İçeriğe atla

Kısa film

Kısa film ya da kısa metrajlı film, uzun metrajlı film kriterlerini karşılayacak uzunlukta olmayan film. Tanımı üzerinde evrensel bir uzlaşma yoktur. Oskar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre kısa filmlerin süresi -jenerik dahil- 40 dakika veya daha kısa olmalıdır.[1] Aynı kuruluşa göre şunlar kısa film sayılmaz:[1]

Tarihçe

"Kısa film" terimi 1910'larda uzun metraj filmlerin daha uzun çekimlerinin ortaya çıkışı üzerine kullanılmaya başlandı. Bu dönemde en bilinen kısa filmler Charlie Chaplin, Buster Keaton, Laurel ve Hardy'nin filmleriydi.

Animasyon filmler de kısa film alanında önemli bir yere sahiptir.

1930'lardan sonra film şirketleri tiyatro salonlarında gösterilecek uzun filmler ve animasyon/çizgi filmler çekmeye başladılar. 1960'lardan bu yana ise kısa filmler daha çok bağımsız film yapımcılarınca ve özel büyük stüdyo projeleri için yapılmaktadır.

Kısa filmler uzun metrajlı ticari filmlerin genellikle bir kenara bıraktığı daha güç konular üzerine yoğunlaşır. Kısa film yapımcıları daha geniş özgürlüğe sahiplerdir ve filmleri için daha büyük risk alabilirler ancak kamu gösteriminde başarıya ulaşmaları genellikle festivaller ve sanat gösterilerinde aldıkları tepkilere bağlıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b Kısa Film Ödülü Kuralları 26 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Oscars.org. Erişim: 6 Ocak 2015

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

<span class="mw-page-title-main">Wong Kar-wai</span>

Wong Kar-Wai, , daha çok Hong Kong'da çalışan Çinli sinemacı, yönetmen, senaryo yazarı.

Family Guy, Seth MacFarlane tarafından yaratılan FOX'da yayınlanan ABD animasyon televizyon dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Dizi ya da dizi film, televizyonda belirli bir periyoda göre, haftada bir ve bazen günde bir parçalar hâlinde yayımlanan TV filmlerine verilen addır. Haftanın her günü yayınlanan dizilere günlük dizi denir. Haftada 1 gün yayınlanan dizilere ise haftalık dizi denir. Dizinin bir kerede yayınlanan kısmına bölüm adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Satyajit Ray</span>

Satyajit Ray, Hindistanlı yönetmen, yapımcı. 20. yy.'ın en önemli yönetmenlerindendir. Kalküta'da Bengalli ve sanat dünyasının önde gelen ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Presidency College ve Visva-Bharati Üniversitesinde okudu. Kariyerinin başında reklam alanında çalışan Ray, Fransız yönetmen Jean Renoir'le tanışması ve bir Londra ziyaretinde İtalyan yeni gerçekçi film Bisiklet Hırsızları'nı seyretmesinin ardından, film çekmeye karar verdi.

1979 Antalya Altın Portakal Film Festivali Altın Portakal Film Festivalleri'nin onaltıncısı olan bu festival Sansür Kurulunun yarışmaya katılan üç filmin Sansür Kurulunca bazı bölümlerinin kesilmesi üzerine tüm yapımcılar şenlikten çekilme kararı aldılar ve yalnızca kısa metrajlı film yarışması yapıldı. Festival, Antalya Belediyesince iptal edilip, ertesi seneye ertelendi. Festivalde sadece Kısa Metrajlı Film alanında ödül verildi.

Ayce Kartal, Yönetmen.

Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.

Esra Saydam Türk kadın senarist, film yönetmeni ve yapımcı. 2015 yılında yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Deniz Seviyesi ile 15. Milano Uluslararası Film Festivalinde ve 21. Altın Koza Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Özge</span>

Aslı Özge, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

Serdar Pehlivanoğlu, Türk sinema yönetmeni ve senaristtir.

Burada yıllarına göre animasyon filmlerinin bir listesi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pete Docter</span> Amerikalı animatör ve film yönetmeni

Peter Hans Docter Amerikalı bir animatör, film yönetmeni, senarist, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve Pixar'ın baş yaratıcı görevlisidir. En iyi Pixar animasyon uzun metrajlı filmleri Monsters, Inc. (2001), Up (2009), Inside Out (2015) ve Soul'u (2020) yönetmesi ve Pixar'da önemli bir figür ve ortak çalışan olarak tanınır. Dokuz kez Oscar'a aday gösterildi ve Up, Inside Out ve Soul için En İyi Animasyon Filmi dalında üç ödül kazandı ve bu onu tarihte kategoriyi üç kez kazanan ilk kişi yaptı. Ayrıca dokuz Annie Ödülü, bir BAFTA Çocuk Filmi Ödülü ve bir Hochi Film Ödülü'ne aday gösterildi. Kendisini "çizgi film çizmeyi seven Minnesota'lı inek bir çocuk" olarak tanımlıyor.

Walt Disney Animation Studios (WDAS), bazen Disney Animation olarak kısaltılır, The Walt Disney Company için animasyon özellikleri ve kısa filmler yaratan bir Amerikan animasyon stüdyosudur. Şirketin üretim logosu, ilk senkronize sesli karikatürü Steamboat Willie'den (1928) bir sahneye sahiptir. 16 Ekim 1923'te Walt Disney ve Roy O. Disney kardeşler tarafından kurulan, dünyanın en eski çalışan animasyon stüdyosudur. Şu anda Walt Disney Studios'un bir bölümü olarak organize edilmiştir ve merkezi Burbank, Kaliforniya'daki Walt Disney Studios'taki Roy E. Disney Animation Binasındadır. Stüdyo, kuruluşundan bu yana Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler'den (1937) Dilek'ğe (2023) ve yüzlerce kısa filme kadar 62 uzun metrajlı film üretti.