İçeriğe atla

Kılburun Muharebesi (1787)

Kılburun Muharebesi (1787)
1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı

Hat Piyadesi Novikov'ca General Suvorov'un yaralı halde Osmanlı askerlerinin eline geçmeden kurtarılmasını tasvir eden resim
46°32′46″N 31°32′46″E / 46.54624746°K 31.546067°D / 46.54624746; 31.546067
Tarih12 Ekim 1787
Bölge
Kılburun kalesi (Özi yakınları Dinyeper Irmağı deltası)
Sonuç Rus Zaferi (Osmanlı kuşatması başarısızlık ve ağır yenilgi ile sonuçlandı)
Taraflar
Rus İmparatorluğuRus İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Rus İmparatorluğu Aleksandr SuvorovOsmanlı İmparatorluğu Giritli Hüseyin Paşa
Osmanlı İmparatorluğu Said Ali
Güçler
Kılburun'da:
1,500 Piyade
319 top
Takviye Birlikler:
2,500 piyade
Kazak süvarisi
38 top
5,000-6000[1] Piyade
3 Hat gemisi
4 Fırkateyn
4 bomba gemisi ( yüzer piller )
14 hücum bot
23 nakliye gemisi
hepsi yaklaşık 400 top.
Kayıplar
138 ölü
318 yaralı
4000-5000 ölü
2 Fransız askeri danışman
(Karaya çıkan birliklerden sadece 600-700 asker sağ olarak kurtuldu)

Kılburun Muharebesi ya da Kılburun Kuşatması , 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olarak 12 Ekim (NS)/1 Ekim (OS) 1787'de yapıldı.

Zayıf bir kale olan Kılburun kalesi, Özi'nin karşısında, Dinyeper Nehri deltasının bir bölümünü oluşturan bir sığlık alanda bulunuyordu. Herson'daki Osmanlı filo üssüne de yakın ve bunların hepsini kale tehdit eder bir konumdaydı. Osmanlı'nın Kılburun'a saldırmasının nedeni, düşmanın Özi ve Herson filo üssünü kuşatmasını engellemek için bir üssünden mahrum etmekti.

Kuvvetler

Rus garnizonunun komutanı Alexander Suvorov, kalede 19 bronz ve 300 demir topçu, güç ve menzil açısından zayıf, Kılburun'da 1.500 piyade ve kaleden uzakta 2.500 piyade, 28 alay ve 10 sahra topu ve 30 verst (kabaca 50 kilometre) içinde Kazak süvarisine sahipti.

Osmanlıların üç adet 60 topluk gemisi, dört adet 34 top fırkateyni, dört bomba gemisi (yüzer piller) ve her birinde 4 top bulunan 14 hücumbotu vardı. Toplamda, Osmanlı'nın yaklaşık 400 topu vardı. Osmanlı birlikleri 23 nakliye gemisiyle taşındı.

İlk saldırı

Eylül ayı boyunca, Osmanlı donanması, Rus top mevzilerinin yerini tespit etmeye çalışarak, iki kez donanmadan kıyıya uzun menzilli top ateşi açtı. Bir bombardıman sırasında, iki fırkateyn ve dört kadırgadan oluşan (kendileri Amiral Mordvinov'un filosunun bir parçası olan) bir Rus kadırgası "Desna", Maltalı kaptanının inisiyatifiyle müdahale etti ve Osmanlı savaş gemilerini sürdü. 10 ve 11 Ekim'de yine Osmanlı gemilerinden Kılburun bombardımanı yapıldı. Bir sabah filonun destek ateşiyle 12 Ekim 1787 günü saat 9 sıralarında 6.000 asker ile iki ayrı yere(kıyı alanına 5300 asker ve kalanı Bienka bir köyünde 10-15 verst uzaklıktaki alana) amfibi çıkarma yaptı. Özi paşası, amfibi çıkarma kuvvetinin geri çekilmeyi düşünmemesi için çıkarmadan sonra gemilerin ayrılmasını emretti. Çıkarma kuvveti, Kılburun'a yaklaşmak için toplam 15 siper kazmaya başladı.

Suvorov takviye çağrısında bulundu (2500 piyade ve Kazak) ve kilisede halka açık dua ile meşgul olurken (Örme Kutlaması), kilisede dua ve vaazlar alarak bekledi.

Karşı saldırı

Öğle vakti Türkler kaleye 200 adım yaklaştılar. Suvorov, Orlov piyade ve Schlisselburg grenadier alaylarından 1.500 askerle ilk karşı saldırıya başladı. Saldıran birlikler 15 siperden 10'unu aldı, ancak Osmanlı donanmasının kanat ateşi altında kaleye çekilmek zorunda kaldılar. Suvorov'un kendisi yandan ve sol elden yaralandı ve ancak Schlisselburg bombacı alayının bir bombacısı olan Stepan Novikov'un cesaretiyle kurtarıldı.

Saat 16.00'da Rus takviye kuvvetleri yaklaştı ve Suvorov, Kazakları düşmanın sol kanadının çevresindeki sığlık üzerinden ve arkalarına saldırmak üzere emir verdikten sonra saldırısını tekrarladı. Bu saldırı başarılı oldu ve Türkler siperlerden çıkmaya ve kıyıya karşı durmaya zorlandılar, Osmanlı filosunu kendi birliklerini vurmamak için ateşkese zorladı. Suvorov'un bindiği iki at çatışmalarda vuruldu. Suvorov sahilde sıkıştırdığı Osmanlı askerlerinin üzerine Alay topları ile yakın mesafeden şarapnel atışları emri verdi. Kendi askerlerinin önünde olması nedeniyle donanmadan yardım alamayan kara kuvvetleri toplu imhaya dönük bu harekete hiçbir şey yapamadılar ve şarapneller Türkler arasında korkunç bir katliama neden oldu.

Gece çıkarmadan kurtulan 600-700 Türk, kayıklarla gemilere binerek geri döndü. Birkaç yüz kişi sazlıklarda saklandı ve ertesi sabah Kazaklar tarafından saldırıya uğradı. Rus kayıpları 2 'si subay 136 kişi ölü ve 17'si subay ve 300 yaralı iken ve Osmanlı kayıpları ise - Sibirya'ya gönderilen Türk kılığında iki Fransız askeri danışman da dahil olmak üzere yaklaşık 4000 askerdi.

Osmanlı Ordusunda kurtulan 600-700 asker arasındaki 11 subay ise başarısızlık, kaçmaları gerekçe gösterilerek idam edildi.[1]

Rus tarafında Suvorov'un raporunda, Schlisselburg alayı özellikle cesaretiyle dikkat çekiyordu. Kılburun zaferi için Çariçe II. Katerina, Suvorov'u Aziz Andrew Nişanı ve en yüksek övgüyle ödüllendirdi, bu nişana şöyle yazdı: “İnanarak ve sadakatle hak ettiniz”.

Kaynakça

  1. ^ a b Alina Gaynutdinova, Siyasi Tarih Bağlamında Rus Oryantalizminde Osmanlı Algısı, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi),2018, s.133
  • Широкорад A. Б. Русско-Турецкие войны (под общ. ред Тараса А. Е.) Minsk: Hasat, 2000.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gözleve Muharebesi</span>

Gözleve Muharebesi, Kırım Savaşı'nın muharebelerinden biri. Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasında Osmanlı Ordusu Kırım'ın Gözleve 'deki istihkam noktasına saldıran Rus İmparatorluğu güçlerini ağır kayıplarla geri püskürttü.

Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı deniz harekâtları</span> Çanakkale Savaşındaki deniz harekâtları

Çanakkale Savaşı deniz harekâtları, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin Birleşik Filo ile savunmada kalan Osmanlı İmparatorluğu kara topçusu arasında 19 Şubat 1915'ten 18 Mart 1915'e kadar Çanakkale Boğazı'nda yapılan bir dizi deniz operasyonudur. Birleşik Filo'nun Çanakkale Boğazı'na karşı yaptığı 18 Mart tarihli en geniş kapsamlı saldırı, harekâtın son operasyonudur ve birçok kaynakta 18 Mart Deniz Savaşı olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seddülbahir Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1787-1792 yılları arasında yapılmış savaş

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı Devleti'nin 1774 yılında imzalamış olduğu Küçük Kaynarca Antlaşması'yla kaybettiği toprakları, özellikle de Kırım'ı Ruslardan geri almak amacıyla başlattığı bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Suvorov</span> Rus Mareşal

Alexandr Vasilyeviç Suvorov, 18. yüzyıldaki Osmanlı-Rus Savaşlarında Osmanlılara karşı büyük bir başarı göstermiş Rus mareşal, Rymik Kontu ve Smolensk Prensi. Suvorov hiç savaş kaybetmemiş olan nadir komutanlardandır. Transdinyester rublesi'nde Suvorov'un resimleri bulunur.

Zığındere Çıkarması, Çanakkale Savaşı sırasında Müttefik kuvvetlerce 25 Nisan 1915 sabahı Seddülbahir bölgesindeki beş kumsala yapılan çıkarmalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özi</span> Ukraynanın güneyinde Mıkolayiv Oblastına bağlı küçük bir şehir

Özi veya Özü, Ukrayna'nın güneyinde Mikolayiv Oblastı'na bağlı küçük bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Boze Muharebesi</span> 1789da Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan Osmanlı - Rus Savaşı

Boze Muharebesi ya da Rymnik (Rimnik) Muharebesi, 22 Eylül 1789'da Osmanlı ordusu ile Rus ve Avusturya orduları arasında yapılan ve ağır Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan bir muharebedir. Bu muharebe neticesi kuşatma altındaki İzmail, Akkerman ve Bender kalelerinin Rusların eline geçmesi, kuşatma altındaki Belgrad'ın Avusturya eline geçmesi iyice kolaylaştı. Savaşın yapıldığı Râmnicu Sărat Romanya'da bulan bir yerdir, bu bölge günümüzde Buzău (Boze) yönetim birimine bağlıdır. Bu bölgede Râmnicu Sărat nehri diğer adıyla Rimnik nehri olarak bilinen ve Siret Nehri'nin bir kolu olan nehir bulunmaktadır. Yine Siret'in bir kolu olan Buzau Nehri bu yakınlardan geçmekte ve Siret Nehri ile birleşmektedir. Bu sebeple bu muharebe Ramnicu Sarat şehri yakınlarında Ramnicu Sarat Nehri ve yakınlarında bulunan Boze Nehrinde yapıldığından Türk kaynakları bu muharebeyi Boze Muharebesi, yabancı kaynaklar ise Rymnik (Rimnik) Muharebesi olarak adlandırmaktadır. Bununla birlikte çeşitli yabancı kaynaklar, bu savaşın komutanı olarak yanlışlıkla Koca Yusuf Paşa'yı gösterirler oysaki Koca Yusuf Paşa Osmanlı kaynaklarına göre başarısızlıkları nedeniyle 1789 Mayıs ayında veziriazamlık görevinden alınıp, haziran 1789'da bu görev Cenaze Hasan Paşa'ya verildiğinden; bu muharebe de Osmanlı Veziriazamı komutasındaki bir ordu ile yapıldığından, bu muharebede Osmanlı Ordusunun komutanı Cenaze Hasan Paşa'dır. Hasan Paşa'ya bağlı Osmanlı süvari kuvvetlerinin komutanı ise Kemankeş Mustafa Paşa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Karaharman Deniz Muharebesi</span>

Karaharman Deniz Muharebesi, Osmanlı Devleti'nin Karadeniz sahillerini yağmalayan Kazaklar'a karşı 1625 yılında yürüttüğü ve Osmanlı Donanması'nın zaferiyle sonuçlanan deniz harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Özi Kuşatması (1788)</span>

İkinci Özi kuşatması Rus-Türk Savaşı'nın (1787-1792) en önemli olaylarından biriydi. Ayrıca Ochakov kuşatması olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Azak Seferi (1641-1642)</span>

Azak Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kazaklar ve Rusya Çarlığı ile askerî mücadelelerinde evre.

<span class="mw-page-title-main">Azak Seferi (1711)</span>

Azak Seferi, 1710-1713 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Çoçka Burnu Muharebesi</span>

Çoçka Burnu Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kazaklarla askerî mücadelelerinde evre.

<span class="mw-page-title-main">İnceki Deniz Muharebesi</span>

İnceki Deniz Muharebesi, 1735-1739 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum-İstanköy Muharebeleri</span>

Bodrum-İstanköy Muharebeleri, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Özi Deniz Muharebesi</span>

Özi Deniz Muharebesi, 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Yılan Adası Deniz Muharebesi</span>

Yılan Adası Deniz Muharebesi, 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Özi Kuşatması (1771)</span>

Özi Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.