İçeriğe atla

Kısmetim-1 Olayı

Kısmetim-1 Olayı, 15 Kasım 1992 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz'in uluslararası karasularında Türk ticaret gemisi MV Kısmetim-1 'e düzenlediği operasyon sırasında geminin batırılmasıdır. Geminin, Türkiye'ye 3.100 kg baz morfin kaçakçılığına karıştığından şüphelenmiş olup gemi mürettebat tarafından operasyon sırasında batırıldı.[1]

MV Kısmetim-1, Osman Ayanoğlu'na aitti. Milyonlarca dolara mal olan gemideki baz morfin, Türk organize suç liderleri Şeyhmus Daş ve Hüseyin Baybaşin'in da bulunduğu bir konsorsiyumun kendisine ve ortaklarına aitti.[2][3]

Popüler Kültüre Etkileri

Türk televizyon serisi Kurtlar Vadisi'nde Kısmetim-1 Olayı'na, Nasibim-1'in batırılması olarak atıfta bulunulmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kısmetim 1 Davasında Yeni Karar". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  2. ^ "Keeping tabs on the Turkish connection". BBC News. 14 Kasım 2002. 20 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  3. ^ Akyol, Fuat (5 Ocak 2004). "Nejat Daş Olayının Perde Arkası". Aksiyon. 23 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

TCG <i>Muavenet</i> (DM-357)

TCG Muavenet (DM-357), ABD Deniz Kuvvetlerinden Türk Deniz Kuvvetlerine devredilen Allen M. Sumner sınıfı bir muhriptir.

<span class="mw-page-title-main">Refah Faciası</span>

Refah Faciası, Birleşik Krallık'a sipariş edilmiş olan denizaltıları ve uçak filosunu teslim almakla görevli olan personeli taşıyan "Refah" şilebinin 23 Haziran 1941 tarihinde batırılması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Struma Olayı</span> Struma gemisinin Karadeniz açıklarında batırılması olayı

Struma Olayı veya Struma Fâciası, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin'e götürmek üzere Romanya'dan yola çıkan Struma gemisinin İstanbul açıklarında Ş-213 Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasıdır.

Nükleobazlar, RNA ve DNA'daki şekerlere bağlı olan, azotlu kimyasal moleküldür. Bunlara adenin, guanin, sitozin, timin ve urasil dahildir. Bunlar sırasıyla A, G, C, T ve U olarak kısaltılır. Genetikte bunlara genelde baz olarak değinilir.

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının Mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği askerî operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kardeş</span>

Kardeş, anne veya babadan en az birinin ortak olduğu kişilerin birbirlerine göre durumuna verilen addır. Kardeşler erkek ya da kız olabilirler. Birçok toplumda kardeşler anne babalarıyla birlikte aynı ortamda oynayarak ve eğlenerek çocukluklarını birlikte geçirerek büyürler. Bu kalıtsal ve fiziksel yakınlık birbirlerine karşı sevgi ya da düşmanlık gibi duygusal hisler beslemelerine neden olur.

MV <i>Mavi Marmara</i> gemi

MV Mavi Marmara; 93 m. uzunluğunda, 20 m. eninde ve 1.080 kişi sığalı Türk yolcu gemisi. Türkiye Gemi Sanayi A.Ş tarafından imalatı 9 Kasım 1994 tarihinde tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Uludere Olayı</span> Kürt sivillere karşı yapılan hava saldırısı

Uludere Olayı, Roboski Katliamı, Uludere Katliamı veya Uludere Operasyonu, 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil kişinin ölmesi olayı. Olayda ölenlerin 28'i Encü ailesine mensuptu, Servet Encü yaralı olarak kurtuldu. Türk resmî makamları, ölenlerin Irak'tan Türkiye'ye mazot ve sigara getiren Kürt vatandaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğunu açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlar listesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye'ye karşı artan saldırılara karşı ilk sınır ötesi operasyonunu 1983'te Irak'ta dönemin Baas rejimiyle yapılan anlaşmayla gerçekleştirilmiş, operasyonda Kuzey Irak'taki Kürt peşmergeler ve sınırın beş kilometre ötesindeki PKK'ya ait kamplar hedef alındı. PKK'nın güvenlik güçleri ve sivilleri ait doksanlı yıllarda artan saldırılarına karşılık Kandil Dağları'nda bulunan yöneticileri ve örgüt militanlarını hedef alan askerî ve hava hareketleri gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Kalkanı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24 Ağustos 2016da Suriyenin kuzeyinde terör örgütü DEAŞa karşı başlattığı askeri harekat

Fırat Kalkanı Harekâtı veya Suriye İç Savaşı'na Türk askerî müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapılmış ve başarı ile sona eren operasyon. Operasyonun amacı Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek için 5 bin km² alanda Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden sivillerin güvenliği dolayısıyla tamamen temizlenmesi hedeflenen Güvenli Bölge oluşturmak olduğu bildirildi. Harekâtın bir diğer amacının ise PYD'nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonda IŞİD ve YPG mevzilerinin yoğun ateş ile hava ve kara unsurlarınca vurulduğunu duyurmuştur. 29 Mart 2017 günü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde toplanan MGK toplantısı sonucu harekâtın başarıyla tamamlandığı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Musul Muharebesi (2016-17)</span>

Musul Muharebesi, Musul şehir merkezini ve civarındaki köyleri IŞİD'in elinden geri almak için başlatılan askerî operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Korfu Boğazı Olayı</span>

Korfu Boğazı Olayı tabiri, 1946 yılında Kraliyet Donanması'na ait savaş gemilerinin, Korfu Boğazı'nda dahil oldukları üç ayrı olayı tanımlamak için kullanılır. Ayrıca Soğuk Savaş dönemini başladığını haber veren ilk olaylardan birisidir. Olaylar, Arnavutluk tabyalarından Kraliyet Donanması'na ateş açılmasıyla başladı. İkinci olayda, Kraliyet Donanması'na ait gemiler Korfu Boğazı'nda mayına çarptılar. Tüm bu olaylardan sonra Kraliyet Donanması'nın Arnavutluk karasularında mayın temizleme faaliyetine girişmesi, krizin had safhaya ulaşmasına yol açtı. Arnavutluk karasularının ihlal edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Lucky-S Olayı</span> 7 Ocak 1993 tarihinde Akdeniz açıklarında düzenlenen uyuşturucu operasyonu

Lucky-S Olayı, 7 Ocak 1993 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinin Su Altı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz'de Türk ticaret gemisi MV Lucky-S 'e düzenlediği operasyondur. Geminin, Türkiye'ye uyuşturucu kaçakçılığına karıştığından şüphelenilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab Savaşı</span> El-Bab savaşı, Akil tepe operasyonu veya Hastane tepesi

El-Bab Savaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı ve bir parçası olarak El-Bab'da ki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için 6 Kasım 2016 tarihinde başlatılan operasyon. Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusunun destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'ta gerçekleşmiştir. 23 Şubat 2017 tarihinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı. Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bir parçası olarak sürdürülen operasyon sırasında IŞİD El-Bab'da intihar saldırısı düzenlemiş, saldırıda 14 Türk askeri ölmüş yine IŞİD tarafından El-Bab'dan kaçırılan 2 Türk astsubay da infaz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pençe operasyonları</span> Kuzey Irakta Türk askeri operasyonları

Pençe operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK'ya karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamı olan operasyonlardır. Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam etmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da vurulduğu bir hava taarruzu düzenlenmiştir. Operasyonlar süresince TSK Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askerî üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir. Türk yapımı balistik füze olan Bora da ilk kez bu operasyonlar süresinde denenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti banknotları</span>

1926'da Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 Türk lirası değerindeki birinci emisyon banknotları tedavüle sürdü. Birinci emisyon, üzerinde hem Fransızca hem de Arap alfabesiyle yazılmış Türkçe metinlerin basılı olduğu son emisyondur. Banknotların ön yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk portresi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız donanmasının Toulon'da batırılması</span>

Fransız donanmasının Toulon'da batırılması II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesi harekâtı olan Anton Harekâtı sürerken donanmanın Almanların eline geçmesini engellemek üzere Fransız donanma komutanları Jean de Laborde ve André Marquis öncülüğünde 27 Kasım 1942 tarihinde Toulon limanında yapılan sabotaj eylemidir. Sabotajın ardından Fransız donanmasının geriye kalan varlığı belirleyici bir faktör olmaktan çıkmıştır.

Albatros Harekâtı, 3 Ocak - 7 Ocak 2016 tarihleri arasında, Libya açıklarında uluslararası sularda, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Türk Donanması ile koordineli olarak Bolivya bayraklı bir gemiye karşı gerçekleştirilen büyük çaplı bir narkotik operasyonudur. Operasyon, on Suriyeli mürettebatın tamamının tutuklanmasına ve toz halinde 13,6 tondan fazla esrarın ele geçirilmesine yol açtı. Operasyon, Lucky-S olayı ve Kısmetim-1 olayından bu yana 22 yılı aşkın süredir uluslararası sularda bir ilk oldu. 6 Ocak'ta Türk Sahil Güvenlik özel harekât ekipleri tarafından bot ve helikopterden gerçekleştirilen ilk baskın, mürettebatın tutuklanmasının ardından gemide tam arama yapıldı. Bakanlığa göre, Emniyet Genel Müdürlüğü narkotikle mücadele birimi Bolivya bandıralı gemi hakkında bilgi aldı ve Sahil Güvenlik ile temasa geçti. 3 Ocak'ta geminin yerini belirleyen Sahil Güvenlik ekipleri, bir uçak ve bir gemiyle takibe başladı. Operasyon, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından Bolivya hükûmetiyle işbirliği içinde ve BM'nin uyuşturucu kaçakçılığı anlaşmalarına uygun olarak gerçekleşti. Türk Sahil Güvenliğine göre, yasadışı uyuşturucuların çoğu dağıtım için Avrupa'ya gidiyordu ve gemi Suriye liman kenti Tartus'tan Libya'nın Tobruk kentine gidiyordu.