Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.
Birleşik Krallık'taki Türkler, ya Birleşik Krallık'ta doğup burada yaşamlarını sürdüren ya da bu ülke dışında doğmakla birlikte Birleşik Krallık'ta yaşayan, genel olarak Türkiye'den ve Kıbrıs'tan Birleşik Krallık'a göç eden Türklerdir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece Türkiye tarafından tanınmakta ve resmî diplomatik misyonları sadece Türkiye'de bulunmaktadır. KKTC'nin Türkiye'de bir büyükelçilik, bir başkonsolosluk ve iki konsolosluğu bulunmaktadır. Bunun dışındaki tüm dış misyonları temsilcilik sıfatı ile hizmet vermektedir. KKTC'nin çok sayıda ülkede fahri konsoloslukları da bulunmaktadır.
Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti 'nin diplomatik ilişkilerini yürüten dış temsilciliklerinin yer aldığı maddedir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nedeni ile bulunmamaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki diplomatik temsilcilikler listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan büyükelçilikler ve diğer temsilciliklerin listelendiği maddedir. Almanya ve Birleşik Krallık temsilciliklerinde vize başvuruları alınmaktadır. Almanya temsilciliği ayrıca Belçika, Danimarka, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg, Norveç adına da vize başvurularını kabul etmektedir.
Gürcistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri Kıbrıs Cumhuriyeti ve Gürcistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 9 Temmuz 1993 tarihinden itibaren başladı. Kıbrıs Cumhuriyeti Gürcistan ile Rusya'nın başkenti Moskova'daki elçilik aracılığıyla bağlantı kurarken, Gürcistan'ın Lefkoşa'da elçiliği bulunmaktadır.
Birleşik Krallık-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülkede Avrupa Birliği ve İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 senesinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı kazanmıştır. 83 sene Britanya kontrolündeki bir valilik tarafından yönetilmiştir.
Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermeni Kırımı'nı 29 Nisan 1982 tarihinde soykırım olarak tanıyarak, ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1991 tarihinden itibaren vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti Yunanistan'ın başkenti Atina'daki büyükelçiliği üzerinden temaslarda bulunurken, Ermenistan Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği ve Erivan'daki fahri konsolosluk aracılığıyla temaslarda bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ta 2700'e yakın Ermeni yaşamaktadır.
Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Yunanistan ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Atina'da büyükelçiliği bulunmaktadır. Selanik'te ise konsolosluğu bulunur. Yunanistan'in ise Lefkoşa'da büyükelçiliği vardır. İki ülke, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Küba ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Küba arasında sürekli süren ilişkiler vardır. Küba'nın başkenti Havana'da Kıbrıs Büyükelçiliği vardır.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik temsilciliğidir. 28 Kasım 2022 tarihinden itibaren eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanından sonra ilk büyükelçisi İnal Batu oldu.
Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.
Güney Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilerdir. İki ülke arasındaki resmî ilişkiler 1991 yılında konsolosluk düzeyinde kuruldu. Bu yılda İstanbul ve Johannesburg'da konsolosluklar açıldı. 1992 yılında ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltilmesiyle iki konsolosluk da kapatıldı. Şu anda Türkiye'nin Pretoria'da, Güney Afrika'nın da Ankara'da büyükelçilikleri vardır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, iki ülkenin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.
Çad-Türkiye ilişkileri, Çad ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, 11 Ağustos 1960'ta Çad'ın bağımsızlığını tanımış ve 27 Ocak 1960'ta iki devlet arasında diplomatik ilişkiler kurulmuştur.
Hong Kong-Türkiye ilişkileri, Hong Kong ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Hong Kong'da bir başkonsolosluğu vardır. Başkonsolosluk 1974 yılında Londra Büyükelçiliğine bağlı olarak açılmış, 1979'da ekonomik sebeplerden ötürü kapanmış, 1991 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. Hong Kong'un 1 Temmuz 1997 tarihinde, İngiltere'den Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrinden bu yana Başkonsolosluk Pekin Büyükelçiliğine bağlıdır.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Finlandiya ilişkileri, Kıbrıs ve Finlandiya arasındaki dış ilişkilerdir. Finlandiya, Kıbrıs'ı 16 Ağustos 1960'ta tanıdı. Her iki ülke de 2 Eylül 1961'de diplomatik ilişkiler kurdu. Kıbrıs'ın Helsinki'de büyükelçiliği ve Vantaa'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Finlandiya'nın Lefkoşa'da bir büyükelçiliği ve 2 fahri konsolosluğu vardır.