İçeriğe atla

Kıbrıs iskemlesi

Geçitkale'de yer alan, Sevcan Çerkez'in eseri olan heykel, Kıbrıs köy kahvehanelerinde olan, bir kişinin yedi sandalye ile oturması alışkanlığını işlemektedir.[1]
Harici görseller
Örülme aşaması
Desenli bir iskemle
Boyanmış bir iskemle

Kıbrıs iskemlesi ya da hasır iskemle, Kıbrıs'a özgü, sazların örülmesi ile üretilen bir oturak türü. Tarihi 1800'lere kadar gitmektedir.[2] Adada hasır iskemleye dair ilk bilgiler 1839 yılına tarihlenmektedir.[2] Kıbrıs'ta ilk hasır iskemle atölyesini 1949 yılında İskemleci Nevzat Salih kurmuştur.[3]

Kıbrıs'ın hasır iskemleleri Kıbrıs toplumunun önemli bir kültürel ögesidir. Hem Kuzey'de hem de Güney'de üretilir. Doğal olarak, sazlıklardan elde edilen sazların sap kısmından üretilmektedir. İklim şartlarının uygun olduğu dönemlerde iskemlelerin hammaddesi olan sazlar Kıbrıs'ta yetiştirilmekteydi. İklimdeki değişmeler ve sulak alanların ıslahı nedeniyle Kıbrıs dışından, özellikle de Türkiye'den hammadde sağlanmaya başlamıştır.[4] Yapım sürecinden dolayı doğal klima işlevi görmektedir.[2]

Kıbrıs'ın güneyindeki lokantalarda hasır iskemle kullanımı devlet tarafından zorunlu tutulmaktadır.[4] Bu sayede, geçimini hasır iskemleden sağlayan işletmeler mevcudiyetini sürdürebilmektedir.[4] Bazı iskemle atölyeleri 60 yıldan uzun bir süredir iskemle örme işlerini sürdürmektedir.[2][3][5] Mesleğin en önemli ve son temsilcilerinden olan İskemleci Nevzat Salih'in oğlu Özkan Öke, hasır iskemlelerin tarihe karışmak üzere olduğunu belirtmektedir.[6][7][8] Özkan Öke, hasır iskemleleri tarif ederken, her bir iskemlenin 40 yıllık ömrü olduğunu ve her birinin 200 kilograma kadar yük kaldırabileceğini belirtmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ ""Bölgede devrim yaptık"". Haberci. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c d Çimendal, Özlem. "Kıbrıs kültürünü iskemlelerine örüyor". Yeni Bakış. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  3. ^ a b c Alan, Duygu (12 Ağustos 2012). "İlgimize ne oldu?". Haber Kıbrıs. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  4. ^ a b c Alasya, Fehime. "Hasır iskemle". Yeni Düzen. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  5. ^ "Tarihi iskemleci yeniden hayat buldu". Kıbrıs Gazetesi. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  6. ^ "Hasır tarihe gömülüyor!". Kıbrıs Postası. 8 Mart 2015. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  7. ^ Göksu, Kardelen (24 Ağustos 2018). "Bu emeğin kıymetini bilenler azaldı". Gündem Kıbrıs. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  8. ^ Doğandor, Haluk (6 Nisan 2011). "İskemle keyfi yok!". Star Kıbrıs. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Tosya</span> Kastamonu iline bağlı bir ilçe

Tosya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Hititler döneminde Tosya ile Çorum'a bağlı İskilip ilçesinin bulunduğu bölgeye Tarittara veya Turmitta denmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak kuşak iklimleri</span>

Sıcak iklim tipleri ve özellikleri, bulunan bölgedeki yıllık sıcaklık ortalaması 20°yi bulan iklim türleridir. Yani dünya geneline baktığımızda ekvator çizgisi ile 30° enlem arasında görülen iklim tipleri, sıcak iklim tipleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">İklim değişikliği</span> Dünyanın ortalama sıcaklığındaki mevcut artış ve buna bağlı olarak hava modellerindeki büyük ölçekli değişimler

İklim değişikliği, küresel ısınmayı ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hüyükköy, Şarkışla</span>

Hüyükköy, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çimenkuyu, Karaman</span>

Çimenkuyu, Karaman ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karpaz Yarımadası</span> Kuzey Kıbrısta yarımada

Karpaz Yarımadası,, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan uzanan, sivri ve uzun yarımadadır. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Tórshavn</span> Faroe Adalarının başkenti

Tórshavn Faroe Adaları'nın başkenti ve en büyük şehridir. Doğu Streymoy kıyısında güneydedir. Şehrin nüfusu 21.078'dir. Şehir, 10. yüzyılda Vikingler tarafından kurulmuştur. Tórshavn şehrinin temel geçim kaynağı balıkçılıktır. Şehirde havalimanı vardır, fakat şehrin bulunduğu adada değildir. Şehirde Faroe Adaları Ulusal Stadyumu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Avrupa</span> Avrupanın yön bakımından aşağı (güneyinde) yer alan harita yönü

Güney Avrupa, "Avrupa'nın güneyinde yer alan tüm ülkeleri" belirtmek amacıyla kullanılan bir terim. Bunun yanı sıra, kavram zaman içinde farklı politik, dilbilimsel ve kültürel anlamlar da kazanmıştır. Çoğu Güney Avrupa ülkesinin Akdeniz'e sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir han

Büyük Han, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir handır. Tarihsel olarak Kıbrıs'ın en büyük hanı olup kendisi gibi Asmaaltı Meydanı'nda yer alan Kumarcılar Hanı'yla birlikte Lefkoşa'da Osmanlı döneminden günümüze ulaşan iki handan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (KKTC)</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Demokrat Parti ya da kısaltmasıyla DP, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki muhafazakâr ve Kıbrıs Türk milliyetçisi bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan Parkı (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir park

Çağlayan Parkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Kuzey Lefkoşa'da yer alan bir parktır. Mart 2008'de yeniden açılan parkın adı Ankara Çağlayan Parkı olarak değiştirildi fakat Lefkoşalılar tarafından benimsenmeyen bu ad, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin (LTB) Mayıs 2013'te aldığı bir kararla eski hâline getirildi. 20 bin dönümlük arazi üstüne kurulan parkın inşası yirmi bir günde tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Samanbahçe</span> Kuzey Lefkoşada geleneksel mahalle

Samanbahçe, yerel olarak Saman Bahça olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, tarihi Suriçi bölgesinde, Girne Kapısı yakınlarında yer alan ve 19 yüzyılda inşa edilmiş bir toplu konut projesidir.

<i>Karakomik Filmler</i> Cem Yılmaz’ın yönettiği Türk komedi filmi

Karakomik Filmler, Cem Yılmaz'ın "iki film birden" konseptli, 2 Arada ve Kaçamak isimli iki orta metrajdan oluşan Türk yapımı komedi filmleri. 2 Arada filminde Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Ozan Güven, Cem Davran, Cemre Ebüzziya ve Uraz Kaygılaroğlu gibi oyuncular yer alırken; Kaçamak filminde ise Cem Yılmaz ve Zafer Algöz ile birlikte Özkan Uğur, Necip Memili, Nilperi Şahinkaya gibi oyuncular yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İki devletli çözüm (Kıbrıs)</span> Kıbrıs Sorunu için önerilen diplomatik çözüm

İki devletli çözüm, Kıbrıs Sorunu’na yönelik Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için çeşitli önerilerin aksine, Kıbrıs adasının kuzeyde bir Kıbrıs Türk Devleti'ne ve güneyde bir Kıbrıs Rum Devleti'ne bölünmesini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Tabiatı Koruma Alanı</span>

Astrahan Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Астраханский заповедник, Volga'nın Hazar Denizi'nin kuzeybatı kesimlerinde ulaştığı Volga Deltası'nın adalarını ve sulak alanlarını kapsayan bir alanı kapsayan bir Rus zapovednikidir. Koruma alanı geniş sazlık, hasır otu ve söğütlerle kaplıdır ve su kuşları ve yürüyen kuşlar için önemli bir yuvalama alanıdır. Beluga mersin balığı da dahil olmak üzere 50 tür kaydedilen koruma alanı balık bakımından zengindir. Koruma alanı, Astrahan Oblastı'nın Ikryaninsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölge 1975'ten beri uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanının bir parçası olmuştur ve 1984'ten beri Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı içinde yer almaktadır.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.