İçeriğe atla

Kırmızı Keman

Kırmızı Keman
Le Violon Rouge
"Kırmızı Keman" (Le Violon Rouge) filminin sinema afişi
YönetmenFrançois Girard
YapımcıNiv Fichman
SenaristDon McKellar
François Girard
OyuncularSamuel L. Jackson
Greta Scacchi
Jason Flemyng
Christoph Koncz
MüzikJohn Corigliano
Görüntü yönetmeniAlain Dostie
KurguGaétan Huot
DağıtıcıLions Gate Films (ABD dağıtım)
Umut Sanat (Türkiye, DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, aşk, müzik, gizem
RenkRenkli
Yapım yılı1998
Çıkış tarih(ler)i10 Eylül 1998, Toronto Film Festivali (ilk gösterim)
Süre131 dakika
ÜlkeKanada Kanada
İtalya İtalya
Birleşik Krallık İngiltere ortak yapımı
Dilİngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Mandarin dili
Bütçe$10,000,000
Diğer adlarıKırmızı Keman (Türkiye)
The Red Violin (ABD/Kanada)
Le Violon Rouge (Fransa/Kanada)
Il Violino rosso (İtalya)
El Violín rojo (İspanya)
Die Rote Violine (Almanya)

Kırmızı Keman 1998 Kanada - İtalya - İngiltere ortak yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı Le Violon Rouge olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Red Violin adıyla gösterime sunulmuştur.

Kanadalı yönetmen François Girard'ın yönettiği ve senaryosunu Don McKellar'la birlikte yazdıkları bu uluslararası yapımda başta Samuel L. Jackson, Greta Scacchi, Jason Flemyng ve Christoph Koncz olmak üzere çok geniş bir oyuncu kadrosu yer almıştır.

Film, 17. yüzyılda İtalya'da ünlü bir keman ustasının yaptığı olağanüstü bir kemanın beş farklı ülke ve bir o kadar da sahip değiştirerek üç asra yayılan serüveni anlatılmaktadır.[1] Yaratıldığı yer olan Cremona'dan sonra 300 yıl boyunca Viyana'dan Oxford'a, oradan da Şanghay ve Montreal'e sürüklenen bu değerli ve gizemli keman, bu olağanüstü yolculuğu sırasında her el değiştirdiğinde farklı dünyalardan ama hepsi de tutkulu ve müthiş özellikleri olan sahiplerinin hayatlarını farklı şekillerde etkiler. Filmin ilgili bölümü hangi ülkede geçiyorsa oyuncular o bölümde o ülkenin diliyle konuşurlar.

İlk gösterimi 10 Eylül 1998 tarihinde Toronto Film Festivali'nde yapılan film 2000 yılında John Corigliano'ya "en iyi özgün müzik" Oscar'ını kazandırmıştı. Ayrıca "Kırmızı Keman", Kanada'nın iki önemli ulusal film ödülünden hem Genie Ödülleri'nin hem de Jutra Ödülleri'nin neredeyse tamamını almıştı.[2]

Konusu

Film Kanada'da seçkin bir müzayede salonunda açılır. 2 milyon dolara satılan bir Stradivarius kemanının hemen arkasından canlı kırmızı renginden dolayı "Kırmızı Keman" adıyla anılan, yine onun kadar değerli bir başka kemanın satışına geçilir. Keman hazır bulunanlardan yüksek teklifler alırken filmde geriye dönüşle kemanın hikâyesi anlatılmaya başlanır.

1681 yılında İtalya'nın Cremona kentinin ünlü keman ustası Nicolo Bussotti (Carlo Cecchi) meslek hayatının en kusursuz kemanını yapar. Bussotti kemanı doğmak üzere olan çocuğu için yapmıştır. Ancak keman ustasının karısı (Irene Grazioli) doğum sırasında hayatını kaybeder. Gebeliği sırasında gittiği falcı kadının tarot kartlarını açarken bulunduğu kehanetler, enstrümanın gelecek yüzyıllardaki öyküsüyle ilgili ipuçlarını da seyirciye aktarır. (Bu tarot sahnesi ve Montreal'deki açık arttırma sahnesi film boyunca ileri ve geri sıçramalarla sık sık tekrar edilecektir)

Aradan 100 yıl geçmiştir. Yıl 1793'tür ve keman artık bir dağ manastırındaki keşişlerin elindedir. Keşişler, 5-6 yaşlarındaki Kaspar Weiss (Koncz) adındaki yetim bir çocuğu keman virtüözü olarak yetiştirmişlerdir. Viyana'dan gelen bir sanat eksperi, aynı zamanda da bir yetenek avcısı olan yaşlı Poussin (Jean-Luc Bideau) bu dâhi çocuğu evlat edinir ve müzik eğitimindeki eksikleri tamamlar. Çocuk yatarken bile kemanından ayrılmaz.Aristokratlardan birinin huzurunda yapılan keman yarışmasında zaten kalbinden hasta olan çocuk aniden düşer ölür. Cenazesi yetiştirildiği manastıra defnedilir, ancak keşişler kemanı da onunla birlikte mezara gömerler. Kemanın sıradan olmadığı hem onu satın almak isteyen sanatçı hamisi aristokrat, hem de Poussin tarafından artık iyice anlaşılmıştır.

Keman bu kez 19. yüzyılda Oxford, İngiltere'de ortaya çıkar. Zengin ve ünlü bir keman virtüözü olan Frederick Pope (Jason Flemyng) kendi arazisinde konaklamış çingenelerin kampından gelen keman sesini duyar ve yanlarına gider, onlardan kemanı satın alır. Konserlerinde kendisine ayrı bir ilham veren bu kemanı kullanır, tıpkı küçük çocuğun yaptığı gibi o da bazen kemanla yatar, hatta seks yaparken bile kemanı çalmayı sürdürür. Onu çingenelerden biriyle hem seks yapıp hem keman çalarken yakalayan sevgilisi Victoria Byrd (Scacchi) üzerlerine tabancayla ateş edince keman hasar görür.

Kemanın bundan sonraki durağı 1960'lı yıllarda Çin'in Şanghay kentindeki bir rehinci dükkânıdır. Müzik aşığı bir küçük kız ve annesi kemanı satın alırlar. Ancak Çin'de Başkan Mao'nun emriyle Çin Kültür Devrimi başlamıştır ve Batı kültürü'ne ait ne varsa tek tek yok edilir. Batının yozlaşmış kültürünü temsil ettiği gerekçesiyle keman da tam yakılacakken bir sanatsever bütün tehlikeleri göze alarak kemanı saklar ve yok olmaktan kurtarır.

1990'lı yıllarda keman bu kez de Kanada'nın Montreal kentindedir. Çin'de rejim değişince hükûmet diğer bazı antikalarla birlikte kemanı da müzayede için bu ülkeye göndermiştir. Görevli antika eksperi Charles Morritz (Samuel L. Jackson) ve teknik asistanı Evan Williams (McKellar) kemanın üzerinde çalışmaya başlarlar. Uyguladıkları modern testlerle de kemanın Nicolo Bussotti ustanın kaybolduğu düşünülen efsanevi son mükemmel kemanı olduğuna dair şüpheleri kalmaz. Morritz'in son olarak Üniversitede yaptırdığı cila analizleri kırmızı rengin esrarını da çözer. Kemana o tuhaf kırmızı rengini veren kandır. Keman ustası Bussotti kemanın cilasına doğum sırasında ölen karısının kanını karıştırmıştır.

Ancak Morritz de kemana tutulmuştur. Kendi imkânlarıyla Londra'dan satın aldığı bir kopyasıyla gerçek "Kırmızı Keman"ı müzayede sırasında farkettirmeden değiştirir ve havaalanına doğru yola çıkar, yolda karısını arayarak kızı için çok istediği bir hediyeyi aldığını söyler. Kemanın bir sonraki durağı da belli olmuştur, New York.

Benzer filmlerle kıyaslama

  • Kırmızı Keman'da (1998) 300 yıl boyunca ülkeden ülkeye, elden ele geçen nesne değerli bir kemandır. Ancak buna benzer trükler daha önce de birçok yönetmen tarafından kullanılmıştı. Bu filmlerden bazıları şunlardır:
  • Tales of Manhattan (1942) - Yönetmen: Julien Duvivier Bu komedide el değiştiren nesne giyene uğursuzluk getirceğine inanılan bir paltodur.
  • Winchester '73 (1950) - Yönetmen: Anthony Mann Bu Western'de el değiştiren Winchester marka değerli bir tüfektir.
  • The Yellow Rolls-Royce (1964) Yönetmen: Anthony Asquith Bu romantik komedide aynı otomobile değişik zamanlarda sahip olan üç kişinin hayatı ve aşkları anlatılır.
  • La Ronde (1950) Yönetmen: Max Ophüls Bundan sonraki üç filmde ise nesneler değil karakterler zincirleme olarak birbirlerine el verirler, biri devreden çıkarken devreye bir başkası girer
  • The Phantom of Liberty (1974) Yönetmen: Luis Bunuel
  • Slacker (1991) Yönetmen: Richard Linklater[3]

Oyuncu kadrosu

Kemanın ikinci sahibi küçük Kaspar Weiss (Koncz) ve kendisini evlat edinen sanat eksperi Poussin (Jean-Luc Bideau) 1793 yılında Viyana'da.
Aktör/Aktris Rolü
Carlo CecchiNicolo Bussotti (Cremona)
Irene GrazioliAnna Bussotti (Cremona)
Anita LaurenziCesca (Cremona)
Tommaso PuntelliÇırak (Cremona)
Samuele AmighettiErkek çocuğu (Cremona)
Jean-Luc BideauGeorges Poussin (Viyana)
Aldo BrugniniAsistan (Cremona)
Christoph KonczKaspar Weiss (Viyana)
Clotilde MolletAntoinette Pussin (Viyana)
Florentín GrollAnton von Spielmann (Viyana)
Johannes SilberschneiderPeder Richter (Viyana)
Rainer EggerBirader Christophe (Viyana)
Paul KoekerBirader Gustav (Viyana)
Wolfgang BöckBirader Michael (Viyana)
Josef MairginterBirader Franz (Viyana)
Johan GotschCenazedeki keşiş (Viyana)
Geza Hosszu-LegockyÇingene kemancı (Viyana)
David AlbermanÇingene kemancı (Viyana)
Arthur DenbergPrens Mansfeld (Viyana)
Andrzej MatuszewiskiGypsy Violonist (Viyana)
Jason FlemyngFrederick Pope (Oxford)
Greta ScacchiVictoria Byrd (Oxford)
Eva Marie BryerSara (Oxford)
Dimitri AndreasÇingene baba (Oxford)
David GantOrkestra şefi (Oxford)
Sai-Kit YungUşak (Oxford)
Sylvia ChangXiang Pei (Şangay)
Zifeng LiuChou Yuan (Şangay)
Hong TaoYoldaş Chan Gong (Şangay)
Xio Fei HanGenç Ming (Şangay)
Zheng Wei TanMuhafız (Şangay)
Zhi Qing ZhouYaşlı polis (Şangay)
Xiaoshuai WangGenç polis (Şangay)
Zhi QiaoYaşlı kadın (Şangay)
Kun Qi CaoVekil (Şangay)
Rei YangYoung Xian Pei (Şangay)
LidouRehinci (Şangay)
Samuel L. JacksonCharles Morritz (Montréal)
Colm FeoreMezatçı (Montréal)
Monique MercureMme. Leroux (Montréal)
Don McKellarEvan Williams (Montréal)
Ireneusz BogajewiczMr. Ruselsky (Montréal)
Julian RichingsNicolas Olsberg (Montréal)
Russell YuenYaşlı Ming (Montréal)
Sandra OhMadame Ming (Montréal)
Paula de VasconcelosSuzanne (Montréal)
Rémy GirardGümrük görevlisi (Montréal)
Marie-Josée GauthierOtel kapıcısı (Montréal)
Dany LaferrièreTaksi şoförü (Montréal)
Dorothée BerrymanSekreter (Montréal)
David La HayeMenajer (Montréal)
Gregory HladyVestiyer görevlisi (Montréal)
Herman MecklerKayıt memuru (Montréal)
Sheena MacdonaldRuselsky'nin arkadaşı (Montréal)
Jody Shapiroİmza isteyen (Montréal)
James BradfordSahne görevlisi (Montréal)
Joshua BellKemancı (Oxford)
Sylvia StewartGüvenlikçi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

11 Aralık, Miladi takvime göre yılın 345. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 20 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atom Egoyan</span> Ermeni asıllı Kanadalı film yönetmeni

Atom Egoyan, Ermeni asıllı Kanadalı film yönetmeni. 1980'lerde Toronto'da ortaya çıkan ve Toronto Yeni Dalgası olarak bilinen, birbirlerine pek de sıkı bağlarla bağlı olmayan film yapımcıları grubunun parçasıydı. Egoyan, kariyerinde sıçramayı Exotica (1994) ile yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

<i>Schindlerin Listesi</i> Steven Spielberg filmi

Schindler'in Listesi, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Warner Bros.</span>

Warner Bros. Entertainment, Inc. Warner Brothers (Warner Kardeşler) veya kısaca Warner Bros. dünyanın en büyük film yapım ve televizyon yayın şirketlerinden biridir. AT&T'nin WarnerMedia grubunun bir iştiraki konumundadır ve merkezi Burbank, Kaliforniya, ABD'dir. 1923 yılında Harry, Albert, Sam ve Jack Warner tarafından kurulan şirket, Warner Brothers, kısaca Warner Bros. ismini almıştır. Amerikan film endüstürisinin büyük isimlerinden olan Warner Bros. aynı zamanda Motion Picture Association of America (MPA) üyesidir.

<i>Dragon Ball</i>

Dragon Ball, Akira Toriyama tarafından hazırlanan bir medya imtiyazıdır. Toriyama tarafından yazılan serinin temelini oluşturan manga serisi, Aralık 1984-Haziran 1995 tarihleri arasında Shueisha'nın Weekly Shōnen Jump dergisinde 42 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Toriyama, seriyi yaratırken Batı'ya Yolculuk isimli Çin romanından ilham almıştır. Dragon Ball, Son Goku'nun maceralarını konu almaktadır. Hikâyedeki olaylar, Goku'nun çocukluğundan yetişkinliğine hayatı boyunca dövüş sanatlarında kendini geliştirerek güçlenmesini ve herhangi bir dileği gerçekleştirecek güce sahip olan Ejder Topları'nı ararken dünyayı keşfedişi etrafında şekillenir. Dragon Ball mangası Japonya'da 159 milyon satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alain Delon</span> Fransız oyuncu (1935–2024)

Alain Fabien Maurice Marcel Delon Fransız aktör ve iş adamıydı.

<i>Güneş İmparatorluğu</i> (film)

Güneş İmparatorluğu, J. G. Ballard'ın aynı adlı yarı otobiyografik romanı temel alınarak çekilen 1987 yılı yapımı tarihi savaş filmidir. Steven Spielberg'in yönettiği filmin başrollerinde Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson ve Nigel Havers yer aldı. Güneş İmparatorluğu, zengin Britanyalı ailesi ile Şangay'da oturan, ancak II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Şangay'ı istila etmesi sırasında onları kaybedip, yolu bir esir kampına düşen Jamie "Jim" Graham adlı çocuğun öyküsünü anlatır.

<i>Alice Harikalar Diyarında</i> Lewis Carrollun 1865 tarihli romanı

Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll takma adını kullanan Charles Lutwidge Dodgson'ın 1865 yılında yayımlanan fantezi türündeki romanıdır.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<i>Exotica</i> (film) film

Exotica, 1994 Kanada yapımı erotik dramatik filmdir. Film Türkiye'de 18 Ağustos 1995 tarihinde birçok ülkede olduğu gibi özgün adıyla gösterime girmiştir.

<i>İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... ve İlkbahar</i>

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... ve İlkbahar, 2003 yapımı bir Kim Ki-duk filmidir. Film göl ortasında kurulmuş yüzen bir Budist manastırda geçer. Yaşlı bir Budist keşişin, küçük çırağına hayatın anlamını öğretmesini anlatır. Filmde çırak keşişin hayatının her evresi mevsimler üzerinden anlatılır.

<i>Barry Lyndon</i>

Barry Lyndon, 1975 Birleşik Krallık-ABD ortak yapımı dramatik dönem filmdir.

<i>Kefernahum</i> (film) film

Kefernahum, Nadine Labaki'nin yönettiği Lübnan yapımı 2018 çıkışlı drama filmi. İlk gösterimini 2018 Cannes Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sanat sahteciliği</span>

Sanatta sahtecilik, yanlış bir şekilde genellikle daha ünlü sanatçılara atfedilen sanat diğer eserlerinin yaratılması ve satılmasıdır. Sanat sahteciliği son derece kazançlı olabilir ancak modern buluşma ve analiz teknikleri sahte sanat eserlerinin tanımlanmasını çok daha basit hale getirdi.

Sinemada 1993 yılı, gişe rekorları kıran Jurassic Park, The Fugitive ve The Firm dahil olmak üzere birçok önemli filmi içeriyordu.