İçeriğe atla

Kıvırcık Paşa

Kıvırcık Paşa
Film afişi
YönetmenFaruk Kenç
YapımcıHalil Kamil
SenaristFaruk Kenç
Hikâye (eser)Sermet Muhtar Alus
OyuncularHalide Pişkin
Sait Köknar
Necile Tezcan
Vedat Karaokçu
Yaşar Nezihi
Görüntü yönetmeniNecati Tözüm
DağıtıcıHa-Ka Film
TürüKomedi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1941
Çıkış tarih(ler)i8 Nisan 1941
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Kıvırcık Paşa 1941 yılında çekilen Faruk Kenç'in hem yönetmenliğini yaptığı hem de senaryosunu yazdığı Türk komedi filmi. Halide Pişkin, Sait Köknar, Necile Tezcan,Vedat Karaokçu veYaşar Nezihi gibi oyuncuların oynadığı filmin konusu Sermet Muhtar Alus'un eserinden uyarlanılmıştır.

Konusu

Karısından çok korkan kılıbık bir Osmanlı paşası ile odalığının öyküsünü anlatmaktadır.

Oyuncular

Dağıtım

Filmin dağıtımcılığı Ha-Ka Film şirketi tarafından yapılmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

Ali Düşenkalkar, Kıbrıs Türkü tiyatro ve sinema oyuncusu.

Halide Pişkin, Türk oyuncudur. Cumhuriyet döneminin ilk Türk kadın tiyatro sanatçılarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Merkezefendi Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Merkezefendi Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Merkezefendi mahallesinde yer alan bir mezarlıktır. Kabristân, ismini yanı başındaki Merkez Efendi Camii'nden alır. Turgut Özal Caddesi ve D 100 Karayolu'nun da kesişme noktasında bulunmaktadır.

Faruk Nihat Kenç, Türk sinema yönetmeni ve yapımcı.

<i>Karanlık Yollar</i>

Karanlık Yollar, Faruk Kenç'in senaryosunu yazıp, yönettiği 1947 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı, aynı zamanda filmin senaristi ve yönetmeni de olan Faruk Kenç'tir.

Kılıbıklar, Vedat Örfi Bengü'nün senaryosunu yazıp, yönettiği 1947 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Filmin yapımcısı Fuat Rutkay'dır. Kılıbık iki arkadaşın Kayseri'de geçen komik öyküsü konu edilmektedir.

<i>Lüküs Hayat</i> (film, 1950) 1950 filmi

Lüküs Hayat, Ekrem Reşit Rey'in yazdığı ve Cemal Reşit Rey'in bestelediği 1933 tarihli Lüküs Hayat operetinden Selahattin Küçük ve Lütfi Ö. Akad tarafından uyarlanarak Lütfi Akad'ın yönetmenliğinde çekilen 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Erman Film adına Hürrem Erman'dır. Görüntü yönetmenliğini Yuvakim Filmerides, sanat yönetmenliğini ise Sohban Koloğlu üstlenmiştir.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

<i>Şehvet Kurbanı</i>

Şehvet Kurbanı 1940 yılında çekilen Nâzım Hikmet'in senaryosunu yazdığı Türk filmi. Muhsin Ertuğrul'un yönettiği filmde kendisinin yanı sıra Cahide Sonku, Ferdi Tayfur, Suavi Tedü, Nevin Akkaya gibi oyuncular oynamıştır. Film İstanbul Haydarpaşa Garı, Maltepe, Mecidiyeköy ve Eminönü'ündeki stüdyolarda çekilmiştir. İpek Sineması'nda gösterime giren film Marlene Dietrich'e ün kazandıran 1930 yapımı Mavi Melek filminden uyarlanmıştır.

<i>Duvaksız Gelin</i>

Duvaksız Gelin 1942 yılında çekilen Adolf Körner'ın yönetmenliğini yaptığı Türk komedi filmi. Halide Pişkin, Naşit Özcan ve Vedat Karaokçu'nun başrolünde oynadığı filmin konusu Reşat Nuri Güntekin'un eserinden uyarlanılmıştır. Film, 1962 yılında yeniden çekilmiştir.

<i>Sürtük</i> (film, 1942)

Sürtük 1942 yılında çekilen Adolf Körner'ın yönetmenliğini yaptığı Türk dram filmi. Filmde, Zehra Yumsel, Halide Pişkin, Avni Dilligil gibi oyuncular oynamıştır. Türk sinemasının büyük oyuncularından birisi olarak gösterilen Hulusi Kentmen'in oynadığı ilk sinema filmidir. Film, Bernard Show'un oyunundan uyarlanmıştır.

<i>Nasreddin Hoca ve Timurlenk</i>

Nasreddin Hoca ve Timurlenk, Faruk Kenç'in 1954 yılında gösterime giren komedi filmi.

<i>Lale Devri</i> (film)

Lale Devri, Nezihe Muhiddin eserinden uyarlanmış 1951 yapımı Vedat Ar filmi.

Reşit Baran, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, oyun yazarı ve çevirmendir.

<i>Bir Kavuk Devrildi</i> (film)

Bir Kavuk Devrildi, Musahipzade Celal'in tiyatro oyunu olarak yazmış olduğu aynı adlı eserin Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

<i>Allahın Cenneti</i>

Allah'ın Cenneti, Ziya Şakir'in aynı adlı eserinin senaryolaştırılıp Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

<i>Aynaroz Kadısı</i>

Aynaroz Kadısı; Necdet Mahfi Ayral'ın aynı adlı tiyatro eserinin senaryolaştırılıp, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1938 yapımı Türk filmidir.

Bu sayfada 1908 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.