İçeriğe atla

Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları

Kıbrıs Cumhuriyeti'in standart plakaları
2014'ten beri kullanılan plaka (Ön ve arka taraf)
2004-2013 (Arka taraf)
1990–2004 (Arka taraf)
1973–1990 (Arka taraf)
1956–1973

Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. GKRY plakaları, üç harf ve üç rakamdan oluşur (örnek ABC 123). Basit bir numaralandırma sistemi kullanılır; rakamlar harf sırası için 1 ile 999 arasında değişir (alfabetik olarak), örneğin MAA 999'dan sonra verilen plakalar MAB 1 olacaktır. Bununla birlikte, kayıt sahiplerinin mevcut harf diziliminde mevcut numaralardan bir sayı seçmesine izin verilebilir.

Kıbrıs plakalarının izin verilen boyutları Birleşik Krallık araç kayıt plakalarına benzerdi ve 2004'e kadar karakterler siyah ve İngiliz plakalarında kullanılanlarla aynı yazı tipi basıldı. 2004 yılından itibaren plakalar metalden yapılmıştır; 1973 ile 2004 yılları arasında plastikten yapılmıştır.

Araç kayıt plakalarına ilişkin yeni bir yasa, 3 Haziran 2013'te yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce yapılan plakalar aracın ön tarafında beyaz ve arka tarafında sarı renkte iken, yeni plakalar hem ön hem de arka tarafta beyaz, ayrıca aracın ilk kez hangi tarihte tescilli olduğu ayı ve yılı bilgisini taşıyor. Motosikletler, taksiler ve kamyonlar için eski plakaları yenileriyle değiştirme zorunluluğu getirildi.[1] Taksi plakaları her iki tarafta sarı, kiralık araç plakaları her iki tarafta kırmızıdır, ancak sırasıyla T ve Z önekini taşımamaktadır.

Kıbrıs'ın 2004'te Avrupa Birliği'ne girişini takiben üretilen plakaların sol üst kenarında Avrupa Birliği'nin çember şeklindeki yıldızlar ve plakanın sol alt kenarında ülkenin uluslararası araç kayıt kodu (CY) ile mavi bir bandı vardır. 2013'ten önce DIN 1451 yazı tipi zorunluydu. Şu anda yazı tipi olarak FE-Schrift kullanılmaktadır.

Şekil ve numaralandırma

Özel plakalar

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin diğer plakaları
Geçici plakalar (ay ve yıl sağ köşedeki kırmızı bölümde)
Kiralık araba plakaları (başlangıçtaki Z, Haziran 2013'ten sonra kullanılmamıştır)
Diplomatik plakalar (Corps Diplomatique; resimdeki plaka Hollanda Büyükelçi arabasının plakası)
Test sürüşü (araba satıcısı) plakaları
Ağrotur ve Dikelya plakaları (ön taraf)

Test sürüşü (araba satıcısı) plakaları

1973-1990

DL 123

1990–günümüz

ΔΟΚΙΜΗ 123-456

Beyaz zemin üstündeki kırmızı yazı ΔΟΚΙΜΗ ("test") ardından sayıların iki seti, birinci set satıcının numarası, ikinci set ise plakanın numarasıdır. Kıbrıs'ta resmi olarak üretilen tek plakadır. Eskiden, sivil araçlarla aynı biçimdeydi ancak "DL" kodu ve siyah yerine kırmızı harf kullanıyordu.

Taksi

1973-1990

TAB123  

1990-2013

TABC123  

2003-2013

 TABC123

2013–günümüz

 ABC123

Sarı zemin üzerine üç harf ve üç rakamdan oluşur (örnek ABC123). 2013'ten sonra T ön eki kullanılmamıştır.

Geçici plakalar

1973-1990

ZAB123

1990-2013

ZABC123

2013–present

ABC123

Kırmızı zemin üzerine üç harf ve üç rakamdan oluşur (örnek ABC123). 2013'ten sonra Z ön eki kullanılmamıştır.

Tır ve Tır Römorkları

 12345CT

Beyaz zemin üzerinde beş rakam ve CT eki bulunur.

Ziyaretçi plakaları

1234V03

En çok dört rakam ardından V harfi ardından kayıt yılını belirten iki rakam bulunur. 2004 yılından sonra ziyaretçi olarak bir araba kayıt edemezsiniz, ancak 2004 öncesinde kayıtlı olan ziyaretçi arabaları hala yol vergisi alabilir.

Kamyonlar ve Otobüsler

ΦΔΧ
ΛΔΧ

Kamu hizmet kamyonları ve otobüsleri, kayıt plakasının yanında ikincil bir plakaya sahiptir (İspanyol SP plakası gibi). Kamyonlar için ΦΔΧ - Φορτηγό Δημοσίας Χρήσης (Kamu hizmeti kamyonu) ve otobüsler için ΛΔΧ - Λεωφορείο Δημοσίας Χρήσης (Kamu hizmeti otobüsü) kullanılır.

Diplomatik plakalar

1973-1990

CDAB123

1990-2013

49CD12

2004-2013

 49CD12

Ülkenin kayıtlı olduğu iki rakamdan oluşur ve onu CD ve iki sayı takip eder. Daha önce sivil araçlarla aynı biçimde kullanılmış, ancak yeşil tabaka üzerinde CD eklenmiştir.

Kodlar:

Diğer plakalar

UN 123
UNF 123

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü mavi arka plan üzerine "UN" veya "UNF" ön ekini takip eden üç rakamdan oluşur.[2]

SBAA12

Ağrotur ve Dikelya plakaları "SBAA" ön ekini takip eden iki rakamdan oluşur ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile aynı yeni renk ve yazı tipini benimsedi..[3]

Kıbrıs Milli Muhafızları plakaları ΕΦ ön ekini takip eden 4 rakamdan oluşur.

Devlet başkanının plakasında rakam bulunmaz. Arma yer alır.

E1234  

1973'te 1990'a kadar ihracat plakaları "E" kodunu takip eden dört rakamdan oluşan plakayı kullandı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 
  2. ^ [1] 10 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,.
  3. ^ "Motor Vehicles and Road Traffic Regulations 2013 (Identification Marks and Registration Plates) (Commencement) Order 2013" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

Backus-Naur form, adını bilgisayar programcılığının öncüleri John Backus ve Peter Naur'dan alan, 1950'lerin sonunda temelleri Backus'a ait bir makalede ortaya konmuş, formal dillerin ve programlama dillerinin sözdizimini açıklamak için kullanılan bir gösterimdir. Naur'un düzenlediği ALGOL 60 dilinin tanımlandığı makale, Backus-Naur formunun bilgisayar dünyasında tanınması açısından önemli rol oynamıştır.

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Kosova taşıt plaka kodları, Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilen taşıt plaka kodlarıdır. Kosova’nın yeni taşıt plakaları, 6 Aralık 2010 tarihinde tanıtılmıştır. 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Kosova’nın kuzeyindeki eski Sırbistan taşıt plakaları, UNMIK plakalarıyla değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay bayrağı</span> Ulusal bayrak

Paraguay bayrağı ilk olarak 1842 yılında göndere çekilmiş, yıllar içerisinde bayrağın ortasında bulunan devlet armasında ve en-boy oranında yapılan değişiklikler ile günümüzdeki hâlini 1990 yılında alarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa taşıt plaka kodları</span> metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır

Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Bugün kullanılan KKTC plakaları, 1973 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmadan önce kullanılmaya başlanan plaka modelinin devamıdır. Ön plaka beyaz, arka plaka sarıdır ve plakalar kırmızı çizgiyle çevrilidir.

Bosna-Hersek taşıt plaka kodları, 1998'den itibaren bugünkü tarzına kavuşmuştur. Bugünkü taşıt plakaları ikisi harf beşi rakam olan toplam yedi karakter içerirler. Plakalar ülke çapında tek tiptir ve şehir, belediye, kanton veya entite gibi aracın kayıt yerine dair herhangi bir işaret taşımaz. Buna benzer şekilde, plakalarda herhangi bir arma da yoktur.

Yunanistan taşıt plaka kodları, üç harf ve dört rakam (AAA-1000) düzeninden oluşan taşıt plakalarıdır. Harf bölümü plakanın verildiği bölgeyi (il) belirtirken rakamlar 1000-9999 arasında bir sıralamayla kurulurlar. Aynı plakaların 1 ila 999 arası rakamlıları 50 cc üstü motosikletler için kullanılırlar.

Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya taşıt plaka kodları</span>

Rusya taşıt plaka kodları, Rusya'da araçların tescilini göstermek için kullanılan kodlardır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus taşıt plaka kodları</span>

Belarus araç tescil plakaları güncel olarak dört rakam, iki harf ve başka bir rakamdan oluşmaktadır. Harflerin ilki ve sondaki rakam aracın kayıtlı olduğu Belarus bölgesini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya taşıt plaka kodları</span>

Japonya taşıt plaka kodları, Japonya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, ülke çapında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kara Taşımacılığı Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak, ulusal hükûmet yerine yerel belediye, küçük motor hacmine sahip bazı araçları kaydettirmektedir.

Türkmenistan taşıt plaka kodları, Türkmenistan'da kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Türkmenistan plakaları ilk olarak 1980 yılında Türkmenistan SSC dönemde basıldı. 1991'de egemen bir devlet haline geldikten sonra Sovyet plakaları bir süre daha kullanılmaya devam edildi. Günümüz plaka kodları 1994'te kullanılmaya başlandı.

Tunus taşıt plaka kodları, Tunus'ta kullanılan resmî taşıt plakalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya taşıt plaka kodları</span> Vikimedya liste maddesi

Almanya taşıt plaka kodları, Almanya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, 1906'dan beri var olup mevcut sistem 1956'dan beri kullanılmaktadır. Alman taşıt plakaları, resmi olarak ilçe yetkilileri tarafından verilen, standart formatta alfasayısal plakalardır.

İsviçre taşıt plaka kodları, İsviçre'de kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakalar, kanton için iki harfli bir kod ve en fazla altı haneli bir sayıdan oluşur. Arka plakalarda ayrıca İsviçre ve ilgili kantonun arması bulunmaktadır.

Bulgaristan taşıt plaka kodları, Bulgaristan'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakanın sol tarafında, beyaz bir arka plan üzerinde siyah glifler ve Avrupa bayrağını gösteren mavi dikey bir "AB şeridi" ve bunun altında Bulgaristan'ın ülke kodu olan BG yer alır.