İçeriğe atla

Kızım Olmadan Asla

Not Without My Daughter
Kızım Olmadan Asla film afişi
YönetmenBrian Gilbert
YapımcıHarry J. Ufland
SenaristBetty Mahmudi
William Hoffer
David W. Rintels
Hikâye (eser)Betty Mahmudi - Kızım Olmadan Asla
OyuncularSally Field
Alfred Molina
Sheila Rosenthal
Roshan Seth
Sarah Badel
Mony Rey
Georges Corraface
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniPeter Hannan
KurguTerry Rawlings
Ofer Bedarshi (video)
DağıtıcıMGM
Çıkış tarih(ler)i11 Ocak 1991
Süre115 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Farsça

Kızım Olmadan Asla, (İngilizce Not Without My Daughter) 1991 yapımı bir Amerikan vatandaşı Betty Mahmudi ve kızının kocasından ve İran'dan kaçışlarını konu alan filmdir. Film ABD, Türkiye ve İsrail'de çekildi ve başrollerde Sally Field ve Alfred Molina oynamıştır. Filmin süresi 115 dakikadır.

Konusu

Yıllardır evli olan İranlı doktor Mudi ve Amerikalı Betty Mahmudi kızları Mehtap ile Amerika'da yaşamaktadırlar. Mudi Betty Mahmudi'yi İran'a ilk defa iki haftalık bir tatil için gitmeye ikna eder. Betty'nin Orta Doğuya gitmek hakkında korkuları olsa da, kocasının sempatisi ağır basar ve kabul eder. Tahran'a iner inmez Betty başına baş örtüsü bağlamak zorunda kalır. Baş örtüsünün önünden biraz saçı gözüktüğü için tutuklanmayla karşı karşıya kalır. Kocasının ailesi fanatik muhafazakâr Müslüman bir ailedir. Tatillerinin sonuna doğru Betty'nin kocası işinden kovulduğunu ve artık Tahran'da yaşayacaklarını Betty'e söyler. Kocasının birdenbire tüm davranışları değişmiştir. Kocası Betty'i döver, kredi kartlarını, parasını, pasaportunu alır. Betty ve kızı artık birer tutsağa dönüşmüştür. Betty İsviçre Büyükelçiliğiyle temas kurmaya çalışsa da kocası bu duruma engel olur.

Betty İsviçre Büyükelçiliği'ne gider ve büyükelçilikte İranlı kadınların çocuklarını almak gibi bir hakkının olmadığını öğrenir. Betty İranlı biriyle evli olduğundan kocasının imzalı izni olmadan Betty ve kızı Mehtap'ın ülke dışına çıkmaları yasaktır. Betty kocasından boşanırsa İran'ı terkedebilir, ancak bu durumda kızı İran'da kalmak zorundadır. Kocası her geçen gün daha agresif bir kişiliğe bürünür. Betty bu durumda Müslüman eş rolünü oynar ve kocasına İslam'ı kabul edebileceğini söyler. Bety'nin kızı Mehtap bir Müslüman okuluna devam etmektedir. Mudi'nin güvenini kazansa da İran'daki baskıcı hayat Betty'i iyice zorlamaktadır. İran'dan kaçak çıkış yaptıran biriyle tanışan Betty, kaçış planları yapmaya başlar. 18 aylık tutsaklıktan sonra Betty ve kızı çöllerden ve dağlardan geçerek Türkiye'ye girer ve ABD Konsolosluğunu bulur.

Film Körfez Savaşı'ndan birkaç gün önce gösterime girmiştir.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

64. Altın Küre Ödülleri adayları ve ödülü kazananların listesi aşağıda sıralanmaktadır. Ödüller 2006 yılının en iyi televizyon dizileri ile en iyi filmlerini belirlemek amacıyla verildi. Bu ödüle aday gösterilen kişiler ve filmler genelde bu senenin Akademi ve Emmy Ödülleri'nin favorileri sayılır.

<i>The Idle Class</i> (film, 1921)

The Idle Class, Charles Chaplin' in First National Pictures Inc.'da çalıştığı dönemde çektiği; yapımcılığı, yönetmenliği ve senaryosu ona ait olan 1921, ABD yapımı sessiz bir komedi filmidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Haniye</span> Filistinli siyasetçi (1960lar–2024)

İsmail Haniye, Filistinli siyasetçi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin eski başbakanı. Hamas'ın görev başındayken öldürülen eski Siyasi Büro Başkanı.

<i>Çember</i> (film) film

Çember İranlı bağımsız film yapımcısı Jafar Panahi'nin İran'da kadınlara karşı davranışları eleştirdiği 2000 yapımı filmdir. Film Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü almıştır. Film, İran'da yasaklanmıştır.

<i>Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor</i>

Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor 1979 SSCB yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Moskva slezam ne verit olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Moscow Does Not Believe in Tears adıyla gösterime sunulmuştu.

<i>Yağmurdan Önce</i>

Yağmurdan Önce 1994 Makedonya - İngiltere - Fransa ortak yapımı dramatik savaş filmdir. Özgün adı Pred Doždot olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Before the Rain adı ile gösterime sunulmuştur.

11. Satellite Ödülleri, 18 Aralık 2006'da International Press Academy tarafından gerçekleştirildi. 2006 yılının en iyi filmleri ve televizyon programları ödüllendirildi.

<i>Bir Ayrılık</i>

Bir Ayrılık, Asgar Ferhadi tarafından yönetilen ve Leyla Hatemi, Peyman Muadi, Şahab Hüseyni, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı 2011 İran drama filmi. Boşanmış bir orta sınıf İranlı çifti ile yaşlı babası için alt sınıf bir bakıcı tutmasını izleyen entrikaları konu edinmektedir. 61. Berlin Film Festivali'nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Erkek Oyuncu ile En İyi Kadın Oyuncu dallarında Gümüş Ayı kazanarak Altın Ayı kazanan ilk İran filmi oldu. 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film seçildi.

Betty Mahmoody, Amerikalı yazar ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Şadi Sadr</span>

Şadi Sadr Avukat, insan hakları aktivisti, deneme yazarı, gazeteci ve LGBT insan hakları savunucusu. Shadi Sadr İran Adalet Genel Müdürlüğünün kurucusu ve İcra Direktörüdür (JFI). Eserleri ünya çapında yayınladı ve ders verdi. 1965 Uluslararası Mahkemesinde hakim olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Shirin Neshat</span> New Yorkta yaşayan; film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan İranlı görsel sanatçı

Shirin Neshat New York'ta yaşayan, film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan İranlı çağdaş sanatçıdır. Sanat eserleri, İslam ve Batı, feminenlik ve maskülenlik, kamusal yaşam ve özel yaşam, gelenek ve modernite arasındaki tezatları işler. Neshat, 1999 yılında 48. Venedik Bienali Uluslararası Ödülü'nü kazanmış, 2009 yılında 66. Venedik Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Aslan ödülü sahibi olmuş, Huffington Post eleştirmeni G. Roger Denson tarafından On Yılın Sanatçısı seçilmiştir. Yale Üniversitesi Sanat Okulu fotoğraf bölümünde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesrin Sutude</span> İranlı insan hakları avukatı

Nesrin Sutude İranlı insan hakları avukatı. Haziran 2009'da yapılan tartışmalı İran cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve hapsedilen İranlı muhalefet aktivistlerini temsil etti. Müvekkilleri arasında gazeteci Isa Saharkhiz, Nobel Barış Ödülü sahibi Shirin Ebadi ve yasaklı muhalefet grubunun İran Demokratik Cephesi başkanı Heshmat Tabarzadi yer alıyor. Sutude, Eylül 2010'da propaganda yapmak ve devlet güvenliğine zarar vermekle suçlanarak tutuklandı ve evin hapishanesinde tek başına hapsedildi. Ocak 2011'de İran yetkili makamları Sutude'yi 11 yıl hapis cezasına çarptırdı, aynı zamanda 20 yıl boyunca avukatlık yapmaktan ve ülke dışına çıkmaktan men edildi. Bir temyiz mahkemesi, daha sonra Sutude'nin hapis cezasını altı yıla düşürdü ve avukatlıktan men yasağını 10 yıla indirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mandana Karimi</span>

Manizeh Karimi ya da Mandana Karimi

<span class="mw-page-title-main">Claire Trevor</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1910 – 2000)

Claire Trevor, Amerikalı aktris. 1933'ten 1982'ye kadar 68 uzun metrajlı filmde rol aldı. Key Largo'daki (1948) rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı ve The High and the Mighty (1954) ve Dead End'deki (1937) rolleriyle aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Kazımi</span>

Zehra "Ziba" Kazımi-Ahmedabadi, İranlı-Kanadalı serbest fotoğrafçı. Tıbbi muayeneye göre İran'da tutuklanmasının ardından İranlı yetkililer tarafından tecavüze uğradı, işkence gördü ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sarasadat Khademalsharieh</span>

Sarasadat Khadem al-sharieh, Sara Khadem olarak da bilinir, International Master (IM) ve Woman Grandmaster (WGM) unvanlarına sahip İranlı-İspanyol bir satranç oyuncusudur.