Manisa, Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Manisa ilinin merkezi olan şehirdir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
Saruhanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında kökenlerinin Oğuzlardan olan Türkler veya bir başka iddiaya göre Manisa bölgesindeki yer adlarından ve bazı maddî işaretlerden yola çıkılarak Kıpçak olduğu belirtilen beylik. Bölgede Kıpçak boylarına ait adların Harezm emîrleriyle gelenler yanında İznik İmparatoru III. İoannis Vatatzes'in döneminde 1241-1250’lerde Trakya’dan getirtilip Batı Anadolu'ya, Menderes vadisi ve Frigya, Bitinya olmak üzere sınırlara yerleştirilmiş olan Kuman/Kıpçaklar’la ilgili olmasının akla yakın olduğu düşünülür. Ancak Saruhanoğullarını bunlara bağlama konusunda delil olmadığı söylenir. Bu bakımdan Saruhan Bey’in de Selçuklu uç bölgesinde yerleşmiş emîrlerden biri olması dışındaki görüşlerin şimdilik kesin olmadığı belirtilir. Batı Anadolu’da Manisa ve çevresinde, Gediz Nehri havzasında Menemen, Gördes, Demirci, Kemalpaşa, Turgutlu, Ilıca ve Akhisar gibi kent ve kasabalarda ağırlıklı olarak kurulmuş bir Türk beyliğidir.
Beylerhan, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Emirfakı, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Ortabağ, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Aktaş, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Mahidevran Sultan, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi, Şehzade Mustafa'nın annesidir.
İlyas Bey (ö.1362), Saruhanoğulları Beyi. Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucusu Saruhan Bey'in oğludur.
Kamerşâh Hatun - II. Bayezid ile Gülruh Hatun'un kızıdır, Şehzade Alemşah'ın ablasıdır. Davud Paşa'nın oğlu Damat Mustafa Paşa ile evlenmiştir. Bursa'da annesinin türbesinde gömülüdür. Babası Malkara'nın Sırt köyünü 1491′de kızı Kamer Sultan'a vermişti.
Yarhasanlar, Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı bir mahalle. Mahalle adını Yarhasanlar Cami'sinin güneyinde mezarı bulunan Yar Hasan Dede'den almaktadır. Ayrıca Yarhasanlar Mahallesi'nde bir dönem yoğun bir şekilde siyahi nüfus yaşadığı bilinmektedir.
Çatal Mezarlığı, Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan bir mezarlıktır. Mezarlık, tamamen dolu ve defne kapalıdır. Manisa'nın Kırtık Mezarlığı'ndan sonra en büyük ikinci mezarlığıdır. Mezarlık, 1. Çatal ve 2. Çatal Mezarlığı olmak üzere ikiye ayrılır. Müslüman mezarlığı olmasına rağmen 1 adası Yahudilere aittir. Yahudilere ait bölümde yer alan mezarlarda rastlanan soyadlardan bazıları şunlardır; Kohen, Nahum, Bonomo, Gomel.
Ertuğrul Dayıoğlu Türk siyasetçi ve avukat. Dayıoğlu, sırasıyla Necatibey İlkokulu, Manisa Ortaokulu ve Manisa Lisesi'nde eğitim görmüştür. Manisa Lisesi'nde eğitim aldığı dönemdeki hocalarından biri de Çağatay Uluçay'dır. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesine girmiş ve 1958 yılında mezun olmuştur.
Manisa Lisesi, 1888 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda tercih yapıp bu liseyi kazanan kız ve erkek öğrenciler bu liseye gitmeye hak kazanırlar. Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki Yarhasanlar Mahallesi'nde yer alır. Ayrıca Manisa Lisesi'nde bulunan matbaada bir dönem Manisa'nın sosyo-kültürel hayatına büyük katkıları olan birçok kitap, dergi ve yayın basılmıştır.
Mustafa Çağatay Uluçay, Türk yazar, araştırmacı ve öğretmen. Uluçay’ın kitap, makale, dergi ve bildiri şeklinde yayımladığı eserlerin sayısı 300’ü geçmektedir.
İbrahim Gökçen Türk yazar, ressam ve öğretmen.
Nihat Nuri Yörükoğlu, Türk tıp tarihçisi ve hekimdir.
Saruhan Bey (ö.1346) 14. yüzyılda Batı Anadolu'da merkezi Manisa olan Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucusu, Harezm'li bir Türkmen beyidir. Başka bir iddiaya göre Saruhan Bey'in kökeninin İznik İmparatoru III. İoannis Vatatzes'in döneminde 1241-1250’lerde Trakya’dan getirtilip Batı Anadolu'ya, Menderes vadisi ve Frigya, Bitinya olmak üzere sınırlara yerleştirilmiş olan Kuman/Kıpçaklar’la ilgili olduğu öne sürülmektedir.
İshak Çelebi, Saruhanoğulları Beyi. Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucusu Saruhan Bey'in torunu ve İlyas Bey'in oğlu.
Hızır Şah, Son Saruhanoğulları Beyi. Babası İshak Çelebi'dir.
Aşubcan Kadınefendi, Sultan II. Mahmud'un altıncı karısıydı.