişim Enstitüsü" (seçildi Persian). Bu nedenle, ülke çapında hayatta kalan en eski akademik kurum olarak kabul edilmektedir.

Bu enstitü daha sonra bir Elektronik ve Elektrik Güç Mühendisliği bölümü ile genişletildii. Bu akademik enstitünün 50. kuruluş yıldönümü 1978'de kutlandı ve 1979 İslam Devrimi'nden önce İran Postası tarafından bir hatıra pulu yayınlandı.

İnşaat Mühendisliği Bölümü, 1955 yılında Etüt Enstitüsü olarak kurulmuştur. Bu enstitüye daha sonra Hidrolik Mühendisliği ve Yapı Mühendisliği Enstitüleri katıldı. Makine Mühendisliği bölümü 1973 yılında kurulmuştur. Bu yüksek öğretim enstitüleri, 1980 yılında resmen entegre edilmiş ve "Teknik ve Mühendislik Üniversite Kompleksi" olarak adlandırılmıştır. Ulusun bilimsel ve skolastik figürlerine haraç ödemenin genel bir uygulaması olarak, üniversite 1984'te "Khajeh Nassir-Al-Deen Toosi (KN Toosi) Teknoloji Üniversitesi" olarak yeniden adlandırıldı. İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlıdır .

Fakülteler

Elektrik Mühendisliği Fakültesi

Bu üniversitenin fakülteleri şu şekilde kuruldu :

KN Toosi Teknoloji Üniversitesi'nin çeşitli kökenleri nedeniyle fakülteler tek bir kampüste yoğunlaşmamıştır. Sonuç olarak, üniversitenin beş kampüsü ve bir merkezi binası vardır. Bununla birlikte, üniversiteyi merkezileştirme planı devam etmektedir.

Her fakültenin kendi bilgisayar merkezi, kütüphanesi ve eğitim hizmetleri ofisi vardır. Tüm kuüphaneler Simorgh kütüphane ağına bağlıdır . Erkekler, kadınlar ve çiftler için barınma olanakları mevcuttur. Tüm kampüslerde spor tesisleri bulunmaktadır. Üniversite, Venezuela'da bir şubenin ve Tahran'daki araştırma merkezlerinin gelişimini programlıyor.

Programlar

Üniversite, 20'den fazla akademik alanda Lisans (BS) ve 50 akademik alanda Yüksek Lisans (MS) derecesi sunmaktadır. Ayrıca 28 doktora programı vardır. BS ve MS seviyelerinde beşten fazla ortak eğitim programına ev sahipliği yapmaktadır. Kurslar geniş bir tabanda endüstriyel yönelime sahiptir. Üniversitenin 250 tam zamanlı öğretim üyesi vardır. Toplam öğrenci sayısı yaklaşık 7.000'dir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Üniversitesi</span>

Tahran Üniversitesi, Tahran'da kurulu olan üniversite kısaltılmış olarak U.T. adıyla tanınır ve İran'ın en büyük ve en eski üniversitesidir. Aynı şekilde üniversitenin kütüphanesi de ülkenin en büyük kütüphanesi olma özelliğine sahiptir. İran'da Ana üniversite lakabıyla bilinir. Üniversitede sık sık önemli seminerler verilir. Bu sebeple ülkenin en prestijli üniversitesi olarak görülmektedir ve Üniversite Giriş Sınavında en yüksek puanlarla öğrenci kabul etmektedir. Üniversite dünyanın dört bir yanından da öğrenci kabul etmekte ve ülkede olan tüm olumsuzluklar ve engelleyici ajanlara rağmen üniversitenin geniş kapsamlı araştırmaları da dünya çapında ünlü.

<span class="mw-page-title-main">Hannover Üniversitesi</span>

Gottfried Wilhelm Leibniz Hannover Üniversitesi, Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan resmi ismi Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover veya kısaca LUH olan yükseköğretim kurumudur. Özellikle temel bilimler ve mühendislik alanında Almanya ve Avrupa'da adı geçen köklü üniversitelerden biri olan Hannover Üniversitesi bilhassa makine mühendisliği ve mimarlik bölümlerinde Almanya´nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Üniversite 1831 yılında kurulmuş olup 9 fakülteden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Üniversitesi</span>

İmam Hüseyin Üniversitesi İran'ın başkenti Tahran'ın kuzeydoğusunda 1986 yılında kurulmuş olan yükseköğretim kurumudur. Üniversite dahilinde bulunan akademik fakülteler; askeri bilimler fakültesi, sosyal bilimler fakültesi, fen bilimleri fakültesi ve mühendislik fakültesidir. Üniversitede 6.000 öğrenci öğrenim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marche Politeknik Üniversitesi</span>

Marche Politeknik Üniversitesi, İtalya'nın Ancona şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Tarım, mühendislik, iktisat, tıp ve biyoloji programlarında lisans ve lisansüstü eğitim yapmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

Guangdong Teknoloji Üniversitesi (GDUT), Çin'in Guangdong şehrindeki bir eyalet üniversitesidir. Üniversite, mühendislik, bilim, teknoloji, yönetim, sosyal bilimler ve hukuk alanlarında çeşitli dersler verir.