İçeriğe atla

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu
KısaltmaKTFF
Kuruluş tarihi29 Ekim 1955
Bölgesel üyelikCONIFA
BaşkanHasan Sertoğlu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

Ülke Türkiye'den başka hiçbir ülke tarafından resmî olarak tanınmadığından dolayı ne FIFA'ya ne de UEFA'ya üye olabilmiştir. Bu nedenle FIFA'ya üye olamayan Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış ülkelerin üye olduğu NF-Board'a (Nouvelle Fédération-Board - Yeni federasyon kurulu) üye olmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı NF-Board'un düzenlemiş olduğu organizasyonlara katılmaktadır. 5 Kasım 2013 tarihinde FIFA'nın Zürih'teki binasında yapılan toplantıda, FIFA ve Güney Kıbrıs Futbol Federasyonu ile bir anlaşma imzalamış ve uluslararası kulüp yarışmalarına katılabilme şansı yakalamıştır.[1]

4-5 Aralık 2008 tarihlerinde KTFF tarafından Yakın Doğu Üniversitesi iş birliği ile KKTC 1. Futbol ve Bilim Şurası gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Kıbrıs için tarihi adım!". fanatik.com.tr. 5 Kasım 2013. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NF-Board</span>

NF-Board ya da tam adıyla Nouvelle Fédération-Board, Aralık 2003 tarihinde kurulan uluslararası futbol federasyonları birliği. Çeşitli nedenlerle uluslararası siyasette tanınmayan ve bu nedenle FIFA üyesi olamayan ülke ya da özerk bölgeler arasında futbol maçlarının düzenlenmesi amacıyla kurulmuştur. Kurucuları arasında Bosman Kurallarının oluşturulmasını sağlayan avukat Luc Misson da bulunmaktadır. Ocak 2013 tarihinde birçok üyesi kuruldan çekilmiş ve CONIFA adı altında yeni bir organizasyon kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">FIFI Wild Kupası</span>

FIFI Wild Kupası dünyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınmadığından dolayı herhangi bir futbol organizasyonunda yer alamayan ülkelerin millî futbol takımları arasında FIFI tarafından organize edilen futbol turnuvası. Son şampiyonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı</span> Kuzey Kıbrısı temsil eden erkek millî futbol takımı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) temsil eden ulusal futbol takımıdır. Millî takım, KKTC'ye uygulanan uluslararası ambargonun spor müsabakalarını da içermesi sebebiyle FIFA ve UEFA gibi kurumların düzenlediği organizasyonlara katılamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geçitkale</span> de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyetinin Mağusa Bölgesinde ve de facto olarak ise KKTCnin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasaba

Geçitkale veya Lefkonuk, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasabadır. Belediye ile yönetilmekte olup belediye başkanı Hasan Öztaş'tır. Toplam nüfusu 2011 yılı sayımına göre 1253'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">ELF Kupası</span>

ELF Kupası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından organize edilen bir futbol turnuvasıdır. Turnuvada NF-Board üyeleri ile başka federasyonların takımları da bu turnuvaya katılmışlardır. ELF'in açılımı

VIVA Dünya Kupası, NF-Board tarafından düzenlenen, FIFA üyesi olmayan takımlara düzenlenen özel turnuvadır. Turnuvanın her sene düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. İlk turnuva, 2006 yılında Oksitanya'da düzenlenmiş ve turnuvayı Samiler kazanmıştır. 2012'de oynanan son turnuvayı ise Kürdistan kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2006 ELF Kupası</span>

ELF Kupası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından 2006 yılında organize edilen bir futbol turnuvasıdır. Turnuvaya NF-Board üyeleri ile AFC üyesi takımlar katılmışlardır. ELF'in açılımı "Equality (Eşitlik), Liberty (Özgürlük), Fraternity (Kardeşlik)"tir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova millî futbol takımı</span> Kosovayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Kosova millî futbol takımı,, Kosova'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kosova Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. 13 Mayıs 2016 tarihinde beri FIFA'nın ve 3 Mayıs 2016 tarihinde beri UEFA'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde futbol</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde futbol ulusal spordur. 1955 yılında itibaren Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu futbolu yönetir. KTFF, millî takım ve lig sisteminden sorumlu kuruluştur.

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi millî futbol takımı,, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni temsil eden ulusal futbol takımıdır. Millî takım Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan ve özerk olan ülkeler için spor organizasyonlara katılmaktadır. Ayrıca NF-Board tarafından düzenlenen FIFA üyesi olmayan takımların katıldığı VIVA Dünya Kupası'nda mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland millî futbol takımı</span>

Grönland millî futbol takımı, Grönland'ı temsil eden ve Grönland Futbol Federasyonu tarafından yönetilen bir ulusal futbol takımı. Grönland'ın Danimarka Krallığı içindeki durumu Faroe Adaları ile aynı olmasına rağmen Grönland millî futbol takımı FIFA'ya ya da herhangi bir kıta konfederasyonuna üye değildir ve dolayısıyla uluslararası turnuvalarda oynayamaz. Maçlarının çoğunu Faroe Adaları ve İzlanda ile yapmışlardır. Ayrıca takım kendisi gibi FIFA üyesi olmayan Tibet millî futbol takımı ile de karşılaşmıştır.

Padanya millî futbol takımı, İtalyan siyasi partisi Lega Nord'un iddiasına göre İtalya'nın kuzey bölgesindeki Padanya denilen bölgeyi temsil eden resmî olmayan futbol takımı. Takım FIFA, UEFA ya da İtalya Futbol Federasyonu tarafından tanınmamaktadır. Padanya Futbol Federasyonu adıyla kendi federasyonları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Laponya millî futbol takımı</span>

Sápmi millî futbol takımı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya'nın kuzey bölümlerinde yaşayan Sami insanlarını temsil eden bir takım. Takım UEFA veya FIFA'nın bir üyesi değildir ve bu nedenle uluslararası müsabakalara katılamamaktadır.

2011-12 Kadınlar Ligi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol ligi olan Kadınlar Ligi'nin beşinci sezonudur. İlk sezonu Bayanlar Futbol Deneme Ligi adıyla oynanan, ikinci sezonuyla birlikte adı Bayanlar Ligi olarak değiştirilen müsabaka bu sezondan itibaren Kadınlar Ligi adını almıştır.

2017-18 Kadınlar Ligi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol ligi olan Kadınlar Ligi'nin yedinci sezonudur. Sezon başında Kuzey Kıbrıs Turkcell ile ad sponsorluğu anlaşması imzalanarak sezon KKTCELL Kadınlar Ligi adı altında oynanmıştır.

2018-19 Kadınlar Ligi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol ligi olan Kadınlar Ligi'nin sekizinci sezonudur. Geçen sezon Kuzey Kıbrıs Turkcell ile imzalanan ad sponsorluğu anlaşması bu yıl da geçerli olmuş ve sezon KKTCELL Kadınlar Ligi adı altında oynanmıştır.

Şerif Ogan Karabıyıklı, kariyerini Mağusa Spor Akademisi'nde sürdürmekte olan Kıbrıs Türkü futbolcu ve antrenör.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne karşı uluslararası ambargolar şu anda çeşitli alanlarda uygulanıyor. Ambargo, Birleşmiş Milletler politikası tarafından desteklenmekte ve Avrupa Birliği tarafından uygulanması, 1994 yılında alınan Avrupa Adalet Divanı (ECJ) kararı ile onaylanmaktadır.