İçeriğe atla

Kırgızistan'da tarım

Kırgızistan'da mahsul ekimi genelde sulama gerektirir
Bir mısır soyucusunun çalışma alanı

Tarım, Kırgızistan'da ekonomi için önemli bir sektördür.[1]The World Factbook'a göre toplam GSYİH'nin %18'ini ve toplam işgücünün %48'ini oluşturuyor. Arazinin %6,8'i ekim için kullanılırken; %44'ü hayvancılık amaçlı mera olarak kullanılıyor. Kırgızistan'ın dağlık yapısı, hayvancılığı tarım ekonomisinde önemli bir yerde tutuyor.[2]

Fergana, Çuy, Talas bölgeleri tarıma elverişlidir.

Kırgızistan'da tarımda tütün, pamuk, patates, çeşitli sebzeler, üzüm, çilek ve diğer meyve çeşitleri önemli yer tutar. Toplam üretime göre en çok elde edilen mahsul, hayvancılıkla paralel olarak, hayvan yemi türleridir. İkinci sırada kışlık buğday, arpa, pirinç ve mısırdır.[1]

Koyun, keçi, sığır yaygın olarak bakılır. Yün ve süt ve süt ürünleri hayvancılıkla beraber yan sektör olarak genişlemiştir. Belirli bölgelerde at, tavuk ve domuz yetiştirilir. Tibet sığırı sınırlı da olsa yetiştirilir.[3]

Et ihracatı az miktarda olsa da kaliteli tütün ve pamuklar ihracatta önemli bir koldur ve döviz girdisi sağlar. 9 milyon hektarın üstündeki meralar, hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu gösterir. Bu alanda yatırımlar arttırılırken[3] göze batan gelişmelerden biri 2012'de Suudi Arabistan ile imzalanan et ihracatı anlaşmalarıdır.[4]

Organik Tarım

Çuy Vadisi

Organik tarım hareketi 2004'te başladı. Başlarda teknikler 34 öncü çiftçi tarafından uygulansa da, bugün binden fazla çiftçiye organik tarım sertifikası verilmiştir. Pamuk, ayçiçeği, fasulye, tıbbi ve aromatik bitkiler ve kuru kayısı gibi ürünler desteklenmektedir. Araştırmalara göre organik tarım, küçük çiftlikleri olan, ucuz iş gücü potansiyeli taşıyan ve sermaye sıkıntı olan ülkeler için en uygun olan yöntemdir ve kaçırılmaması gereken bir fırsattır.[5] Bu yüzden organik tarım, Kırgızistan'ın geleceği için önemlidir. Kırgızistan Hükûmeti'de bu durumu göz ardı etmemiştir ve 2028'e kadar organik tarımı bütün yurda yaymayı planlanmaktadır.[6]

Ormancılık

Kırgızistan topraklarının sadece %4'ü ormanlık olarak tanımlanıyor. Bu ormanların tamamı devletin mülkiyetindedir ve hiçbiri ahşap tedariki için sınıflandırılmamıştır. Ormanlardan elde edilen ana ticari ürün cevizdir.[2]

Balıkçılık

Yerel olarak üretilen kurutulmuş balıklar Balıkçı şehrinde yol kenarlarında satılır.

Kırgızistan'da önemli bir balıkçılık sektörü yoktur. 2002 yılında toplam su ürünleri yetiştiriciliği, ülkenin 142 metrik ton tüketiminin %66'sını karşılarken; 2003 yılında durum değişti ve balıkçılık sektörü çökerek bu oran %12'ye geriledi.[2]

Sorunlar

Toprak reformu 1998'den beri çok tartışmalı bir konudur ve yavaş ilerlemiştir.[2] Sulama altyapısı kötü durumdadır ve devlet tarafından iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre çocuk işçiler fazladır.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kırgızistan'da Tarım Ürünlerinin Dış Ticaret Hacmi". Kabar News. 2 Aralık 2019. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d "Kırgızistan Ülke Profili" (PDF). Kongre Kütüphanesi Federal Araştırma Bölümü. Ocak 2007. 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  3. ^ a b "Kırgızistan'da Tarım Hareketi". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Kırgızistan Suudi Arabistan'a Et İhraç Etmeyi Planlıyor". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Organik Tarım Kırgızistan'da Mükemmel Geleceğe Giden Önemli Adımlardan Biri Olabilir". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Kırgızistan Sadece Organik Ürünler Üretmeye Başlayacak". AzerNews.az. 13 Aralık 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Çocuk İşçiler Kırgızistan'da Kötü Durumda". 30 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarım</span> bitki ve hayvan evcilleştirme bilimi.

Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli</span> Kırklareli ilinin merkezi olan şehir

Kırklareli veya eski adıyla Kırkkilise, Kırklareli ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan çiftlik ve tarım koludur.

<span class="mw-page-title-main">Fergana (il)</span>

Fergana Eyaleti Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dakota</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Yüzölçümü 199.731 km², nüfusu 814.180'dir. Eyaletin batısında Black Hills doğusunda ise Badlands Ulusal Parkı yer alır. En büyük şehri Sioux Falls, başkenti ise Pierre'dir. Güney Dakota çok sayıda Kızılderili rezervasyonuna, özellikle de Lakotalara ev sahipliği yapar. Eyalet Alaska, Oklahoma, New Mexico'dan sonra en çok Kızılderili nüfusu barındıran dördüncü eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Bozkır</span>

Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge.

<span class="mw-page-title-main">Et ve Süt Kurumu</span>

Et ve Süt Kurumu, merkezi Ankara'da bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı resmî bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tavukçuluk</span>

Tavukçuluk; tavukların, et, yumurta ve diğer yan ürünlerinin elde edilmesi amacı ile yetiştiriciliğinin yapıldığı hayvancılık kolu.

<span class="mw-page-title-main">Benguela Bölgesi</span>

Benguela Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu</span> Devlet kurumu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye'deki varlık amacı Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de tarım</span>

Çin'de tarım, 300 milyondan fazla çiftçiye iş veren oldukça önemli bir sektör. Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tahminlerine göre tarım sektörü, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %15'ini oluşturur ve toplam iş gücünün %40'ını temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Orman Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.

Samsun ekonomisi, Türkiye'nin bir ili olan Samsun'daki iktisadi hayatı ifade eden kavramdır.

Yüzyıllar boyunca İzlanda'nın ana endüstrileri balıkçılık, balık işleme ve tarım olmuştur. 19. yüzyılda İzlandalıların yaklaşık %75'i çiftçilik yapıyordu, ancak yıllar içinde bu oranda yaşanan düşüş ile çiftçilik yapanlar nüfusun %5'inden azını oluşturur hale geldi. Bu sayının gelecekte de düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Günümüzde toplam arazi alanının(100.000 km2) sadece %1'i ekim yapılabilir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da tarım</span>

Kazakistan'da tarım, Kazakistan ekonomisinin küçük ölçekli bir sektörüdür. Tarımın GSYİH'ya katkısı %10'un altında; %6,7 olarak kaydedilmiştir ve emeğin yalnızca %20'sini kapsamaktadır. Diğer taraftan Kazakistan topraklarının %70'inden fazlasında tarım ve hayvancılıkla uğraşılmaktadır. Kuzey Amerika ile karşılaştırıldığında, toprağın nispeten küçük bir yüzdesi tarım için kullanılır. Tarım arazilerinin %70'i kalıcı meralardır.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi bitkileri</span>

Sanayi bitkileri: Sanayi bitkileri, endüstriyel amaçlarla üretilen bitkilerdir. Bu bitkiler, gıda, yakıt, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri, ilaçlar, kimyasal maddeler ve diğer birçok ürünün üretiminde kullanılan hammaddeleri sağlamaktadırlar.