İçeriğe atla

Kırtasiye

Hà Nội'de bir kırtasiye dükkânı

Kırtasiye; defter, kâğıt, kalem, mürekkep vb. yazı ve hobi araç ve gereçlerinin bütünü.[1] Arapça kökenli olan kırtasiye sözcüğü, kâğıtla yapılan işlemler anlamında da kullanılmaktadır. Türkçede kırtasiye dükkânı kavramı zamanla sadece kırtasiye olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kırtasiyecilik mesleği oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu kapsam içinde, ofis mobilyaları, daktilo, zımba, makas gibi kalıcı ürünlerin yanı sıra, kâğıt, zımba teli, yapıştırıcı vb. sarf malzemeleri de bulunur.

Kırtasiye dükkânları genellikle okul ya da işyerleri yakınında bulunmaktadır. Türkiye'de resmî kurumların kırtasiye gereksinimleri, büyük ölçüde Devlet Malzeme Ofisi tarafından karşılanır.

Bazı kırtasiye malzemeleri

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ Peter Beal, ed., "Stationery", A Dictionary of English Manuscript Terminology. Oxford: Oxford University Press, 2008. s. 1450-2000. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Telgraf</span>

Telgraf, iki merkez arasında, kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin veya belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tutkal</span>

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir. Yapışma, yapıştırıcı tabaka ile birleştirilecek yüzeylerin malzemeleri arasında güçlü bir adezyon bağın oluşması veya yeni moleküller arası bağların ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yapıştırıcı eklemin mukavemeti, yapıştırıcının yüzeye kohezyonundan, otohezyondan, homojen malzemelerin teması üzerine bağlantıdan da etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Harf</span> alfabetik bir yazı sisteminde grafem

Harf, yazı yazmak için kullanılan semboldür. Harfler, Seslerin yazı sistemlerindeki karşılığıdır. Harflerin hepsi birleşerek alfabeyi oluştururlar. Yazı harfler dışında rakam, noktalama işaretleri ya da başka semboller içerebilir ama harfler yazının en temel öğesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lateks</span> polimer mikropartiküllerin sulu bir ortamda kararlı dağılımı

Lateks, papatya ve sütleğen gibi pek çok bitkiden çıkarılan süte benzer madde. Bitkinin kesilen bir kısmından süzülür ve hava ile karşılaştığında katılaşır. Kauçuk ağacından çıkarılan lateks, doğal kauçuğun başlıca kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zımba</span> kâğıtları, bir arada tutmak amacı ile metalden bir tel ile tutturan araç

Zımba, kâğıtları bir arada tutmak amacı ile metalden bir tel ile tutturan araç. Birden fazla kâğıt zımbanın arasına yerleştirildikten sonra mekanik basınç uygulandığında mekanizmada bulunan metalik telin iki sivri ucu kâğıtları delerek geçmekte ve alt bölümde eğilerek kapanmaktadır. Böylece kâğıtlar metalik tel aracılığı ile birbirine eklenmiş hale gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zarf</span>

Zarf; bir malzemeyi alıcısına ulaşması esnasında korumak ve gizlemek amacıyla veya estetik amaçlı olarak kullanılan, kâğıt veya plastikten üretilen paket.

<span class="mw-page-title-main">Kaligrafi</span>

Kaligrafi ; yazı karakter ve unsurları kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir el sanatı çeşidi. Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir. Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir. Belirli bir yazı stili, yazı tipi, hat türü, el veya alfabe gibi tanımlanabilir. Hat sanatı kaligrafi sanatı ile karıştırılmaktadır. Hat, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze gelmiş olan ve Arap harfleri ile icra edilen bir kaligrafi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Faber-Castell</span>

Faber-Castell; Stein, Bavyera, Almanya merkezli, kırtasiye, sanat malzemeleri, yazı aleti, grafik, heykel, çizim ve resim araç gereçleri; kalem, zımba ve cetvel üreten şirkettir. 1761'de Nürnberg'de Kaspar Faber tarafından kurulmuştur. Günümüzde yedinci, sekizinci ve dokuzuncu nesil Faber ailesi üyeleri tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nestâlik</span>

Nestâlik, Talikin neshi, incesi anlamını taşıyan ve genel olarak İran'da kullanılan bir yazı türüdür. Nesih ve tâlik yazım şeklinin karışımı ile türetilmiş olan ünlü bir yazı türüdür.

<i>Kirigami</i>

Kirigami, kağıdı katlayarak ve keserek karmaşık, üç boyutlu, dekoratif tasarımlar yaratan Antik Japon sanatıdır. Terim Japonca "kiru" (kesmek) ve "kami" (kâğıt) sözcüklerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Malzeme Ofisi</span>

Devlet Malzeme Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili bir kamu iktisadi teşekkülüdür.

MOPAK Kağıt-Karton Sanayi ve Ticaret Aş., Kemalpaşa, İzmir, Türkiye merkezli kâğıt ve karton üreticisi. Türkiye'de %20 pazar payına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Klasör</span>

Klasör veya Dizin , örgütlenme ve koruma için gevşek belgeleri ve parayı bir arada tutan bir tür klasördür. Dosya klasörleri genellikle ikiye katlanmış ve kağıt belgeleri saklamak için kullanılan ağır kâğıt stoğundan veya diğer ince, ancak sert malzemeden oluşan bir sayfadan oluşur. Halkalı klasör ve yaylı klasör daha fazla dosyaları saklar. Dosyaların saklanmasında şeffaf dosyalar da kullanılır. Dosyalar ayrıca dergiler, müzik Compact Disc'leri vb. bibi başka şeyler de içerebilir. Bazen evlerde normal depolama alanı olarak kullanılmak yerine çoğunlukla herhangi bir resmi kullanım için kullanılmaz. Genellikle depolama için dosya dolabı ile birlikte kullanılır. Dosya klasörleri ofis malzemeleri mağazalarından kolayca satın alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tombow</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Tombow Pencil Co.,Ltd. , kalem ve diğer kırtasiye ürünleri alanında bir Japon üreticidir. Şirket 1913 yılında Messrs Tombow olarak kuruldu ve o zamandan beri uluslararası bir üretici haline gelmiştir. Tokyo'da yerleşik ve 397 çalışanı bulunan Tombow, Tayland ve Vietnam'da da iki denizaşırı üretim tesisine sahiptir. Tombow Tayland, 425 çalışanı ve 6.480 metrekarelik yapı alanı ile Tombow'un ilk denizaşırı fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Duvar kâğıdı</span>

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Kalıcı kalem</span>

Permanent kalem, bir nesne üzerinde kalıcı ya da yarı kalıcı yazı oluşturmak için kullanılan bir beyaz tahta kalemi türüdür. Genel olarak, mürekkep bir ana taşıyıcı çözücü, bir gliserit, bir pirolidon, bir reçine ve bir renklendirici içerir, su geçirmez hale getirir. Kağıttan metale ve taşa kadar çeşitli yüzeylerde yazı yazabilir. Çeşitli uç boyutları, şekiller ve renkler şeklinde gelirler. Sprey boya gibi, bu işaretleyiciler de mürekkebi kurutmak için buharlaşan uçucu organik bileşikler içerir. Toluen ve ksilen gibi bileşikler çoğu zaman kalıcı belirteçlerde bulunduğundan, bunlar rekreasyonel bir ilaç olarak kötüye kullanma potansiyeline sahiptir.Kalıcı kalem 1952'de Sidney Rosenthal tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı klasör</span>

Halkalı klasör, dosya klasörleri veya delikli kağıtlar içeren büyük klasörlerdir. Belgeleri alfabetik, kronolojik veya konuya göre arşivlemek için kullanılır. Belge sayfaları bir delgeçle önceden delinir. Bu bağlayıcılar çeşitli boyutlarda gelir ve bir dizi kâğıt boyutu'nu barındırabilir. Erken tasarımlar, 1890'ların başlarında patentlendi.