İçeriğe atla

Kırgızistan Ulusal Olimpiyat Komitesi

Kırgızistan Ulusal Olimpiyat Komitesi
Кыргызстан улуттук олимпиада комитети
Kuruluş1991
TürOlimpiyat komitesi
MerkezBişkek, Kırgızistan
BaşkanSadır Mamıtov
Resmî sitewww.olympic.kg

Kırgızistan Ulusal Olimpiyat Komitesi (KırgızcaКыргызстан улуттук олимпиада комитети, romanizeKırgızstan uluttuk olimpiada komiteti), Kırgızistan'ın Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekten sorumlu bir komitedir. 1991 yılında kurulmuş olup 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanındı.[1] Merkezi Bişkek'te yer almaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kyrgyzstan – National Olympic Committee (NOC)". Uluslararası Olimpiyat Komitesi. 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış Olimpiyat Oyunları</span> 4 senede bşr düzenlenen kış sporlarının yer aldığı olimpik organizasyon

Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

1906 Ara Olimpiyatları, 22 Nisan-2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen ve 20 ülkeden 7'si kadın, 877 sporcunun katıldığı oyunlardır. Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi. Oyunlar için resmen "Olimpiyat" kelimesi kullanılmamaktadır. Çünkü 3. ile 4. oyunlar arasında organizasyon gerçekleşmiştir. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye'nin ilk Olimpiyat Oyunları'na iştirakı ara oyunlar diye adlandırılan Osmanlı Devleti yıllarında 1906 Atina oyunlarıdır. Bu tarihten itibaren genelde düzenli bir şekilde her organizasyonda yer alan Türkiye, 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler sıfatına sahip olması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi. 1932 Los Angeles oyunlarına ise yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD'ye sporcu gönderilmedi. 1980 Moskova oyunlarına SSCB'nin Afganistan'ı işgalini protesto eden pek çok batılı ülke gibi oyunlara sporcularını göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik Olimpiyat Oyunları</span> Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalar

Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyat Oyunları</span> dört yılda bir düzenlenen uluslararası çoklu spor organizasyonu

Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.

Arnavutluk Ulusal Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı ve Arnavutluk'da Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekle hükümlü kuruluş. Komitenin merkezi Arnavutluk'un başkenti Tiran kentindedir.

Olimpiyat İlkeleri, en son 9 Ekim 2013'te güncellenmiş haliyle, Olimpiyat Oyunları'nın yönetimi için belirlenen kurallar ve prensipler bütünüdür. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından oluşturulmuştur. Temel kuralların ve köklerin kodlaştırılmış halidir. İngilizce ve Fransızca, ilkelerin resmî dilidir. Dil farklılığından uzlaşmazlık oluşursa Fransızca metin esas alınır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Letonya</span>

Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Millî Olimpiyat ve Spor Komitesi</span>

Fransız Millî Olimpiyat ve Spor Komitesi, Fransa'nın Ulusal Olimpiyat Komitesidir. Fransa'nın Olimpiyat Oyunları, Gençlik Olimpiyatları, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, Dünya Oyunları ve Akdeniz Oyunları katılımlarından sorumludur. 1894'te kurulan Fransız Olimpiyat Komitesi ile 1908'de kurulan Ulusal Spor Komitesinin 22 Şubat 1974'te birleşmesiyle oluşmuştur. Merkezi Paris'te bulunan kurumun başkanlığını, 2009'dan beri Denis Masseglia yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Özbekistan</span>

Özbekistan, ilk olarak 1994 yılında Olimpiyat Oyunlarına bağımsız bir ulus olarak katıldı ve o zamandan beri her Oyunda yarışmak için sporcular gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kırgızistan</span>

Kırgızistan, bağımsız bir devlet olarak altı Yaz Oyununa ve yedi Kış Oyununa katıldı ve bugüne kadar olimpiyat oyunlarında 1 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazandı. Daha önce Sovyetler Birliği ekibi tarafından temsil edildi. 1992'de Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Birleşik Takım'ın bir parçası olarak yarıştı. Kırgızistan bağımsız bir ülke olarak ilk kez 1994 Kış Olimpiyatları ve 1996 Yaz Olimpiyatları'nda boy gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Burundi</span>

Burundi ilk olarak 1996 Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve o tarihten itibaren her oyununa yarışmacı göndermiştir. Diğer taraftan ülke, kış olimpiyat oyunlarına bugüne kadar sporcu göndermemiştir. Burundi Ulusal Olimpiyat Komitesi 1990 yılında kuruldu ve 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Laos</span>

Resmi olarak Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak tanınan Laos, yedi Yaz Olimpiyat Oyununa katıldı. Henüz Kış Olimpiyat Oyunlarına katılmadı ve hiçbir Olimpiyat madalyası kazanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sudan</span>

Sudan ilk olimpiyat oyunlarına 1960 yılında katılmıştır. 1964 Tokyo Olimpiyatları'na katılamayan ülke, 1976 ve 1980 olimpiyatlarına ise, boykot ederek katılmamıştır. Katıldıkları tüm yarışmalarda bugüne kadar 1 kere gümüş madalya elde eden ülke, bugüne kadar kış olimpiyat oyunları'na sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Seyşeller</span>

Seyşeller ilk olarak 1980 yılında olimpiyat oyunlarına katıldı ve o tarihten beri 1988 yılı hariç tüm olimpiyatlara sporcu göndermiştir. 1988 Olimpiyatlarında Seyşeller Ulusal Olimpiyat Komitesi IOC davetine herhangi bir cevap vermemiştir. Ülke ayrıca bugüne kadar herhangi bir kış olimpiyat oyununa sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İzlanda</span>

İzlanda ilk olarak 1908'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı.