İçeriğe atla

Kıbrıs Demiryolu İşletmesi

Kıbrıs Demiryolu İşletmesi
Genel
İstasyon sayısı39
Teknik
Sistem uzunluğu122 km
Hat açıklığı762 mm
İstasyonları gösteren harita

Kıbrıs'ta 1905-1951 yılları arasında, Kıbrıs Hükûmeti Demiryolu Şirketi (Cyprus Government Railway) adı altında faaliyet göstermiş demiryolu şirketidir. Lefke'nin Evrihu köyü ile Mağusa şehri arasındaki hat boyunca çalışmıştır. Faal olduğu yıllar boyunca toplam 3.199.934 ton yük ve 7.348.643 yolcu taşımıştır.

Demiryolu hattı

Yapımına 1904 yılında başlandı ve hattın ilk ayağı olan Lefkoşa-Mağusa bölümünün açılışı İngiliz Yüksek Komiseri Sir Charles Anthony King-Harman tarafından yapıldıktan sonra ilk seferinini 21 Ekim 1905 günü Mağusa'dan Lefkoşa'ya yaptı. Aynı yıl içerisinde Lefkoşa-Omorfo hattının çalışmaları başladı ve iki yıl içerisinde bu bölüm de tamamlandı. Son olarak 1913 yılında Omorfo-Evrihu hattının çalışmaları başladı ve 1915 yılında da bu bölümün faaliyete geçmesiyle hat tamamlanmış oldu.

Yapım amacı Omorfo (Güzelyurt) kasabası çevresinde üretilen sebze, meyvenin ve Lefke kasabasından çıkarılan bakır cevherinin Larnaka limanına taşınmasıdır. Bu amaçla önce Omorfo-Larnaka hattı düşünülmüştür. Fakat daha sonra, Larnakalı bazı ileri gelenlerin, demiryolunun deve ile yapılan ticareti zayıflatacağını ve devecilerin bundan zarar göreceğini iddia etmeleri ve bu hatta karşı çıkması üzerine hattın son durağı Larnaka'dan Mağusa'ya kaydırılmıştır.

127,468£ (Pound) tutarındaki demiryolu finansmanı 1899 Sömürge Kredileri yasasına (Colonial Loans Act) göre verilen bir krediyle sağlanmış, hat temelde bir taşeron sözleşmeyle inşa edilmiştir.

Hat bilgileri

Şirkete ait 1. mevki bir bilet.

Hattın toplam uzunluğu 76mil (122 km), ray açıklığı 2 ayak 6inç (76,2 cm) dir. Dört ana istasyonda yanyollar mevcuttu. Hattın eğimi Mağusa Lefkoşa arasında 100'de 1, Lefkoşa Omorfo arasında 60'ta 1 di.

Başta Evrihu, Omorfo (Güzelyurt), Lefkoşa ve Mağusa durakları olmak üzere, hat boyunca 30 kadar istasyon bulunmaktaydı. İstasyon isimleri Türkçe(Osmanlı Türkçesi), Rumca ve İngilizce olarak yazmaktaydı. Bu istasyonların bazıları aynı zamanda posta ve telgraf acenteliği görevinde kullanılıyordu. Tren, ortalama 30 mil/sa (Yaklaşık 48 km/sa) hızla Lefkoşa-Mağusa arası mesafeyi yaklaşık 2 saatte alıyordu. Tüm hattın seyahat süresi ise 4 saati buluyordu.

Şirkete ait 3. mevki bir bilet.

İstasyonlar ve Mesafeler

Mağusa Liman - 0 mil (0 km)

MAĞUSA - 5,6 mil (9,0 km)

Enkomi(Tuzla) - 5 mil (8,0 km)

Stylos(Mutluyaka) - 8,5 mil (13,7 km)

Gaidhoura (Korkuteli) - 10,0 mil (16,1 km)

Prastion (Dörtyol) - 12,7 mil (20,4 km)

Pyrga (Pirhan)- 14,7 mil (23,7 km)

Yenagra (Nergizli)- 16,6 mil (26,7 km)

Vitsada (Pınarlı)- 19,5 mil (31,4 km)

Mousoulita (Ulukışla)- 21,0 mil (33,8 km)

Angastina (Aslanköy)- 23,0 mil (37,0 km)

Eksometohi (Düzova)- 26,6 mil (42,8 km)

Epikho (Cihangir)- 28,0 mil (45,1 km)

Trakhoni (Demirhan)- 29,5 mil (47,5 km)

Mia Milia (Haspolat)- 33,0 mil (53,1 km)

Kaimakli - (Kaymaklı)35,5 mil (57,1 km)

LEFKOŞA - 36,6 mil (58,9 km)

Yerolakko (Alayköy)- 44,0 mil (70,8 km)

Trimithia - 47,9 mil (77,1 km)

Dhenia - 51,6 mil (83,0 km),

Avlona (Gayretköy)- 53,7 mil (86,4 km)

Peristerona - 55,0 mil (88,5 km)

Katokopia (Zümrütköy)- 57,0 mil (91,7 km)

Argakhi (Akçay)- 58,0 mil (93,3 km)

OMORFO (Güzelyurt)- 60,5 mil (97,4 km)

Nikita (Güneşköy)-

Kazivera (Gaziveren)-

Pentagia (Yeşilyurt)-

Çamlıköy LEFKE

Agios Nikolaos -

Flasu -

EVRİHOU - 76,0 mil (122,3 km)

  • Bu bilgiler hattın 1912 yılındaki durumuna ait olup Omorfo'dan Evrihu'ya kadar olan hat daha sonra açıldığından o hattın istasyon mesafe bilgileri bu listede yoktur.

Kapanış ve Son Sefer

İngiliz sömürge idaresince, kara ulaşımının gelişmesi, Demiryoluna talebin azalması ve ekonomik sebeplerden dolayı Demiryolu seferlerinin sona erdirilmesi kararı alındı. 1951 yılında alınan bu kararla, Kıbrıs'ın 48 yıllık demiryolu macerası sona ermiş oldu. Son seferi 31 Aralık 1951 günü saat 14:57'de Lefkoşa'dan Mağusa'ya gerçekleşen yolculukla saat 16:38'de Mağusa İstasyonu'unda son buldu.

Şirketin istihdam ettiği 200 kadar işçi ve memur ise, yarı resmi kurumlara nakledildi.

Hattın Günümüzdeki Durumu

Mağusa'da bulunan 1 numaralı Lokomotif

Demiryolu seferleri durdurulduktan sonra İngiliz sömürge yönetimi hat üzerindeki tüm rayları ve lokomotifleri satışa çıkardı ve Meyer Newman & Co adlı bir şirkete 65.626 Pounda satıldı. Bu nedenle de hattın raylarından günümüze hiçbir parça kalmamıştır.

Kuzey Kıbrıs sınırları içinde olan Güzelyurt, Lefkoşa ve Mağusa istasyon binaları hâlen ayakta ve farklı alanlarda hizmete açıktır. Evrihu istasyonu ise, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolündeki topraklarında olup o da yine başka amaçlarla hizmet vermektedir. Şirketin kullandığı 12 lokomotiften ikisi olarak; 1 no'lu lokomotif Mağusa Tapu Kadastro Dairesi bahçesinde, 2 no'lu lokomotif de Güzelyurt Festival Park'ında bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • Yunanca Vikipedi
  • İngilizce Vikipedi
  • Ortaöğretim için Kıbrıs Tarihi (eski) Ders Kitabı, KKTC MEB
  • The Handbook of Cyprus (1913), Harry Charles Lukach

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu ulaşımı</span> madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçların, tesislerin ve yapıların tümüne verilen isim

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Demiryolu</span> demiryolu hattı

Hicaz Demiryolu ya da diğer adıyla Hamidiye Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen 1322 km uzunluğundaki demiryolu hattıdır. 1908 yılından sonraki eklemelerle 1.900 km uzunluğa kadar çıkmıştır. Demiryolunun teknik işlerinin başında Alman mühendis Meissner bulunuyordu. Demiryolu hattının inşaatında 2666 kâgir köprü ve menfez, yedi demir köprü, dokuz tünel, 96 istasyon, yedi gölet, 37 su deposu, iki hastane ve üç atölye yapılmıştır. II. Abdülhamid demiryolu boyunca telgraf hattı çekilmesini de emretmiştir. Telgraf hatlarıyla beraber demiryolunu Arap bedevilerin saldırılarından korumak için birçok karakol da inşaâ edilmiştir. Demiryolu, asıl hedefteki ulaşım noktası olan Mekke'ye kadar uzatılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Demiryolu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda inşa edilmiş demiryolu hattı

Bağdat Demiryolu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Konya'dan Bağdat'a ulaşmak üzere 1903'te yapımına başlanan 1597 km. uzunluğundaki demiryolu hattıdır. Demiryolu hattının uzunluğu İstanbul - Konya arasındaki Osmanlı Anadolu Demiryolları ve diğer bağlı hatlarla beraber 3205 km.'ye ulaşmaktadır. Zamanının en büyük altyapı projelerinden biri olan demiryolu hattının inşası on yıllar sürmüştür. I. Dünya Savaşı'nın başında bile hattın tamamlanabilmesi için 960 km. gerekmekteydi. Demiryolu hattının Bağdat'a uzanan kesimi ancak 1930'ların sonunda tamamlanabilmiş ve İstanbul'dan Bağdat'a ilk tren 1940'ta yola çıkmıştır. 1940'tan Irak'ın işgali'nin başladığı 2003'e kadar Türkiye – Suriye – Irak arasında kesintisiz bir şekilde tren işletmeciliği yapılmıştır. Irak'ın işgaliyle birlikte özellikle Irak'ta tren işletmeciliği sekteye uğramıştır. 2000'li yılların sonlarında üç ülke arasında tren işletmeciliği yeniden başlamış ancak 2011'de Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesiyle yeniden durmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Krallığı</span> Orta çağda kurulmuş bir krallık

Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik'e satılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Ercan Uluslararası Havalimanı</span> Kuzey Kıbrıstaki bir havalimanı

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'ya 23 km, Gazimağusa'ya 29 km uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'ın soyadından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Kilisesi</span>

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi bağımsız bir Ortodoks kilisesidir. İlk kurucusu ve koruyucusunun havari Barnabas olduğu kabul edilir. Osmanlı Devleti, 1571 yılındaki fetihden sonra Kilisenin bağımsızlığını tanımış ve Kıbrıs Rum cematinin lideri olarak Kıbrıs episkoposunu kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıköy, Kıbrıs</span>

Çamlıköy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde bulunan bir köydür. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü dışında olarak, Lefkoşa kazasında resmiyette varlığını sürdürmektedir. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 255'tir. Köy, Trodos Dağları'nın kuzey eteklerinde, Lefke kasabasının 2 kilometre doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara arasında yer alan TCDD'ye ait demiryolu hattıdır. Hat, Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu Bölgesi'ne giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

Lefke (Çamlıköy) Tren İstasyonu 1905 yılında Mağusa ile Lefkoşa arasında kurulan demiryolu hattının Lefke'ye kadar uzatılmasına karar veren dönemin İngiliz sömürge İdaresi tarafından, 1914 yılında Çamlıköy'ün bir kilometre güneyinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir demiryolu müzesi

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ya da Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan ve 1997'de hizmete giren Türkiye'deki en büyük açık hava demiryolu müzesidir. Müzenin koleksiyonu Avrupa'daki en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilli-Sümerbank şube demiryolu</span> Türkiyede eski bir şube demiryolu hattı

Nazilli - Sümerbank şube demiryolu, Sümerbank şube demiryolu ya da Nazilli - Sümerbank Banliyösü, Nazilli ile Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası arasında inşa edilen ve 1937 yılında Sümerbank Fabrikası ile birlikte hizmete giren şube demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa-Kudüs demiryolu</span> Demiryolu hattı

Yafa - Kudüs demiryolu ya da Jaffa - Jerusalem railway, kısaca J&J, Osmanlı İmparatorluğu'nda -günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olan- liman şehri Yafa ile Kudüs'ü birbirine bağlamak amacıyla inşa edilen demiryolu hattıdır. Demiryolu, Kudüs Sancağı 'nda bir Fransız şirketi olan Société du Chemin de Fer Ottoman de Jaffa à Jérusalem et Prolongements / Osmanlı Yafa'dan Kudüs'e Demiryolu ve Uzantıları Şirketi tarafından inşa edilmiştir. Demiryolu, İngiliz-Yahudi hayırsever Sir Moses Montefiore'nin önceki başarısız girişimlerinden sonra ancak 1892'de hizmete girmiştir. Hat, Orta Doğu'daki ilk demiryolu hattı değildir, ancak ilk Orta Doğu demiryolu hattı olarak kabul edilmektedir.

Fransız - Yunan Demiryolu Şirketi , 1929 - 1955 yılları arasında eski Rumeli Demiryolu hattının Yunanistan sınırlarındaki ardılı olan Dedeağaç - Svilengrad demiryolu (Dedeağaç - Pythion - Karaağaç - Ormenio - Svilengrad) hattını işleten Paris merkezli demiryolu şirketidir. CFFH, 1 Ocak 1955 tarihinde Yunanistan Devlet Demiryolları tarafından devralınarak feshedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sincan-Kayaş Banliyö Treni</span> Ankarada faaliyet gösteren eski banliyö treni sistemi

Sincan – Kayaş Banliyö Treni, Ankara'da Sincan Tren İstasyonu'ndan başlayıp Kayaş Tren İstasyonu'nda sona eren ve Ankara'nın ana ulaşım hatlarından biri olan eski banliyö trenidir.