İçeriğe atla

Kızıl Orman

Kızıl Orman

Рудий ліс (Ukraynaca)

Рыжий лес (Rusça)
Kış aylarında Kızıl Orman
Ukrayna üzerinde Kızıl Orman
Kızıl Orman
Kızıl Orman
Avrupa üzerinde Kızıl Orman
Kızıl Orman
Kızıl Orman
KonumÇernobil Bölgesi, Kiev Oblastı, Ukrayna
Koordinatlar51°22′48″K 30°2′57″D / 51.38000°K 30.04917°D / 51.38000; 30.04917
Yüzölçümü10 km2 (3,9 sq mi)
Oluşturulma1986 / yapay orman
SorumluState Agency of Ukraine on the Exclusion Zone Management (SAUEZM)
Durumİzinli ziyarete açık
Bitki türüÇam
ÖzelliklerRadyoaktif kirlilik var
Wikimedia Commons
Harita

Kızıl Orman (UkraynacaРудий ліс, RusçaРыжий лес), Çernobil Nükleer Santralini çevreleyen 10 kilometre karelik bir orman. Polesiye bölgesinde yer almaktadır. İsmini Çernobil Faciasının ardından yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldıktan sonra renkleri solan kızıl-kahverengi çam ağaçlarından almaktadır.[1] Kızıl Orman'ın bulunduğu alan günümüzde dünyada en çok radyoaktif kirliliğin olduğu yerlerden biridir.[2]

Facia ve temizleme

Kızıl Orman, Çernobil kazası sonrası yüksek dozda radyasyona maruz kaldığı için tamamen boşaltılan bölgeler arasındadır. Radyasyon sonucu ağaçların çoğu ölmüştür. Patlama sonucu ormandaki toprak, su ve atmosfer yüksek derecede kirlenmiştir. Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısından 20 kat daha fazla radyoaktif malzeme bulunmaktadır.[3]

Facia sonrası temizlik çalışmalarında birçok ağaç kesilip hendekler içine gömülmüştür. Daha sonradan hendekler kalın bir tabaka kum ile kapatılıp yeni çam ağaçları ekilmiştir.[4][5] Çoğu kişi gömülen ağaçlar çürüdükçe radyoaktif malzemenin yer altı sularına karışmasından korkmaktadır.

Yaban hayatı

1986'da insanlar tahliye edildikten sonra bölgeye daha çok yabani hayvan yerleşti. Kızıl Orman'daki flora ve fauna kazadan sonra büyük bir değişime uğramıştır. Ormandaki biyoçeşitlilik artmıştır.[6] 1986 ile 1988 arasında bölgedeki yaban domuzu sayısı sekize katlandı.[1]

Bazı kuşların tüylerinde anormallikler gözlenmiştir. Ormanın içinde çok sayıda leylek, kurt, kunduz, geyik ve kartal görülebilir.[7][8]

Günümüzde radyasyon seviyesi saatte bir röntgene kadar çıkabilir, fakat genel olarak saate 10 miliröntgen daha yaygın görülür. Radyoaktivitenin %90'ından fazlası toprağın içinde yer almaktadır.[5]

Ormandaki yaban hayatı kaza olmasına rağmen hayatta kalmayı başarmış, hatta daha da iyileşmiştir. Günümüzde toprağın stronsiyum-90 ve sezyum-137 ile kirlenmiş olması hakkında endişeler var. En yüksek seviyede sezyum-137'nin bulunduğu yer toprak yüzeyi olduğundan sıklıkla bitkiler ve böcekler bu elementi emer. Bilim insanlarına göre bu radyoaktivite bölgeyi birçok jenerasyon etkileyecek.[9][10]

Yangınlar

Nisan 2015'te 400 hektarlık bir alanı yok eden bir yangın ormanın 20 kilometre yakınına kadar gelmiştir. Bu olay birçok kişiyi endişelenmiştir, çünkü koruma bölgesindeki ağaçların yanması atmosfere radyoaktif malzeme salma olasılığını getirir.[11] Nisan 2020'de orman başka bir yangında bilinmeyen miktarda hasar almıştır.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Mulvey, Stephen (20 Nisan 2006). "Wildlife defies Chernobyl radiation". BBC News. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  2. ^ Mulvey, Stephen (4 Nisan 2006). "Chernobyl - Part One"". BBC News. 10 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  3. ^ "Back to wild PDF" (PDF). 15 Nisan 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ Mulvey, Stephen (25 Nisan 2006). "Chernobyl's continuing hazards". BBC News. 11 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  5. ^ a b Mary Mycio, Wormwood Forest: A Natural History of Chernobyl, 0309094305
  6. ^ "The Chernobyl Nuclear Disaster and Subsequent Creation of the Wildlife Preserve". www.nsrl.ttu.edu. 28 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  7. ^ "IAEA Report". In Focus: Chernobyl. 27 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2006. 
  8. ^ Chernobyl: The True Scale of the Accident 10 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by International Atomic Energy Agency/World Health Organization/United Nations Development Programme, 5 September 2005.
  9. ^ "Background and Environmental Exposures to Cesium in the United States" (PDF). 8 Kasım 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  10. ^ Bostick, B. C.; Vairavamurthy, M. A.; Karthikeyan, K. G.; Chorover, J. (2002). "Cesium adsorption on clay minerals: An EXAFS spectroscopic investigation" (PDF). Environmental Science & Technology. 36 (12): 2670-2676. doi:10.1021/es0156892. PMID 12099463. 16 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  11. ^ "Chernobyl forest fire contained". Helen Willetts reports for Global on BBC World News. 2015. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  12. ^ Patrick Reevell. "Ukraine says wildfires close to Chernobyl are extinguished after rain falls". ABC News. 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji</span> atomun çekirdeğinden elde edilen enerji türü

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Radyoaktivite</span> Atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanması

Radyoaktivite, radyoaktiflik, ışınetkinlik veya nükleer bozunma; atom çekirdeğinin, daha küçük çekirdekler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanmasıdır. Çekirdek tepkimesi sırasında veya çekirdeğin bozunması ile ortaya çıkar. En yaygın ışımalar alfa(α), beta(β) ve gamma(γ) ışımalarıdır. Bir maddenin radyoaktivitesi bekerel veya curie ile ölçülür.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Faciası</span> 1986 yılında Sovyet Ukraynasında yaşanan nükleer kaza

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil</span> Çernobil felaketinden dolayı mahvolmuş şehir

Çernobil, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde bulunan, Çernobil Nükleer Santrali'nin infilak etmesiyle oluşan Çernobil faciası'ndan dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. Şehir tahliye edilmeden önce 14.000 nüfusu bulunurken günümüzde yalnızca 1000 kişi burada yaşamaktadır. Belarus'un Gomel şehrine 160 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyonüklit</span>

En basit çekirdek olan hidrojen çekirdeği hariç bütün çekirdeklerde nötron ve proton bulunur. Nötronların protonlara oranı hafif izotoplarda birebir oranındayken periyodik tablonun sonundaki ağır elementlere doğru bu oran gittikçe artmaktadır. Bu oran daha da artarak nüklitin artık kararlı olmadığı bir noktaya gelir. Daha ağır nüklitler, dışarıya verecekleri fazla enerjileri olduğundan kararsızlardır. Bunlara radyonüklit denir. Bu süreçte radyonüklid radyoaktif bozunmaya uğrar ve bu esnada gama ışını ve/veya atom altı parçacıklar yayabilir. Bu parçacıklar iyonlaştırıcı radyasyonu oluştur. Radyonüklidler doğada bulunabildikleri gibi yapay yollarla da üretilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Radyoaktif kirlilik</span>

Radyoaktif kirlenme veya radyoaktif kontaminasyon, radyoaktif maddelerin yüzeylerde; katı, sıvı veya gaz içinde kasıtsız ve istemeden bulunması durumudur.

<i>Chernobyl</i> (mini dizi) Çernobil felaketini ele alan 2019 yapımı mini dizi

Chernobyl, İngiliz-Amerikan yapımı beş bölümlük tarihi drama türünde çekilen TV mini dizisidir. Dizi Craig Mazin tarafından yaratılıp yazılmıştır. Yönetmeni ise Johan Renck'dir. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson ve Paul Ritter gibi isimler dizinin oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Chernobyl, Amerikan kablo kanalı HBO ile İngiliz televizyon kanalı Sky'ın ortak yapımıdır. Dizinin ilk bölümü ABD'de 6 Mayıs 2019'da, Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs 2019'da yayımlanmıştır. Dizi, Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde meydana gelen Çernobil faciasını ve ardından gelen tasfiye girişimlerini ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

2020 Çernobil Koruma Bölgesi yangınları, Nisan 2020'de Ukrayna'nın Çernobil Koruma Bölgesi içinde başlayan bir dizi orman yangınıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Legasov</span> Sovyet Nükleer Kimyageri, Çernobil Faciası Araştırma Komisyonunun Şefi

Valeri Alekseyeviç Legasov, Sovyet inorganik kimyager ve SSCB Bilimler Akademisi üyesi. Günümüzde Çernobil faciasını inceleyen komisyonun başkanı olarak yaptığı çalışmalarla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus coğrafyası</span>

Belarus, Karayla çevrili, genellikle düz bir ülke olan, doğal sınırları olmayan, 207.600 kilometrekarelik bir alanı kaplar veya yüzölçümü bakımında Birleşik Krallık veya Kansas eyaletinden biraz daha küçüktür. Komşuları doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Letonya, kuzeybatıda Litvanya, batıda Polonya ve güneyde Ukrayna'dır. Kuzeyden güneye uzantısı 560 km, batıdan doğuya 650 km 'dir.

Anatoliy Stepanovych Dyatlov, Çernobil Nükleer Santralinin işletilmesinde eski başmühendis yardımcısıydı.

Leonid Fedorovych Toptunov 26 Nisan 1986 Çernobil Faciası'nın yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesinde kıdemli reaktör kontrol mühendisi olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Akimov</span>

Aleksandr Fyodorovich Akimov 26 Nisan 1986 Çernobil faciasının yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesi'nde çalışan gece vardiyasının vardiya süpervizörü olan bir Sovyet mühendisti.

Fil Ayağı, Nisan 1986'da meydana gelen Çernobil nükleer faciası sırasında, Ukrayna'nın Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali altında oluşan büyük radyoaktif kütleye verilen takma addır. O yılın Aralık ayında keşfedilen oluşum, şu anda Reaktör No. 4'ün kalıntılarının altındaki bir buhar dağıtım koridorunda bulunuyor. Son derece radyoaktif bir nesne olarak varlığını sürdürmektedir; ancak radyoaktif bileşenlerinin bozunması nedeniyle tehlikesi zamanla azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Pikalov</span>

Vladimir Karpovich Pikalov Sovyet generaliydi. 1968'den 1988'e kadar SSCB Kimyasal Birliklerine liderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Hodemçuk</span>

Valery Ilyich Khodemchuk Çernobil santralinde gece vardiyasında sirkülasyon pompası operatörüydü ve Çernobil felaketinin ilk kurbanı olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Hariç Tutma Bölgesi</span>

Çernobil Nükleer Enerji Santrali Hariç Tutma Bölgesi, Çernobil nükleer reaktör faciasının olduğu alanın etrafında belirlenmiş yasaklı bölge. Yaygın olarak Çernobil Hariç Tutma Bölgesi, 30 kilometrelik bölge ya da Bölge olarak da bilinir.

Sezyum-137 (Cs-137), sezyum elementinin radyoaktif bir izotopudur. Doğal ortamda bulunmaz; nükleer fisyon sonucu ortaya çıkar. En önemli kullanımlarından biri, tıbbi ve endüstriyel uygulamalarda radyasyon kaynağı olarak kullanılmasıdır.