Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.
Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı temsil eder. Az bilinen bir yönü de yıldızın beş köşesinin toplumu sosyalizme taşıyacak ve onu koruyacak beş farklı sosyal grubu temsil ettiğidir. Özel bir sırası olmaksızın: gençlik, ordu, sanayi işçileri, tarım işçileri (çiftçiler) ve entelijansiya. Kızıl yıldız tarih boyunca birçok sol ideolojili ve devrimci örgüt, ülke ve siyasi parti tarafından kullanılmıştır.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.
Ulusal Bağımsızlık Hareketleri ülkesini yabancı bir güçten kurtarmak için savaşan gerilla örgütlenmesi veya en azından bu amaç doğrultusunda bir örgütlenme olduğunu dile getiren yapılar için kullanılan ortak bir ifadedir. Terim sol kanat siyaset ile özdeşleşse de, sağ kanat militanlar ve hatta faşist hareketler tarafından da kullanılmaktadır. Ulusal Bağımsızlık Hareketleri 19. yüzyılda tek bir millete, 20. yüzyılda ise tepkici milliyetçiliğe yaslanmıştır.
Japon Kızıl Ordusu 1971'de Lübnan'da Fusako Shigenobu tarafından kurulan komünist bir militan grubuydu. Lod havaalanı katliamından sonra, bazen kendisine Arap-JKO adını verdi. JRA'nın belirttiği hedefler, Japon hükümetini ve monarşiyi devirmek ve aynı zamanda bir dünya devrimi başlatmaktı.
İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.
11. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.
Halkın Yolu yasadışı politik dergi çevresidir. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin 12 Mart Muhtırası ile yenilgiye uğrayıp kadroları arasında çıkan ayrışmadan sonra Devrimci Yol, THKP-C/MLSPB ve THKP-C/HDÖ ile aynı yılda Maoizm ideolojisini benimseyen Militan Gençlik Dergisi grubunun Halkın Yolu dergisini çıkarmasıyla kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren grup yayın organı "Halkın Yolu" ve "Kızıl Bayrak" dergilerini çıkarmıştır.
Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.
Halk Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Halk Kurtuluş Ordusu: Maoist Komünist Partisi'nin silahlı kolu.
- Çin Halk Kurtuluş Ordusu: Çin'in silahlı kuvvetleri.
- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu: Türkiye'de faaliyet yürüten Marksist-Leninist örgüt.
- Sudan Halk Kurtuluş Ordusu: Güney Sudan'ın silahlı birlikleri.
- Halk Kurtuluş Ordusu (Kolombiya): Kolombiya'da faaliyet gösteren anti-revizyonist ve marksist-leninist gerilla grubu.
Kampuçya Halk Cumhuriyeti (1979-1989), Kampuçya Devleti (1989-1993), Demokratik Kampuçya'nın yıkılışı ve Pol Pot hükûmetinin devrilişinden sonra Vietnam'ın desteğiyle kurulan, 1979 - 1989 yılları arasında var olan devlettir.
Halk ordusu şu anlamlara gelebilir:
- Armia Krajowa : II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın işgali altındaki Polonya'da bir direniş hareketi.
- Çekoslovakya Halk Ordusu: 1951-1990 yılları arasındaki Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ordusu.
- Çin Halk Kurtuluş Ordusu: Çin silahlı kuvvetleri.
- Kore Halk Ordusu: Kuzey Kore silahlı kuvvetleri.
- Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu: 1986'da kurulan, PKK'ya bağlı silahlı yapı.
- Moğolistan Halk Ordusu: Moğolistan Halk Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Nationale Volksarmee : Alman Demokratik Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Paraguay Halk Ordusu: Paraguay'da kurulmuş komünist gerilla örgütü.
- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu: Türkiye sosyalist hareketinin tanınmış önderlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından kurulan örgüt.
- Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu: İbrahim Kaypakkaya önderliğinde kurulan Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'e bağlı silahlı örgüt.
- Vietnam Halk Ordusu: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Yeni Halk Ordusu: 1969'da Filipinler Komünist Partisi'nin askerî kanadı olarak kurulan yapı.
- Yugoslav Halk Ordusu: Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Yunan Halk Kurtuluş Ordusu: Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Yunanistan'da kurulmuş, komünist ilkelere bağlı bir direniş örgütü.
Kamboçya-Vietnam Savaşı, 1977 ile 1991 yılları arasında Pol Pot idaresindeki Kamboçya ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti arasında gerçekleşen savaştır. Savaşı Vietnam ile Vietnam yanlısı komünistler olan Kamboçya Ulusal Kurtuluş Birleşik Cephesi kazandı. Kamboçya'yı 13 günde tamamıyla ele geçiren Vietnam, ülkede gerçekleşen soykırımı sonlandırdı. Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler'in kurduğu Demokratik Kampuçya'yı yıkarak Kamboçya Halk Cumhuriyeti'ni kurdu. Bunun üzerine Kızıl Kmerler, Çin ve Amerika'dan aldığı destekle savaşı gerilla savaşına dönüştürerek çatışmaları 1991 yıllarına kadar devam ettirdi. Kızıl Kmerler'i destekleyen Çin ve Tayland, Kamboçya'yı işgal eden Vietnam ile sınır çatışmaları yaşadı.
1921 Moğol Devrimi, Moğolistan'da gerçekleşmiş komünist devrimdir. Devrim sonucunda Moğolistan Çin'den bağımsızlığını kazanarak Moğolistan Halk Cumhuriyeti ilan edildi.
Çin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu Çin Komünist Partisi'nin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan önceki askeri kuvvetleri.
Ulusal Devrimci Ordu, 1925-1947 yılları arasında Kuomintang'ın askerî kanadı ve 1928'den itibaren Çin Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleriydi.
Kentsel gerilla savaşı, gayrinizami harp yöntemlerini kullanarak kentsel alanda hükûmet güçleriyle veya iktidarın temsil ettiği kuvvetlerle yapılan gerilla savaşıdır.
Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.
Çince adı Yun Ze olarak da bilinen Ulanhu veya Ulanfu Çin'in kurucu başkanı oldu İç Moğolistan Özerk Bölgesine, 1947'den 1966'ya kadar hizmet verdi. Ulanhu, siyasi kariyeri boyunca "Moğol Kralı" lakabına sahipti. 1956-1966 yılları arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür Devrimi sırasında tasfiye edildi, ancak daha sonra eski haline getirildi. 1983-1988 yılları arasında Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı görevinde bulundu.
Türkiye'deki yasa dışı siyasi partiler, esas olarak eylemlerinde Türkiye'yi hedefleyen, (a) kendilerini kendi kendilerine verdikleri adlarında belirtildiği şekilde siyasi parti olarak kabul eden, (b) yasalar uyarınca kurulmayan veya kurulamayan örgütleri listeler.