İçeriğe atla

Kıbrıs Cumhuriyeti-Mısır ilişkileri

Kıbrıs–Mısır ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Cyprus ve Egypt

Kıbrıs Cumhuriyeti

Mısır

Kıbrıs Cumhuriyeti-Mısır ilişkileri, Mısır ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında sürekli süren ikili ilişkiler vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1960 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden sonra diplomatik ilişkiler kısa bir süre sonra başlamıştır. Kıbrıs'ın Kahire'de bir elçiliği ve Mısır'ında Lefkoşa'da bir elçiliği bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diplomat</span> dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimse

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece Türkiye tarafından tanınmakta ve resmî diplomatik misyonları sadece Türkiye'de bulunmaktadır. KKTC'nin Türkiye'de bir büyükelçilik, bir başkonsolosluk ve iki konsolosluğu bulunmaktadır. Bunun dışındaki tüm dış misyonları temsilcilik sıfatı ile hizmet vermektedir. KKTC'nin çok sayıda ülkede fahri konsoloslukları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti 'nin diplomatik ilişkilerini yürüten dış temsilciliklerinin yer aldığı maddedir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nedeni ile bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span> Kıbrıs Cumhuriyeti ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler

Gürcistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri Kıbrıs Cumhuriyeti ve Gürcistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 9 Temmuz 1993 tarihinden itibaren başladı. Kıbrıs Cumhuriyeti Gürcistan ile Rusya'nın başkenti Moskova'daki elçilik aracılığıyla bağlantı kurarken, Gürcistan'ın Lefkoşa'da elçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülkede Avrupa Birliği ve İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 senesinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı kazanmıştır. 83 sene Britanya kontrolündeki bir valilik tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span>

Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermeni Kırımı'nı 29 Nisan 1982 tarihinde soykırım olarak tanıyarak, ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1991 tarihinden itibaren vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti Yunanistan'ın başkenti Atina'daki büyükelçiliği üzerinden temaslarda bulunurken, Ermenistan Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği ve Erivan'daki fahri konsolosluk aracılığıyla temaslarda bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ta 2700'e yakın Ermeni yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında süregelen ikili ilişkileri içerir. Birleşik Krallık, Türkiye ile beraber Osmanlı Devleti'nin yıkılması ve I. Dünya Savaşı öncesi mükemmel denecek ittifakta ilişkilerini geliştirmişlerdir. Ancak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık yerine Almanya'nın yanında yer alması ve Birleşik Krallık'la Osmanlı Devleti'nin dağılma döneminde Avrupa'da çıkan ham madde ve toprak arayışı, başta Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Yunanistan ile, Osmanlı Devleti ve Almanya'yı karşı tarafta savaşa sokmuş ve Osmanlı Devleti'nin Birleşik Krallık'ın karşısında savaşmasına neden olmuştur. Ama bu Medeniyetler İttifakı'nın en güçlü ilişkilerinden olan Birleşik Krallık ve Osmanlı Devleti ilişkilerini, daha sonrasında da Türkiye ilişkilerini yıldıracak seviyelere kadar zora sokmamıştır. Bu durum, Türkiye'nin I. Dünya Savaşı'ndan kalan savaş borçlarını IMF'ye ödedikten sonra Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine güçlü desteğine kadar tam süratle ilerlemiştir. Birleşik Krallık, her ne kadar İspanya ve İtalya'dan, sonrasında da Polonya ve Finlandiya'dan sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini 2005-2008 arası ertelese bile, Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük ve en güçlü Avrupa Birliği destekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti-Yunanistan ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Yunanistan ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Atina'da büyükelçiliği bulunmaktadır. Selanik'te ise konsolosluğu bulunur. Yunanistan'in ise Lefkoşa'da büyükelçiliği vardır. İki ülke, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik elçilikler listesidir. Kıbrıs'ta 39 elçilik bulunmaktadır, Filistin'in Kıbrıs'ta bulunan temsilciliğinin büyükelçilik statüsü yoktur. Diğer 76 ülkenin başka ülkede bulunan elçilikler üzerinden teması vardır.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik temsilciliğidir. 28 Kasım 2022 tarihinden itibaren eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanından sonra ilk büyükelçisi İnal Batu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

Hindistan-Türkiye ilişkileri, Hindistan ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan ile Türkiye arasında 1948 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, siyasi ve ikili ilişkiler genellikle sıcaklık ve samimiyet ile yürütüldü, ancak bazı sporadik gerginlikler Türkiye'nin Pakistan'a olan desteğine rağmen dostane ilişkiler devam etti. Hindistan ve Türkiye, etnik, dinsel ve dilsel çoğulculuğa dayanan seküler demokrasilerdir. Hindistan'ın Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da başkonsolosluğu var. Türkiye'nin Yeni Delhi'de bir elçiliği ve Mumbai'de bir konsolosluğu var. 2015 yılı itibarıyla Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret 6.26 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir ve Hindistan lehine yoğun bir şekilde artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar-Pakistan ilişkileri</span>

Myanmar – Pakistan ilişkileri, Myanmar Birliği Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Myanmar ve Pakistan diplomatik ve ticari ilişkilerini aktif bir şekilde sürdürüyorlar.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Honduras-Türkiye ilişkileri</span> Honduras-Türkiye ikili ilişkileri

Honduras-Türkiye ilişkileri Honduras ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Çin ilişkileri</span>

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Finlandiya ilişkileri, Kıbrıs ve Finlandiya arasındaki dış ilişkilerdir. Finlandiya, Kıbrıs'ı 16 Ağustos 1960'ta tanıdı. Her iki ülke de 2 Eylül 1961'de diplomatik ilişkiler kurdu. Kıbrıs'ın Helsinki'de büyükelçiliği ve Vantaa'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Finlandiya'nın Lefkoşa'da bir büyükelçiliği ve 2 fahri konsolosluğu vardır.