İçeriğe atla

Kırgız Demiryolu

Kırgız Demiryolu
Kuruluş1992
Genel merkezi
Bişkek-2 tren istasyonu
Bişkek'te bir üst geçit üzerinde dizel lokomotif

Kırgız Demiryolu (KTJ), Kırgızistan'ın ulusal demiryolu işletmecisidir..

İz Ağı ve Demiryolu Araçları

Kırgız Demiryolları 320 km kısmı tek hat olmak üzere toplamda 428 km hatta çalışmaktadır.Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra Kırgız Demiryolları, Sovyet demiryollarından 2.500 yük vagonu, 450 yolcu vagonu ve 50 lokomotifi devraldı.[1] Kırgızistan'da yaşanan 1998 mali krizi demiryollarına yapılan harcamaları önemli ölçüde azaltmıştır.

Mevcut demiryolu ağı, eski Sovyetler Birliği altyapısıyla yapıldığından demiryolu hat açıklığı 1.520 mm (2732 in) geniş bir ölçüye sahiptir. (1.520 mm (2732 in))

Trafik

Demiryoluyla yapılan yük taşımacılığı 1990 seviyesinin sadece %13'üdür ve bu pay giderek azalmaktadır. Yolcu taşımacılığı ise 1990'dakinin sadece %25'i kadardır. Yük taşımacılığı hizmetleri kârlı olmasına karşın ücretler Tekel karşıtı Komite tarafından düzenlendiği için yolcu taşımacılığı gelir kaybetmektedir.[1]

Elektrifikasyon

2008 yılında, başkent Bişkek'i Kazakistan demiryolu ağına bağlayan hattın elektrifikasyonu üzerine çalışmaların başlayacağı açıklandı.[2]

Komşu ülkelerle demiryolu bağlantıları

  • Kazakistan - Bişkek şubesi - aynı demiryolu hat açıklığı
  • Özbekistan - Osh şubesi - aynı demiryolu hat açıklığı
  • Çin - Farklı demiryolu hat genişliği 1.520 mm (2732 in) / 1.435 mm (12 in)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "World Bank". 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  2. ^ International Railway Journal, March, 2008

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu ulaşımı</span> madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçların, tesislerin ve yapıların tümüne verilen isim

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Kars demiryolu</span> Demiryolu hattı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu ya da Bakü - Tiflis - Ahılkelek - Kars demiryolu, kısaca BTK ya da BTAK, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD HT65000</span> Yüksek hızlı tren seti

TCDD HT 65000, İspanyol demiryolu aracı üreticisi CAF tarafından üretilmiş olup azami ve operasyonel hızı 250 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, özellikle de Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatlarında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hat açıklığı</span> demiryolu hattındaki raylar arasındaki boşluk

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kars Garı</span> Kars Merkez, Karsta bir tren istasyonu

Kars Garı, Kars'ın il merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da demiryolu ulaşımı</span>

Estonya'daki demiryolu ulaşım sistemi, yaklaşık 1.200 kilometrelik demiryolu hattının 900 kilometresi şu anda genel kullanımda olan bir ağdır. Demiryolu ağının altyapısı çoğunlukla devlete aittir ve Estonya Teknik Gözetim Kurumu tarafından incelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Banliyö Sistemi</span> Sistem

Ufa Banliyö Sistemi Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da hizmet veren banliyö treni sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus hat açıklığı</span> geniş demiryolu hat açıklığı ölçüsü

Rus hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.520 mm ya da 1.524 mm (5 ft) olduğu geniş demiryolu hat açıklığı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cape hat açıklığı</span> 1067 mm (3 ft 6 inç) açıklıklı demiryolları

Cape hat açıklığı 3 Ft 6 inç kullanan ilk şehirlerarası yolcu demiryolu Norveç'te Carl Abraham Pihl tarafından inşa edilmiştir. Ondokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren, İngiliz İmparatorluğu'nda hat açıklığı yaygınlaştı. Cape Government Railways için standart ölçü olarak kabul edildiği için "Cape Gauge" olarak da biliniyordu. Yeni Zelanda'da demiryolu taşımacılığı, Japonya'da demiryolu taşımacılığı ve Tayvan 'da standart olarak kabul edildi.

Kazakistan'ın geniş toprakları 2,700,000 km²'yi bulmaktadır. Kazakistan'da nüfus yoğunluğu düşük olup, sanayi ve tarım merkezleri yayılmıştır ve dünya pazarlarına uzaktır.