İçeriğe atla

Kırklar Mezarlığı

Koordinatlar: 39°56′24″K 32°52′07″D / 39.94000°K 32.86861°D / 39.94000; 32.86861
Kırklar Mezarlığı
Harita
Diğer ad(lar)Kadılar Mezarlığı
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Koordinatlar39°56′24″K 32°52′07″D / 39.94000°K 32.86861°D / 39.94000; 32.86861
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
DurumKullanımda
ÖzelliklerTarihi bir mezar

Kırklar Mezarlığı veya diğer adıyla Kadılar Mezarlığı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır. 1247–1438 yılları arasındaki döneme tarihlenen çok sayıda mezara ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihçe

Çoğunlukla Ankara'da görev yapmış kadıların gömüldüğü Kırklar Mezarlığı'nın tam olarak hangi tarihlerde kullanılmaya başlandığı bilinmemektedir. Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının yanı sıra Selçuklulardan kalma sanduka biçimli üzeri yazıtlı mezarlar da bulunmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda başta Yediler Mezarlığı olmak üzere Altındağ’daki farklı mezarlık ve hazirelerden çok sayıda mezarın buraya taşındığı tespit edilmiştir.[1]

2006 yılında basit bir tadilattan geçen mezarlıktaki mezar taşları ve sandukalar restore edilmiştir. Yapılan çalışmada Ahi Yakup'un kız kardeşine ait olduğu belirlenen bir mezar taşı, Ankara Etnografya Müzesi'ne taşınarak burada sergilenmeye başlamıştır.[2]

Mezar tipleri

Mezarlıkta 12. yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılan şahidesiz, yekpare gövdeli prizmatik sandukalar ile daha çok 14. ve 15. yüzyıllarda yaygın olan sivri kemerli mezar taşlarına rastlanır. Yükseklikleri 50-70 santimetre arasında değişen baş taşlarının ön ve arka yüzleri yazılı, ayak taşları ise bezemelidir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ayşe Sanem İnan; Nuri Dağ (2015). "Kırklar Mezarlığı" (PDF). Ankara Vakıf Eserleri. Ankara: Ankara Kalkınma Ajansı. s. 114. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  2. ^ İşçen, İbrahim Yavuz (Mayıs 2019). Olcaytu İşçen, Ayça (Ed.). "Ahi Yakup Cami" (PDF). Cumhuriyet Öncesi Ankara'da Cami ve Mescitler, 3. Ankara: Cadde Anafartalar Kuyumcuları Yayınları. s. 28. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  3. ^ Çal, Halit (2015). Sakaoğlu, Saim; Aça, Mehmet; Ergun, Pervin (Ed.). "Türklerde Mezar-Mezar Taşları". Aile Yazıları, 8. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. ss. 295-332. ISBN 978-605-4628-86-5. 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tümülüs</span>

Tümülüs, Latince bir sözcük olup, bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir. Bunlara en çok Anadolu'da, Trakya'da, Orta Asya'da, Rusya'da ve Meksika'da rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Mamak</span> Ankarada ilçe

Mamak, Ankara ilinin ilçelerindendir. Bulundurmuş olduğu askerî birlik ve cezaevi ile adı özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Efendi Türbesi</span> 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbe

Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi'nin bitişiğinde bulunan 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaahmet Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesindeki bir mezarlık

Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan İstanbul'un en büyük ve aynı zamanda en eski mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Etnografya Müzesi</span> Ankara, Türkiyede bir müze

Ankara Etnografya Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgâh Tepesi olan yerde kuruldu. Önceleri Arkeoloji Müzesi olarak kullanılması düşünülmüş, sonra Resim Heykel Müzesi olmasına karar verilmiş, açılış töreninden sonra bugünkü işlevine kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> Mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Cebeci Asri Mezarlığı</span> Ankarada mezarlık

Cebeci Asri Mezarlığı, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Gültepe mahallesinde bulunan bir mezarlıktır. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndan sonra en büyük mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Altındağ</span> Ankarada bir merkez ilçe

Altındağ, Ankara ilinin metropol ilçelerinden biridir. İlçenin nüfusu, TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 412.267'tür.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Kale Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle adını tarihi Ankara Kalesinden almaktadır.

Aziz Klemens Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kilisedir. 4. yüzyılda, Ancyra şehrinin o zamanki episkoposu olan Aziz Klemens adına inşa edilmiştir. Doğu Roma dönemi boyunca farklı yıllarda başkaca kilise, manastır ve katedral yapılarının inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan tek emsal olması sebebiyle Ankara'daki yegane Bizans kilisesi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiye çevrilen fakat 1916 Ankara Yangını esnasında tamamen yanması sonucu terk edilen yapıdan geriye yalnızca bir duvar ve iç cephesinde yatay kolları kazınarak silinmiş bir Latin haçının bulunduğu mermer blok kalmıştır. Kurtarılan birkaç sütun başlığı ve pencere sövesi ise Roma Hamamı Açıkhava Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Anafartalar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehirdeki ilk modern dükkanlar, kafeler ve eğlence merkezleri, Ulus Meydanı ile Samanpazarı'nı arasında uzanan bu caddede açılmıştır. Ayrıca; ilk çok katlı ve betonarme yapılar da Anafartalar Caddesi ve çevresindeki sokaklarda inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kent merkezi Ulus civarında geliştiği için Şehremaneti, Çocuk Sarayı Apartmanı, Ankara Adliyesi gibi pek çok kamu binası da burada bulunmaktaydı.

Ankara Ortaköy Mezarlığı, Ankara'nın Mamak ilçesinin Ortaköy mahallesinde bulunan bir mezarlıktır. 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Toplam 1 milyon 660 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce, döşemeden ısıtma ve mekanik havalandırma sistemine sahip, bin kişinin namaz kılabildiği bir cami inşa edildi. Cami dışında, 5 bin kişinin namaz kılabileceği, kar, yağmur ve güneşe karşı üzeri özel çadır sistemiyle kapatılan korunaklı bir alan mevcuttur. Cami altında 3 adet bayanlar, 3 adet baylar için gasilhane, 90 cenaze kapasiteli morg ünitesi, imam odaları, tabut depoları, personel odaları, cenaze levazımatçısı, çiçekçi, bekleme salonu, engellilerin de rahat abdest alabildiği yerler vardır. Ayrıca cemaatin araçlarını rahatlıkla park edeceği otopark yerleri mevcuttur. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu "Mezarlık Bilgi Sistemi" (MEBİS) aracılığıyla, interaktif kiosk olarak adlandırılan bir elektronik metot kullanılarak istenilen mezara ait bilgiler görüntülenebilmektedir.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Arabahmet Camii</span> camii

Arabahmet Camii, diğer isimleriyle Arap Ahmed Paşa Camii veya Ahmed Paşa Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Arabahmet Mahallesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Yeni Cami, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. İçinde bulunduğu Yenicami Mahallesi'ne adını verir. Mevcut cami 1898-1899 yılında tamamlanmış olup, yanında bulunan ve günümüze kalıntıları ulaşan eski cami ise kiliseden çevrilmişti.

Acı Çeşme; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir çeşmedir. Kitabesi olmadığı için ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Günümüzde Şengül Hamamı'nın kadınlar bölümündeki bir duvarda yer alan çeşmenin aslında hamamın bulunduğu sokağa inşa edildiği ve sonraki dönemlerde şimdiki yerine taşındığı tahmin edilmektedir. Sokağın isminin "Acı Çeşme Sokak" olması da bu yöndeki iddiaları güçlendirir.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Ermeni Mezarlığı</span> İstanbulda bulunan bir Ermeni Mezarlığı

Balıklı Ermeni Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Seyitnizam mahallesinde bulunan bir Hristiyan mezarlığı. Kabristan adını eski bir yerleşim yeri olan günümüzde ise Zeytinburnu'nun semtlerinden biri olan Balıklı'dan almaktadır. Bakımı ve işletmesi Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yapılmaktadır.