İçeriğe atla

Kızılay Hemşire Okulu

Kızılay Hemşire Okulu, 21 Şubat 1925 tarihinde Kızılay tarafından Türkiye'de açılan ilk hemşire okuludur.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ İlkay GÜNGÖR; Gülay RATHFİSCH; Nezihe Kızılkaya BEJİ (2013). "Kadın Sağlığı Hemşirelerinin Rol Yetki ve Sorumluluklarının Uluslararası Düzeyde İrdelenmesi". Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi. 21 (1). İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi. ISSN 2147-4923. 
  2. ^ Dr. Şeyda ÖKDEM; Uzm. Aysel ABBASOGLU; Uzm. Nevin DOĞAN (2000). "HEMŞİRELİK TARİHİ, EĞİTİMİ ve GELİŞİMİ". Ankara Üniversitesi Dikimevi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yıllığı. 1 (1). Ankara Üniversitesi. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) veya eski adıyla Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamit tarafından 1898 yılında İstanbul'da Gülhane Seririyat Hastanesi olarak kurulmuş olup günümüzde Etlik, Keçiören'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Florence Nightingale</span> İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve modern hemşireliğin kurucusu

Florence Nightingale, İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur. Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır. Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmuştur. Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine "Lambalı Kadın" denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Besim Üstünel</span> Türk siyasetçi

Besim Üstünel,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Kışlası</span> 1. Ordu Komutanlığının bulunduğu bina

Selimiye Kışlası, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirilen kışla.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

Sağlık Memuru (Halk Sağlığı Teknisyenliği veya Toplum Sağlığı Teknisyenliği), sağlık kurum ve kuruluşlarında halk sağlığı alanında çalışması planlanmış olan Türkiye'de çeşitli dönemlerde lise ve/veya lisans eğitimi alarak çalışan personeldir.

Grup Florence Nightingale Hastaneleri, İstanbul'da faaliyet gösteren özel hastane grubu. Merkezi Şişli'de Şişli ve İstanbul Florence Nightingale hastaneleri olmak üzere Kadıköy'de ve Gayrettepe'de "Metropolitan" eski adıyla, Ataşehir'de, Göktürk'te ve Kızıltoprak'ta da tıp merkezi olarak hizmet vermektedir. Grup adını modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

Florence Nightingale Müzesi, Selimiye Kışlası, Kuzey-Batı kulesinde yer alan bir müzedir. 1854 yılında Osmanlı ve İngiliz Ordularının Rusya'ya karşı savaştığı Kırım Savaşı sırasında, modern hemşireliğin kurucularından sayılan Florence Nightingale ve ekibi tarafından askerî hastane olarak kullanılan Selimiye Kışlası'ndaki, dönemin hatıra ve eşyası bu müzede sergilenmektedir. Müzede, Florence Nightingale'e ait pek çok el yazması not, mektup ve kullandığı eşya bulunmaktadır.

Mehmet Rıza Çerçel, Türk siyasetçi.

T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesine bağlı olarak 2006 yılında eğitime başlamıştır. Zaman içinde akademik kadrosu ve programlarını oldukça geliştirerek lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. Lisans öğrenimi görmekte olan 560 ve mezun 400, yüksek lisans eğitimi alan 53 ve mezun 26 ve 15 doktora öğrencisi ile Türkiye'nin önde gelen hemşirelik eğitim kurumları arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik yemini</span>

Hemşirelik yemini ya da Nightingale yemini, hemşirelerin mesleklerini etik kurallar çerçevesinde onurla uygulayacaklarına dair ettikleri ve ilk olarak 1893 yılında Lystra Gretter tarafından oluşturulan, o tarihten bu yana hemşirelerin mezuniyet törenlerinde okudukları yemindir. Yemin yıllar içerisinde birkaç değişikliğe uğramış ve şu anki halini almıştır.

Dünya Hemşireler Günü, hemşirelerin topluma yaptıkları katkıları onurlandırmak üzere her yıl dünya genelinde 12 Mayıs tarihinde kutlanan özel gün. Bazı ülkelerde 6-12 Mayıs günlerini içeren hafta boyunca kutlanır.

Esma Deniz, Türkiye'nin ilk kadın hemşiresidir.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Elbi</span> Türk hemşire

Safiye (Hüseyin) Elbi, Türk hemşire.

Hemşirelik etiği, uygulama etiğinin hemşirelik alanındaki faaliyetlerle ilgilenen bir dalıdır. Hemşirelik etiği, fayda, zarardan koruma ve özerkliğe saygı gibi tıp etiği ile birçok ilkeyi paylaşır. İlişkilere, insan onuruna ve işbirlikçi bakıma verdiği vurgu ile ayırt edilebilir.

Birleşik Krallık'ta hemşireliğin tarihi, 1850'lerden beri mesleğin gelişimi ile ilgilidir. Hemşireliğin tarihi, tapınaklarda ve ibadet yerlerinde hastalara bakılan antik çağa kadar uzanır. Erken Hristiyanlık döneminde Birleşik Krallık'ta hemşirelik, Hristiyan Kilisesi'ndeki bazı kadınlar tarafından üstleniliyordu ve hizmetleri evde hasta bakımına kadar genişliyordu. Bu kadınların bugünün standartlarına göre gerçek bir eğitimi yoktu, ancak deneyimler onlara özellikle şifalı otların ve halk ilaçlarının kullanımında değerli beceriler kazandırdı ve bazıları çağlarının hekimleri olarak ün kazandı. Hemşirelerin dinsel doğasının kalıntıları, özellikle kıdemli bir kadın hemşirenin "sister" unvanının muhafaza edilmesiyle, bugün Britanya'da halen sürmektedir.

Sevim Savaşer, Türk doktor ve akademisyen. Biruni Üniversitesi rektör yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Beyaz Melek, William Dieterle tarafından yönetilen ve Kay Francis, Ian Hunter ve Donald Woods'un oynadığı 1936 tarihli bir Amerikan tarihi drama filmidir. Film, Florence Nightingale'in Kırım Savaşı sırasında hemşirelik alanındaki öncü çalışmalarını anlatmaktadır. Hollywood stüdyosu Warner Brothers tarafından üretilmiş ve dağıtılmıştır.