İçeriğe atla

Kıdemli okutman

Kıdemli okutman akademik yönetim'in bir parçası olan öğretim görevlisi ve akademik rütbedir.[1] Seminer, laboratuvar ve üniversite dersi verir. İngiltere, İrlanda, Yeni Zelanda, Avustralya ve İsviçre'de öğretim görevlisi bir üniversitede veya benzer bir kurumda fakülte ve akademik bölüm pozisyonudur. Görev süresiz ve kabaca Kuzey Amerika sistemindeki bir doçentle aynıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2019. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Üniversitesi</span> Aksarayda kurulu devlet üniversitesi

Aksaray Üniversitesi, Türkiye'nin Aksaray ilinde bulunan bir üniversitedir. Türkiye Bakanlar Kurulu tarafından, 2006 yılı içinde kurulması kararı alınmıştır. 17 Mart 2006 tarihli 261111 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5467 sayılı kanunla Niğde Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek, fakülte ve yüksekokullar kendi bünyesinde oluşturulan Aksaray Üniversitesi Rektörlüğe bağlanmıştır. Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş'tır

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

Öğretim yardımcısı; öğretim görevlileri, araştırma görevlileri, okutmanlara, çevirmenlere (tercüman) ve uzmanlara verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi</span> Ağrıda kurulu devlet üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, eski adıyla Ağrı Dağı Üniversitesi, Ağrı ili sınırları içerisinde merkez ilçe kampüsünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu</span>

Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu, Adıgüzel Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı tarafından, Bakanlar Kurulu'nun 25/5/2012 tarihli kararıyla İstanbul'da kurulmuş Vakıf Meslek Yüksekokulu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Belek Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Belek Üniversitesi, 2015 yılında Antalya Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından Antalya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Yılda üç defa, 81 ilde yapılmaktadır. Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların belirlenmesinde de belirleyici durumdadır.

Bir agrégasion, Fransız kamu eğitim sisteminde devlet okulu kamu hizmeti için rekabetçi bir sınavdır. Muayene veya agrégatifler için adaylar, professeur agrégé'nin pozisyonuna kabul edildikten sonra agrégé haline gelirler. Fransa'da professeurs agrégés, CAPES eğitimi ile işe alınan professeurs sertifikalarından ayrılmaktadır. Akitlerin genellikle yüksek okullarda (lise) ve üniversitelerde öğretilmesi beklenirken, belgelendirmeler genellikle ortaokullarda (kolejler) öğretilir.

Privatdozent veya Privatdozentin, kısaltılmış PD, P.D. veya Priv.-Doz., özellikle Almanca konuşulan ülkeler başta olmak üzere bazı Avrupa üniversitelerinde, ünvan verilen kişinin belirli bir dersi üniversite düzeyinde belirleme, konusunu öğretme yetkisini ve iznini belirten akademik unvandır.

Üye profesör, iki temel anlamı olan akademik unvandır. ABD'de ve diğer birçok ülkede kullanılan Kuzey Amerika sisteminde, yardımcı doçent ile tam bir profesörlük arasında bir konumdur. Bu sistemde doçentlik genellikle fakülte pozisyonu kazandıktan sonra elde edilen ilk terfidir ve Amerika Birleşik Devletleri'nde genel olarak görev süresiyle bağlantılıdır. İngiliz Milletler Topluluğu sisteminde, doçentlik unvanı geleneksel olarak belirli ülkelerde okuyucunun yerine kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı sağlık eğitimi veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının birleştirilmesiyle Afyonkarahisar'da kurulmuştur. AFSÜ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılmıştır. AFSÜ dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile sağlık temalı eğitim veren üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> Türkiyede bir üniversite

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi müzik ve güzel sanatlar alanında akademik anlamda eğitim vermek amacıyla 1 Temmuz 2017 tarihinde Ankara'da Kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Bilim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Ankara Bilim Üniversitesi (ABÜN),, Türkiye'nin Ankara şehrinde bulunan bir vakıf üniversitedir. Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından kurulmuş ve 17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak fiili kuruluşunu tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Medipol Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Ankara Medipol Üniversitesi; Ankara'da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 2018 yılında kurulmuş vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma üniversitesi</span> araştırmaya öncelik veren üniversite türü

Araştırma üniversiteleri, 21. yüzyıl bilgi ekonomisinin merkezi kurumları olarak görülmekte ve değerlendirilmektedir. Yüksek nitelikte akademik kadro, mükemmel araştırma sonuçları, eğitim öğretimde yüksek kalite, güçlü fon kaynakları, güçlü araştırma olanakları, ulusal ve uluslararası yetenekli öğrenciler, akademik özgürlük, araştırma üniversitelerinin genelde tanımlanmış özellikleridir.