İçeriğe atla

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası
TipKooperatif
EndüstriFinansal Hizmetler
Kuruluş9 Eylül 1959 (1959-09-09)
Genel merkeziLefkoşa, Kıbrıs
ÜrünBankacılık ve sigorta
Öz kaynak247 milyon ₺
Web sitesihttps://www.koopbank.com

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, kısaca KoopBank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren kooperatif bankası.[1]

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra Anayasa ve Kuruluş Anlaşması gereğince Türk ve Rum kooperatiflerine hizmet veren Kooperatifler Dairesi ve Merkezi Kooperatif Bankası ikiye ayrılmıştı. Türk kooperatiflerine hizmet vermek üzere Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası 9 Eylül 1959'da 196 Türk kooperatifinin ortaklığıyla kurulmuş ve faaliyete geçmişti.[2]

1963-1974 yılları arasında adada yaşanan çatışma dönemlerinde Kıbrıs Türklerinin tek organize kuruluşu olmasından dolayı, toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyet alanlarını bankacılık sektörü dışında genişletmiş, tek tüzel kişilik altında sanayi, ticaret ve hizmetler sektörlerinde de faaliyet göstermeye başlamıştır.

Aktif büyüklükte KKTC'nin en büyük finansal kuruluşu konumunda olan banka, ülkenin bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün ve mevduat hacminin %23'üne sahiptir.[2]

KKTC'de faaliyet gösteren her kooperatif bankanın üyesidir.

İştirakleri

Koopbank, 2001 yılında geçirilen yeni Bankacılık Yasası altında finans sektörü dışındaki sektörlerden çekilmiş, bu alanlarda faaliyet gösteren birimleri birer kooperatif şirketine dönüştürerek Banka'nın %100 iştiraki olarak faaliyet göstermelerini sağlamıştır.[3]

Sponsorluklar

Koopbank, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile 2016 ile 2017 yıllarını kapsayan 200 bin Türk lirası değerinde bir sponsorluk antlaşması imzalayarak Kıbrıs Kupası'nın resmi sponsorluğunu üstlenmiştir.[4]

Koopbank Belgeseli

Koopbank'ın 60'ncı kuruluş yıldönümü kapsamında hazırlanan, "Bir Toplumun Kader Ortağının Hikayesi" isimli belgesel, Kıbrıs tarihi ve eş zamanlı olarak Kıbrıs'ta kooperatifçilik ve Koopbank'ın hikâyesini kayıt altına aldı. Oshan Sabırlı tarafından hazırlanan belgeselde Koopank'ın yönetim kurulu üyeliğini ve kooperatif yöneticiliğini yapmış birçok isme yer verildi. Belgeselde, Eski Başbakan Hakkı Atun, Sağlık eski bakanı Eşref Vaiz, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Koopbank eski Genel Müdürü Tuncer Arifoğlu ve daha birçok kişi tarihin belgelenmesine katkı koydu.[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2017. 
  5. ^ "Koopbank Belgeseli yayınlandı". Online Gazete. 16 Nisan 2024. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albaraka Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 yılında İstanbul, Türkiye'de kurulan bir faizsiz bankacılık kuruluşudur. Albaraka Türk, câri hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar ortaklığı gibi hizmetlerle tekrar ülke içi ekonomide değerlendirerek işletmenin yanında, faizsiz bankacılık uygulamasıyla çeşitli finansman ve bankacılık hizmetlerini sunan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti. Eylül 2012'den Mayıs 2018'e kadar %99,85 oranında hisse ile Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'a aitti. Bankanın daha önceki sahipleri Avrupa'nın en büyük kamu bankalarından biri olan Belçika - Fransız menşeli Dexia grubuydu.

<span class="mw-page-title-main">Şekerbank</span> Özel sermayeli Türk bankası

Şekerbank T.A.Ş., 1953 yılında Pancar Kooperatifleri Bankası adıyla şeker pancarı üreticisinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Eskişehir'de kurulmuş; 1956 yılında Ankara'ya taşındığında Şekerbank adını almıştır. 1993 yılından itibaren özel banka statüsüyle hizmetlerine devam eden bankanın hisseleri, 1997 yılında halka arz edilmiştir. Şekerbank, 2004 yılında genel müdürlüğünü İstanbul'a taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. Merkezi Lefkoşa'dadır. 16 Mayıs 1983 tarihinde yasası kabul edilen KKTC Merkez Bankası, 6 Haziran 1984 tarihinde 43 çalışanı ile faaliyetine başlamıştır.

TurkishBank Grubu, Türkiye'deki faaliyetlerine 1982 yılında Kıbrıs'ta kurulu olan Türk Bankası Ltd.'nin İstanbul şubesini açarak başlamıştır. 1988 yılında ikinci şubesini İzmir'de açan Türk Bankası Ltd. bir sonraki yıl Mersin Şubesi ile Türkiye'deki hizmet ağını genişletmiştir. TurkishBank Grubu'nun Türkiye operasyonları, 27 Aralık 1991'de yabancı banka statüsünden çıkarak TurkishBank A.Ş. olarak ayrı bir tüzel kişilik kazanmıştır. TurkishBank A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 175 milyon TL olup, Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bankacılık mesleğinin gelişimini, bankaların dayanışma ve birlikteliğini, bankacılık mesleğinin gerektirdiği ciddiyet ve disiplin içinde ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına dönük faaliyette bulunulmasını sağlamak, rekabetçi bir ortamın yaratılmasını sağlamak, haksız rekabeti önlemek üzere gerekli kararları almak ve girişimlerde bulunmak amacı ile 12 bankanın üyeliği ile 20 Nisan 1987 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Vakıflar Bankası</span>

Kıbrıs Vakıflar Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli kamu bankası.

<span class="mw-page-title-main">Creditwest Bank</span>

Creditwest Bank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli kamu banka.

Kıbrıs Faisal İslam Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. Ülkede yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş ilk bankalardan biridir. Ekim 1982'de kurulan banka faaliyetlerine Mart 1983'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Near East Bank</span>

Near East Bank ya da Türkçesi ile Yakın Doğu Bank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Yakın Doğu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan Türkiye'de Temsilcilik açma izni alan ilk KKTC Bankası olan Near East Bank'ın Türkiye Temsilciliği Şubat 2013'te İstanbul'da açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Bankası</span>

Türk Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren İbrahim Hakan Börteçene'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı tam sermayeli özel banka. KKTC'nin ilk özel bankası.

<span class="mw-page-title-main">Şekerbank (Kıbrıs)</span>

Şekerbank (Kıbrıs), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. 10 Nisan 1996'da kurulan Med Bank Ltd.'nin hisselerinin %51'lik kısmı 2000 yılında Türkiye merkezli bulunan Şekerbank tarafından satın alınmış ve bankanın adı 7 Şubat 2001'de Şekerbank (Kıbrıs) Ltd. olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık 1 yıl sonra da KKTC'de bulunan Hamza Bank Ltd.'in satın alınmasıyla, iki banka Şekerbank isminde birleştirilmiştir.

Kuzey Kıbrıs'taki bankalar listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların listesidir. Merkez bankası, 1 tane kamu sermayeli, 15 tane özel sermayeli ve 6 tane de şube bankaları olmak üzere toplam 23 adet banka bulunmaktadır.

KKTC Kalkınma Bankası, Cumhuriyet Meclisi'nin 3 Temmuz 1992 Tarihli birleşiminde kabul olunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası Yasası gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde reel sektörün finans ihtiyacını karşılamak amacıyla 1993 yılında kurulan banka.

<span class="mw-page-title-main">Standard Chartered Yatırım Bankası Türk</span> Yatırım Bankası

Standard Chartered Yatırım Bankası Türk A.Ş. yatırım bankacılığı alanında faaliyet göstermek amacıyla 2012 yılında hizmete başlamıştır.Bankanın tüm hisselerine İngiltere merkezli Standart Chartered sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Koop Süt</span>

Koop Süt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde süt ve süt ürünleri üretip pazarlayan bir kooperatif şirketidir.