İçeriğe atla

Kırmızı Sırt Köprüsü

Koordinatlar: 41°04′35″N 40°53′08″E / 41.076364°K 40.885518°D / 41.076364; 40.885518
Kırmızı Sırt Köprüsü
GeçişHemşin Deresi'nin bir kolu olan Kızılsırt Deresi
KonumBaşköy, Pazar, Rize
Koordinatlar41°04′35″N 40°53′08″E / 41.076364°K 40.885518°D / 41.076364; 40.885518
TürüKemer köprü
MalzemeMoloz taş, kesme taş
Uzunluk6 m
Genişlik1.5 m
Yükseklik4 m

Kırmızı Sırt Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Kızılsırt Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Pazar-Hemşin güzergâhı üzerinde konumlanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Demirel, Ersin (2013). Köprüler Kenti Rize. Rize: Çayeli Bakır İşletmeleri. s. 86. Erişim tarihi: 10 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hemşin Deresi</span> Rizede akarsu

Hemşin Deresi veya Pazar Deresi, Rize ilinin Pazar ve Hemşin ilçelerinin kırsal bölgelerindeki tepelerinden geçen ve Karadeniz'e akan bir akarsudur. Derenin kaynağı Gito Yaylasıdır. Derenin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2000 metre olup uzunluğu da yaklaşık 38.5 kilometredir. Derenin yatak eğimi %52'dir. Hemşin ilçe merkezi ve Kocaköprü mahallesinden geçen dere, Pazar ilçesinde Karadeniz'e bağlanır. Derede sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Dörtgözlü Köprü veya Kocaköprü, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 62 metre uzunluğundadır. Pazar-Hemşin yolu üzerinde bulunan köprü, Pazar ilçesine 3 kilometre uzaklıktadır. Rize'nin en büyük ve en uzun köprüsü olan Dörtgözlü Köprü, Hemşin Deresi üzerine konumlanmıştır. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen köprü, 2012 ve 2013 yılları arasında onarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rize'deki akarsular listesi</span>

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.

Levent Köprüsü veya Çoço Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Leventköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan yapı, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir kemer köprüdür. Köprü 50 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Hemşin Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprünün iç yüzeyinde nişler bulunmaktadır. Düzenli taşlarla kaplanmış olan köprünün taşıt yoluna bağlantısı bulunmaktadır.

Boğaziçi Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Boğaziçi köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 10, Hemşin ilçe merkezine uzaklığı 8 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Çingit Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 14.5 metre uzunluğunda ve 3.6 metre genişliğindedir. Eski Çamlıhemşin-Hemşin yolu üzerindeki köprüye Çamlıhemşin-Yukarı Çamlıca- Kanlıboğaz veya Pazar-Ortaköy-Uğrak güzergahlarıyla ulaşılabilmektedir.

Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.

Başkaya-Karemiş Köprüsü veya Yaltkaya-Gomno Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Yaltkaya köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 5.5 metre yükselikte olan köprü, Yaltkaya Deresi'nin Hemşin Deresi'ne bağlandığı yerin yakınlarına inşa edilmiştir. Köprü, 13 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerel kaynaklara göre köprünün inşa edilme tarihi 1650'dir. Yeniköy ve Yaltkayalı köylüler, değirmene ulaşmak için Savrizon Yolu adlı eski katır yolunu kullanırken bu köprüden geçerdi. Köprünün altından küçük bir şelale akmaktadır. Köprünün yakınlarında, 1906 yılında yapılmış Ali Çelebi Camisi bulunmaktadır.

Başköy Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 7 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprüdeki farklı renkte taşlar, köprünün çok kez onarımdan geçtiğini göstermektedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Çaykale Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Çayeli-Hemşin ticaret yolu üzerinde konumlanmıştır.

Akbucak Köprüsü veya Hacılar Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Akbucak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 8 metre yüksekliğindeki köprü, 22 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Modaçar Deresi ile Yanaçor Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprü, Dere ile Yeniçağ mahallelerinin birbirine bağlamaktadır.

Montaş Köprüsü veya Akbucak Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Akbucak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 10 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Modaçar Deresi ile Bodasarı Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprünün bir ayağı definecilerce kazılmıştır. Köprü, günümüzde harap durumdadır.

Derinsu Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Derinsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 14 kilometredir. 3 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Eski Çayeli-Pazar-Hemşin yolunun üzerinde yer alan köprü, Derinsu Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir.

Tütüncüler Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Tütüncüler köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8 kilometredir. 2 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 1.7 metre genişliğindedir. Talvat Deresi'nin üzerine inşa edilen köprünün yakınlarında eski bir değirmen bulunmaktadır. Eski göç yolunun üzerindeki köprü, Elmalık (Kuzika) ve Tütüncüler (Talvat) köylerini birbirine bağlamaktadır.

Yamaç-Etheni Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yamaç köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Merdivenli köprünün ilçe merkezine uzaklığı 5 kilometredir. Yerden 7 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 18.5 metre, genişliği 1.6 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, tahminen 90 yıl önce Pazar, Sucatılı (Apsolu) ustalar tarafından yaptırılmıştır. Yamaç ve Latifli mahallelerini birbirine bağlayan köprünün üstü sarmaşıklarla kaplıdır.

İncesırt Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin İncesırt köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Merdivenli köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6 kilometredir. Yerden 6.5 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 15 metre, genişliği 2.1 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1900'lü yılların ilk yarısında köy halk tarafından Pazar, Sucatılı (Apsolu) ustalara yaptırılmıştır. İncesırt ve Sarısu mahallelerini birbirine bağlayan köprünün üstü sarmaşıklarla kaplıdır.

Çukurluhoca Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Çukurluhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü formuyla ilgi çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 23 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.7 metredir. Sabuncular Deresi'nin bir kolu olan Babik Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1946 yılında Yanıkdağlı Ahmet Sarıçam Usta tarafından yaptırılmıştır. Köprünün biraz ilerisinde Çukurluhoca Medresesi bulunmaktadır. Tarihi göç yolu üzerinde yer alan köprü, Babik Deresi ile Sabuncular Deresi'nin birleşme noktasının 50 metre yukarısında konumlanmıştır. Köprünün üzerindeki yazıtta, köprünün 1949 yılında inşa edildiği yazmaktadır.

Suçatı 1 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11 kilometredir. 9 metre yüksekliğindeki köprü, 28.6 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yanında konumlanmıştır. 1946 yılındaki selle beraber yıkılan eski köprünün yerine, günümüzdeki yapı 1955 yılında inşa edilmiştir. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan tek gözlü kemer köprünün mimarı yerel kaynaklara göre Ali Yavuz'dur.

Suçatı 2 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 10 metre yüksekliğindeki köprü, 49 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yakınlarında konumlanmıştır. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, 2008 yılında onarılmıştır. Köprü, Doğu-Batı doğrultusunda uzanmaktadır.

Suçatı 3 Köprüsü veya Apso-Hodoloskuri Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 20.9 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi ile Hodoloskuri Deresi'nin kesişim yerinin üzerine inşa edilen köprünün Suçatı 2 Köprüsüne uzaklığı 200 metredir. Köprü, yanına yeni bir köprünün inşa edilmesiyle beraber sadece yayalara hizmet vermektedir.

Piç Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki bir kemer köprüdür. İlçe merkezine bir kilometre uzaklıkta olan köprü, Pankun Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün üzerinde kimsesiz bir çocuk bulunduğu için köprüye "piç" ismi verilmiştir. Günümüzde yeni köprü için taşıyıcı kolon olarak kullanılmaktadır.

Tecina Köprüsü veya Akyamaç Köprüsü, Rize,Hemşin ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir kemer köprüdür. Pogun Deresi'nin üzerine inşa edilen köprünün üzeri betonla kaplanmıştır. Günümüzde araç geçişleri için kullanılmaktadır.