Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.
Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye'nin ilk Olimpiyat Oyunları'na iştirakı ara oyunlar diye adlandırılan Osmanlı Devleti yıllarında 1906 Atina oyunlarıdır. Bu tarihten itibaren genelde düzenli bir şekilde her organizasyonda yer alan Türkiye, 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler sıfatına sahip olması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi. 1932 Los Angeles oyunlarına ise yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD'ye sporcu gönderilmedi. 1980 Moskova oyunlarına SSCB'nin Afganistan'ı işgalini protesto eden pek çok batılı ülke gibi oyunlara sporcularını göndermemiştir.
2010 Kış Olimpiyatları'nda Kıbrıs Cumhuriyeti, Vancouver, Britanya Kolombiyası'nda düzenlenen oyunlarda sadece bir spor dalında iki sporcu ile temsil edildi.
Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs, 1980 yılından beri sporcu göndermektedir. 2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarında gümüş madalya kazanan Pavlos Kontides, ülke adına Olimpiyat madalyası kazanan ilk sporcu oldu. 1896'daki ilk modern oyunlarda Kıbrıs'tan Anastasios Andreu, Yunanistan bayrağı altında yarıştı. Ayrıca Kıbrıs o zaman Britanya kolonisi idi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.
Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.
Azerbaycan Millî Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı ve Azerbaycan'da Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekle hükümlü kuruluş. Komitenin merkezi Azerbaycan'ın başkenti Bakü kentindedir.
Arnavutluk Ulusal Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı ve Arnavutluk'da Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekle hükümlü kuruluş. Komitenin merkezi Arnavutluk'un başkenti Tiran kentindedir.
Avrupa Küçük Devletler Oyunları (GSSE),, ilk olarak San Marino tarafından başlatılan, iki yılda bir olarak düzenlenen, çok sporlu etkinlik. İlk olarak 1985 yılında, 8 Avrupa mikrodevletlerinin Ulusal Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenmekte ve organize edilmektedir. Günümüzde oyunlar, Haziran ayının başlarında düzenlenmekte olup 9 adet olimpik sporu içermektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Olimpiyat Komitesi, 28 Ocak 1984'te KKTC'de kurulan olimpiyat komitesidir. Kurumun amaçları arasında, her KKTC vatandaşının spor yapmasını teşvik etmek, spor katılımını desteklemek ve Olimpiyat Oyunlarını KKTC'de düzenlemek de yer alır.
Belarus, Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımını Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu dönemde, Helsinki'deki 1952 Yaz Olimpiyatları'nda yaptı. Sovyetler'in 1991'de dağılmasının ardından gerçekleşen 1992 Kış ve Yaz Olimpiyatları'nda ise, kendisi gibi Sovyetler'den ayrılan cumhuriyetlerin oluşturduğu Birleşik Takım'la yer aldı. İki yıl sonra Lillehammer'de düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'nda ise ilk kez bağımsız Beyaz Rusya olarak mücadele etti. Ülke 1994'ten sonra katıldığı her Olimpiyat'ta madalya kazanmayı başarıdı.
Resmi olarak Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak tanınan Laos, yedi Yaz Olimpiyat Oyununa katıldı. Henüz Kış Olimpiyat Oyunlarına katılmadı ve hiçbir Olimpiyat madalyası kazanmadı.
Orta Afrika Cumhuriyeti, ilk olimpiyatlarına 1968 yılında katılmıştır. 1972 olimpiyatlarına katılmayan ülke, 1976 ve 1980 olimpiyatlarını boykot ederek katılmamıştır. Ülke bugüne kadar kış olimpiyat oyunlarına hiçbir sporcu göndermemiştir. Bugüne kadar katıldıkları olimpiyat oyunlarında hiçbir madalya kazanamamıştır.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti, mevcut ülke ismini almadan önce Kongo Kinşasa ismiyle ilk olarak 1968 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Ülke bir sonraki olimpiyat organizasyonuna tam 16 yıl sonra 1984 yılında, bu defa Zaire ismiyle katılmıştır. Ülke 2000 yılından beri oyunlarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti ismiyle yarışmaktadır. Bugüne kadar hiçbir kış olimpiyatına sporcu göndermeyen ülke, hiçbir olimpiyat etkinliğinde madalya kazanma başarısı gösterememiştir. Bu alanda Bangladeş'ten sonra dünya'da olimpiyat madalyası kazanamayan en kalabalık 2. ülke konumundadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti, Cezayir'in Vahran kentinde yapılan 2022 Akdeniz Oyunları'na katıldı. 108 Kıbrıs Rumu sporcu Vahran 2022'de mücadele etti. Organizasyonda 5'i altın, toplam 14 madalya kazanan ülke, madalya sıralamasının 13. basamağında yer aldı. Kıbrıs Cumhuriyeti böylece, 1983'ten beri katıldığı Akdeniz Oyunları tarihindeki en başarılı madalya performansına imza attı.