İçeriğe atla

Kırgızistan Kara Kuvvetleri

Kırgızistan Kara Kuvvetleri
Kırgızistan Kara Kuvvetleri arması
Etkin8 Aralık 1991
Ülke Kırgızistan
BağlılıkKırgızistan Silahlı Kuvvetleri
TipiKara Kuvvetleri
Büyüklük13.000 Personel
150 Tank
438 Zırhlı Araç
30 Kundağı Motorlu Silahlar
159 Çekili Topçular
21 Çoklu Roketatarlar [1]
KarargâhBişkek
Komutanlar
Komutanbilinmiyor

Kırgızistan Kara Kuvvetleri, Kırgızistan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1991 yılında kurulmuştur. Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

Kaynakça

  1. ^ "Ülkelerin Askeri Güçleri". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Manas Uluslararası Havalimanı</span>

Manas Uluslararası Havalimanı. Kırgızistan'da başkent Bişkek'in 25 km kuzey batısında bulunan bir havalimanı.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Anka</span> Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız hava aracı

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colorado Springs</span>

Colorado Springs, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kolorado eyaletinin El Paso ilçesinde yer alan bir şehirdir. Colorado Springs eyalette Denver şehrinden sonra gelen en kalabalık şehir olup ayni zamanda ABD'nin en kalabalık 41. şehri olma özelliğine sahiptir. Nüfusu 2010 verilerine göre 416.427'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan pasaportu</span> Kırgızistan vatandaşlarına verilen pasaport

Kırgız pasaportu veya Kırgızistan pasaportu, Kırgızistan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Kırgız pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Kırgızca, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 dildedir.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükûmeti belirli ülkelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı seyahatlerde Kırgızistan'a ziyareti sağlamaktadır. Şubat 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, 44 ülke vatandaşlarına vizesiz rejimi ortadan kaldıran bir kanun teklifi verdi. Bu ülke vatandaşları 2012 yılında vizesiz listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çınıbay Tursunbekov</span>

Çınıbay Tursunbekov siyasetçi, şair ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kırgızistan Devrimi</span> Devrim

2010 Kırgızistan Devrimi, Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in Nisan 2010 tarihinde protestolar sonucu görevden uzaklaştırılması ve ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmalardır. Devrimin ardından ülkede yeni bir siyasal sistem kuruldu. Bu devrimden sonra yaklaşık 87 vatandaş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri</span> Kırgızistanı karadan ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet

Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri, Kırgızistan'ı karadan ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kırgızistan Kara Kuvvetleri ve Kırgızistan Hava Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Hava Kuvvetleri</span>

Kırgızistan Hava Kuvvetleri, Kırgızistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Sapar İsakov</span> Kırgız politikacı

Sapar Isakov,, Kırgız siyasetçi. 26 Ağustos 2017 - 20 Nisan 2018 tarihleri arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan cumhurbaşkanı</span> Kırgızistanın devlet başkanı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, resmi olarak Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, anayasaya göre, "halkın ve devlet gücünün birliğinin simgesi ve Kırgız Cumhuriyeti Anayasası'nın ve bireyin ve bir vatandaşın garantisinin simgesidir." Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından en fazla altı yıl süreyle seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da turizm</span>

Kırgızistan'ın dağları ve gölleri çekici bir turizm merkezi olmasına rağmen, turizm endüstrisine çok az yatırım yapıldığı için çok yavaş büyümüştür. 2000'lerin başlarında, çoğunlukla eski Sovyetler Birliği ülkelerinden yılda ortalama 450.000 turist ziyaret etti. 2018 yılında, İngiliz Backpacker Derneği Kırgızistan'ı, dünyanın bir macera seyahat sırrı olduğunu belirterek, dünyanın en iyi beşinci macera seyahat destinasyonu olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da LGBT hakları</span>

Kırgızistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Kırgızistan'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır fakat karşı cins çiftlerinin sahip olduğu yasal korunmalar hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kırgızistan ilişkileri</span>

Çin-Kırgızistan ilişkileri, Çin ile Kırgızistan ülkeleri arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.