İçeriğe atla

Kırmızı Pabuçlar (film)

Kırmızı Pabuçlar
The Red Shoes
Kırmızı pabuçlar filminin sinema afişi
YönetmenMichael Powell
Emeric Pressburger
YapımcıMichael Powell
Emeric Pressburger
SenaristMichael Powell
Emeric Pressburger
Hans Christian Andersen 'in bir masalından
OyuncularAnton Walbrook
Marius Goring
Moira Shearer
MüzikBrian Easdale
Görüntü yönetmeniJack Cardiff
KurguReginald Mills
StüdyoThe Archers
DağıtıcıEagle-Lion Films
Universal Pictures
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, müzikal
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1948
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1948, İngiltere
Süre133 dak.
ÜlkeBirleşik Krallıkİngiltere
Dilİngilizce, yer yer Fransızca
Bütçe£551,927

Kırmızı pabuçlar 1948 İngiltere yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı The Red Shoes olan film Türkiye'de Periler Dünyası adıyla da gösterilmiştir.[1][2]

Danimarkalı şair yazar Hans Christian Andersen'in 1845 yılında yazdığı aynı adlı peri masalından uyarlanan film, Michael Powell Emeric Pressburger ikilisinin ortak bir ürünüdür. İkili filmin senaryosunu yazıp yönettikleri gibi yapımcılığını da üstlenmişlerdir.[3]

"Kırmızı Pabuçlar", The Archers adlı İngiliz film yapım şirketinin önde gelen iki etkili ismi Michael Powell ve Emeric Pressburger ikilisinin ortaklığında yapılmış bir dizi filmden biridir. Genelde Pressburger'ın yazdığı ve Powell'ın yönettiği filmlerle devam eden bu işbirliği 1957 yılında sona ermiş, ancak ikili 60'lı ve 70'li yıllarda da birçok projede yine bir araya gelmişlerdi.[4]

Filmde Moira Shearer, Anton Walbrook ve Marius Goring gibi sinema oyuncularının yanı sıra bale dünyasından birçok ünlü sanatçı da rol almışlardı. Özgün müziğini Brian Easdale'in yaptığı "Kırmızı Pabuçlar" ın Technicolor görüntülerini Jack Cardiff çekmiştir. Filmde sergilenen "Kırmızı Pabuçlar" balesinin müziğini Sir Thomas Beecham yönetiminde "Kraliyet Filarmoni Orkestrası" yorumlamıştır.

"Kırmızı Pabuçlar" 1949 yılında "en iyi sanat yönetimi" ve "en iyi müzik" dallarında iki Oscar ödülü aldı. Aynı yıl yine müzik dalında filme Altın Küre ödülü de verildi. En iyi film BAFTA ödülüne aday gösterilen film, Venedik Film Festivali'nde de festivalin büyük ödülü olan Altın Aslan'a aday gösterilmişti.[5]

Özet

Aristokrat kökenli, tanınmamış genç balerin Victoria 'Vicky' Page (Moira Shearer) halasının verdiği bir partide Lermontov Balesi'nin acımasız, otoriter impresaryosu Boris Lermontov (Anton Walbrook)'la tanıştırılır. Lermontov, sanatçılarından baleye mutlak bir sadakat kendisine ve kumpanyaya da kayıtsız şartsız bir bağlılık talep etmektedir. Ona göre özel hayatları bile baleden çok sonra gelmelidir. Önceleri Vicky'i çok önemsemeyen impresaryo, sonradan onun yeteneğinin farkına vararak yeni yazılan "Kırmızı Pabuçlar" adlı balede başrol oynatmayı planlar. Ancak Vicky'nin, kumpanyanın kompozitörü Julian Craster (Marius Goring)'e aşık olması Lermontov'u çileden çıkarır.

Oyuncu kadrosu

Moira Shearer ve Anton Walbrook, Kırmızı Pabuçlar filminin bir sahnesinde.
Aktör/Aktris Rolü
Anton WalbrookBoris Lermontov
Marius GoringJulian Craster
Moira ShearerVictoria Page
Robert HelpmannIvan Boleslawsky
Léonide MassineGrischa Ljubov
Albert BassermannSergei Ratov
Ludmilla TchérinaIrina Boronskaja

Film hakkında notlar

  • Görünüşte büyük ölçüde Hans Christian Andersen'in peri masalından uyarlanmış olsa da, filmin gerçekten var olan Rus bale emprezaryosu Sergei Diaghilev (1872-1929) ve İngiliz balerin Diana Gould arasında yaşanmış gerçek bir olaya dayandığı söylenmektedir. Diaghilev, Gould'un kendi kumpanyasında dans etmesi için çok çaba sarf etmiş ama bunu göremeden ölmüştü. Diana Gould ise sonradan ünlü keman virtüözü Yehudi Menuhin ile evlenecektir.[6]
  • Filme "En iyi sanat yönetimi" ve "En iyi müzik" dallarında 1949 'da 2 Oscar ödülü verildi. Aynı yıl yine müzik dalında Altın Küre ödülünü de aldı
  • Filmin görüntü yönetmeni, çok yönlü sanatçı Jack Cardiff'tir. Jack Cardiff görüntü yönetmenliğinin yanı sıra bazı filmlerde oynamış, birçok filmi de bizzat yönetmişti (Örneğin Uzun Gemiler (The Long Ships) (1964) onun yönettiği filmlerden en ünlüsüdür)

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi, Oğlak Yayınları, 2005
  2. ^ Sinema El Kitabı, Nijat Özön Elif Yayınları, 1964.
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0040725/ 14 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. imdb linki
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Costa-Gavras</span>

Constantinos Gavras film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">David Fincher</span> Amerikalı film yönetmeni

David Leo Fincher, Akademi Ödülü adayı olmuş sinema filmi ve video klip yönetmenidir. Yedi, Dövüş Kulübü, Sosyal Ağ, Zodiac, Panik Odası ve Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi gibi filmlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Emma Watson</span> İngiliz oyuncu ve manken

Emma Charlotte Duerre Watson ; İngiliz oyuncu, model ve aktivisttir. Watson, Harry Potter film serisinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanındı. Hermione olarak kadroya dahil olduğunda yalnızca dokuz yaşındaydı ve daha önce yalnızca okul gösterilerinde oynamıştı. 2001'den 2011'e kadar Daniel Radcliffe ve Rupert Grint'le beraber sekiz Harry Potter filminde rol aldı. Watson, Harry Potter serisindeki çalışmalarından çok sayıda ödül ve 10.000.000 sterlinin üzerinde para kazandı.

Sanem Çelik, Türk tiyatro, sinema ve TV oyuncusu, dansçı.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

Lale Yurdatapan Mansur, Türk balerin, sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Don Juan DeMarco</i>

Don Juan DeMarco, 1995 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Film ABD'de vizyona girdikten kısa bir süre sonra, 13 Ekim 1995'te Türkiye'de de özgün adıyla gösterime verilmiştir.

<i>Kibar Soyguncu</i> (film)

Kibar Soyguncu, 1968 ABD yapımı dramatik gerilim filmidir.

<i>Kurt Adam Londrada</i>

Kurt Adam Londra'da, 1981 İngiltere-ABD ortak yapımı korku komedi filmi. Film Türkiye'de Mart 1984 tarihinde gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

<i>Hamlet</i> (film, 1996)

Hamlet, 1996 ABD - Birleşik Krallık ortak yapımı dramatik filmdir. Çevrildikten bir yıl sonra, 30 Mayıs 1997'de Türkiye'de de gösterime sunulmuştu.

<i>Son Patron</i> 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmi

Son Patron 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı The Last Tycoon dur. Türkçe basılı bazı kaynaklarda filmin adı Son Büyük Patron ve Son Büyük Adam olarak da geçmektedir.

<i>49. Paralel</i> (film)

49. Paralel, 1941 Birleşik Krallık yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı 49th Parallel olan film ABD'de The Invaders, İngiltere'de Forty-Ninth Parallel alternatif adlarıyla da gösterime sunuldu. 'Propaganda Sineması' nın tipik örneklerinden biridir.

<i>Jack Brown Genius</i>

Jack Brown Genius, Peter Jackson ve Fran Walsh'ın yazdığı, Tony Hiles'ın yönettiği romantik fantezi türündeki Yeni Zelanda filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Kim Hunter</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1922 – 2002)

Kim Hunter, Amerikalı oyuncudur.

<i>The Red Shoes</i> (albüm)

The Red Shoes, İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü. Kasım 1993'te yayımlanan albüm Bush'un kısa filmi The Line, the Cross and the Curve'e eşlik etmekteydi. The Red Shoes, Bush'un 12 yıl müzikten ayrı kalmasından önceki son albümüdür. Birleşik Krallık'ta iki numaraya erişen albüm, daha sonra 300.000'in üzerinde satınca BPI tarafından Platin plak ile ödüllendirildi. ABD'de albüm 28 numaraya erişerek sanatçının bu listedeki en başarılı albümü oldu.

<span class="mw-page-title-main">The Red Shoes (şarkı)</span>

"The Red Shoes", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Nisan 1994'te tekli olarak piyasaya sürülen şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 21 numaraya kadar yükseldi. Şarkı büyülü bale ayakkabısı giyip büyüyü bozana kadar dans etmeyi durduramayan bir kızı anlatır. Bu konsept Michael Powell ve Emeric Pressburger'in Kırmızı Pabuçlar filmindeki karakterden esinlenilerek oluşturulmuştur.

<i>The Line, the Cross and the Curve</i>

The Line, the Cross and the Curve, İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush tarafından yönetilen 1993 çıkışlı kısa film. Filmde Kate Bush'un yanında Miranda Richardson ve Bush'un erken dönem kariyerinde ona dans koçluğu yapmış olan koreograf Lindsay Kemp de oyuncu olarak yer alır.

<i>Sons and Lovers</i> (film)

Oğullar ve Aşıklar, DH Lawrence'ın aynı adlı yarı otobiyografik romanından uyarlanan Jack Cardiff'in yönettiği 1960 İngiliz dramasıdır. Başrollerini Trevor Howard, Dean Stockwell, Wendy Hiller, Mary Ure, William Lucas ve Donald Pleasence paylaşıyor. Filmin çekimleri İngiltere'nin Doğu Midlands bölgesindeki Nottingham yakınlarında, Lawrence'ın büyüdüğü yere çok yakın bir yerde gerçekleşti.