İçeriğe atla

Kıbrıs'ın karayolları ağı

Kıbrıs otoyol ağının haritası (Renkli çizgiler tamamlanmış, gri çizgiler yapım ya da planlama aşamasında).

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanlığı altındaki Bayındırlık Dairesi Başkanlığı; otoyolların, kırsal kesimin çoğunluğunun, şehirlerarası yol ağının ve ana şehir içi yolların bakımı, iyileştirilmesi ve inşasından sorumludur. Belediyeler yerel şehir içi yolların ikincil bakımından sorumludur. Kıbrıs Harekâtı sebebiyle karayolu ağının gelişim süreci kökten değişti ve altyapı yatırımları, Kıbrıs nüfusunun %80'inin ve kalkınmanın çoğunun yoğunlaştığı adanın güney kesimine odaklandı. Kıbrıs'ta 2004'ten 2009'a kadar ölümlü kazaların %40'a kadar azaldığını gösteren istatistiklere bakılırsa, adanın karayolu ağının durumu iyi sayılabilir.[1]

1907 yılında adaya ilk arabalar geldiğinde ada İngiliz idaresi altındaydı. Bu dönemde adaya ithal edilen arabalar sağ direksiyonlu olduğundan ötürü trafik akışı soldan gidecek şekilde oluştu ve bu düzen bugün de devam etmektedir.

Kıbrıs'taki mevcut hız sınırları şunlardır:

  • Otoyollarda 100 km/s (kamyonlar hariç) ve 65 km/s alt sınır
  • Yerleşim bölgeleri dışında 80 km/s
  • Yerleşim bölgeleri içinde 50 km/s[2]
"Uyarı! Soldan sürünüz" yazılı tabela

Karayollarının Sınıflandırılması

Kıbrıs'taki karayolları 5 kategoride sınıflandırılabilir:

  • Otoyollar (Α): Adanın standartları en yüksek olan ana yollardır. İki yönde de iki ya da üç şeritten oluşur ve aynı seviyede olmayan kavşakları olup Α harfiyle kodlanır. Hız sınırı saatte asgari 65 km ve azami 100 km'dir. Anayolların yerini almışlardır (Β kodlu yollar) ve bu sebeple numaraları aynıdır. (ör. otoyol Α1 anayol Β1'in yerini almıştır). Bazι durumlardı bu otoyollar mevcut yolların geliştirilmesiyle yapılmıştır (ör. Α3-Β3). İlk otoyol planı 1970'te Lefkoşa ve Lefkoşa Havalimanı arasında yapılsa da 1974 olayları yüzünden gerçekleşmedi. Otoyol planları 1984'ten sonra yeniden uygulamaya konuldu.
  • Şehirlerarası Yollar (Β): Genelde iki yönde birer şeritten oluşurlar, şehir içinde ikişer şerit olmaları da söz konusudur. Hız sınırları yerine göre saatte 65 veya 80 kilometredir. Otoyollardan önce adadaki anayol görevini görürlerdi, bugün daha çok bölgesel yol işlevindedirler. İnşaatlarına 1945'te başlanmış olup inşaası tamamlanan en son yol 1979'ta Baf ve Poli arasındaki B7 yoluydu.
  • Ana Yollar(Ε): İki yönde birer şeritten oluşup Ε harfi ve üç sayıyla kodlanan asfalt yollar. Yerleşim alanları dışında 80 km/s hız sınırı olup yerleşim alanları içerisinde bu sınır 50 km/saat'e düşer. Bazı durumlarda rotaları köylerin içinden geçmektedir. Her ne kadar bu yolların ilki 1950'lerde yapılsa da 1974 harekatı sebebiyle 1970'ler ve 1980'lerde bu yolları inşaası hız kazanmıştı. Rakamların ilki yolun başladığı anayolu işaret eder. Bu yollar genelde köyleri birbirine bağlayan yollardır.
  • Yerel Yollar (F): F harfi ve üç rakamla kodlanan yollar. Bu yollar İngiliz idaresi zamanında yapılan ve Kıbrıs'ın bağımsızlığının ilk yıllarında asfaltlanan yollardır. Bu yolların amacı köyleri birbirlerine ve daha büyük yerleşim yerlerine bağlamaktı; bu sebeple bu yollar köylerin içinden geçerler. Her ne kadar bu yolların pek çoğu E kategorisindeki yollar gibi iki şeritli olsa da iki aracın yan yana geçemeyeceği köy merkezlerinden veya normalde aşılamaz yerlerden geçtiklerinden ötürü yüksek hızlar sağlanamayacağından bu düşük seviyeye verilmişlerdir. Yerleşim yerleri dışında, çift şeritli oldukları yerlerde hız sınırı 50 km/s olup, yolun düz olması durumunda bu sınır 80 km/s olabilmektedir. Yerleşim birimleri içerisinde ve aşırı daraldıkları yerlerde hız sınırı 30 km/s olarak belirlenmiştir. 1970'ler ve 1980'lerde pek çok E kategorisi yolun hızla inşa edilmesine kadar anayol görevi görmüşlerdir. 1980'lerin başında yol sınıflandırmalarının yapıldığı dönemde alternatif olarak kullanılmayan yollar da bu kategoriye dahil edilmişti, bu sebepten ötürü bu yolların en sonuncuları asfaltlanmıştır.
  • Kategorisiz yollar: Birincil veya ikincil yol olabilirler. Bu yollar sınıflandırmalardan sonra inşa edildiklerinden ötürü herhangi bir numara verilmemiştir.

Otoyollar

Bir otoyol kavşağı tabelası.

İlk otoyol planları 1970 yılında Lefkoşa merkezi ile Lefkoşa Uluslararası Havalimanı arasında planlanmış ve bu amaçla şu anki Griva Digeni Caddesi genişletilmiş olsa da 1974'teki Türk askeri harekatı sebebiyle bu plan gerçekleştirilemedi ve adanın karayolu ağının gelişimi adanın hükûmetin etkin kontrolündeki güney kesimlerinde yoğunlaştı. Bu sebepten ötürü adadaki ilk otoyollar adanın güney kesiminde inşa edildi. Kıbrıs'ın ilk otoyolu 1986 yılında Lefkoşa - Limasol arasında (A1 ) açıldı. 7 yıl sonra, 1991 yılında Alambra'dan başlayan Lefkoşa - Larnaka otoyolu (A2 ) inşa edildi. 1995 yılında Larnaka - Limasol hattı (A5 ) tamamlanırken 1997 yılında otoyol ağı adanın en uzun tüneli (900 metre) ile birlikte Baf'a ulaştı (A6 ). 2002 yılında da Larnaka Uluslararası Havalimanı'ndan başlayan ve Aya Napa'ya (A3 ) uzanan Larnaka Çevreyolu açıldı. 2006 yılında Lefkoşa'dan Trodos'a gidecek olan otoyolun (A9) ilk kısmı Denya'ya ulaşacak şekilde hizmete açılsa da bu otoyol Ara Bölge'den geçeceği için Astromerit'e kadar olan bölümü inşa edilememiştir. Bununla birlikle 2023'te bu otoyolun Astromerit-Evrihu kısmının inşaatına başlandı.

Kıbrıs'ta kullanılan otoyol başlangıcı tabelası

Şu anda inşaat aşamasında olan 4 otoyol bulunmaktadır. (A7, A8, A9, A22 )

Otoyollar Listesi

Adı Rotası Mesafe Tamamlandığı Yıl Durumu Notlar
Lefkoşa - Limasol Lefkoşa, Limasol73 km 1986 Hizmete açık Kornos'ta 5200 metrelik acil durum pisti bulunmakta
Lefkoşa - Larnaka Alambra, Limbya, Larnaka21 km 1991 Hizmete açık
Larnaka Uluslararası Havalimanı - Aya Napa Larnaka (Uluslararası Havalimanı), Livadya, Aya Napa55 km 2002 Hizmete açık Livadya'ya kadar olan bölüm çevreyolu olarak hizmet veriyor
Larnaka - Larnaka Uluslararası Havalimanı Larnaka, Larnaka Uluslararası Havalimanı4 km Otoyol değil. Yola A kodu verildi.
Larnaka - Limasol Larnaka, Angliside, Köfünye19 km 1995 Hizmete açık Köfünye'de 5000 metrelik acil durum pisti bulunmakta
Limasol - Baf Limasol, Pissuri, Baf66 km 1997 Hizmete açık
Baf - Poli Hırsofu Baf, Poli31 km Yapım aşamasında 15.5 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında
Limasol - Saitta Limasol, Saitta 22 km Yapım aşamasında 3.7 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında
Lefkoşa - Trodos Lefkoşa, Denya, Astromerit, Evrihu65 km 2006 (ilk kısım) Kısmen hizmete açık
  • Lefkoşa-Denya arası 20 kilometrelik ilk bölüm hizmete açık
  • Denya-Astromerit arası bölüm planlama aşamasında
  • Astromerit-Evrihu arası 11 kilometrelik bölüm yapım aşamasında
Lefkoşa Çevreyolu Geri, Çeri, Lakadamya32 km Yapım aşamasında 7.5 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında. Bu proje A9'dan Kliru'ya gidecek olan ayrı bir otoyol projesini de kapsar.

Şehirlerarası Yollar

Kavşak (yol işareti)
Dönel Kavşak (yol tabelası)
Anayol kodu

Şehirlerarası Yollar Listesi

Numarası Rotası
 Β1  B1 Limasol - Amatusa - Pendagomo - Şirokitya - Köfünye - Mosfiloti - Pera Horyo - Strovolos - Lefkoşa
 Β2  Β2 Dali Sanayi Bölgesi - Dali - Limbya - Aradip - Larnaka
 Β3  Β3 Larnaka - Oroklini - Dikelya - Ormidya - Şilofagu - Aya Napa
 Β4  Β4 Larnaka - Larnaka Havalimanı - Kiti
 Β5  Β5 Larnaka - Klaudia - Angliside - Köfünye
 Β6  Β6 Limasol - İpsona - Erimi - Piskobu - Pissuri - Kukla - Yeroşibu - Baf
 Β7  Β7 Baf - Mesogi - Tsada - Stroumbi - Yolu - Hirsofu - Poli
 Β8  Β8 Limasol - Alassa - Trimiklini - Monyat - Platres - Trodos
 Β9  Β9 Trodos - Galata - Evrihu - Astromerit - Peristerona - Goççinodrimitya - Lefkoşa
 Β10  Β10 Goççinodrimitya - Lefkoşa Uluslararası Havalimanı- Lefkoşa
 Β13  Β13 Ayandrea Caddesi - Kantara Caddesi (Lefkoşa)
 Β16  Β16 John Keneddy Caddesi (Lefkoşa)
 Β17  Β17 Larnaka Caddesi (Lefkoşa - Eylence)
 Β18  Β18 Grigoris Afksentiu Caddesi (Lefkoşa - Aydemet)
 Β20  Β20 Havari Paulo Caddesi (Baf - Aşağı Baf).
 Β22  Β22 Spiru Kiprianu Caddesi - Kalamon Caddesi (Makedonitsa - Arhangel - Strovolos - Lefkoşa Genel Hastanesi)

Bu yolların numaralandırılmaları 1980'lerde yapılmış olup Lefkoşa içerisinde işaretlenmiş yolların bir kısmı 1974 öncesinde faal olan önemli yolları takip eder. B13 yolu Miamilya (Haspolat) üzerinden Değirmenlik ve Trikomo'ya (İskele) giderken B16 yolu doğrudan bugünkü Ercan Havalimanı'na bağlanan eski Mağusa yoluydu. Benzer şekilde, B17 yolu da Piroyi (Gaziler) ve Goşşi üzerinden giden eski Larnaka yoluydu.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Uluslararası Avrupa karayolları ağına katılmamıştır, bu nedenle adada Avrupa yolu bulunmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Γραφείο Στατιστικής & Ερευνών Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου - Στατιστικά" (PDF). 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  2. ^ "Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Κύπρου" (PDF). 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka</span> Kıbrısın güneydoğusunda bulunan bir kent

Larnaka, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin güneydoğusunda bulunan bir kent. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Bölgesi'nin merkezidir. Nüfusu 140.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova</span>

Kumanova, Kuzey Makedonya'nın Sırbistan sınırına yakın bulunan bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Üsküp ve Manastır şehirleri ile birlikte ülkenin üç büyük şehrinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Ercan Uluslararası Havalimanı</span> Kuzey Kıbrıstaki bir havalimanı

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'ya 23 km, Gazimağusa'ya 29 km uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'ın soyadından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol</span> yüksek hızlı araç trafiği için özel olarak tasarlanmış, tüm trafik akışı ve giriş/çıkış düzenlemeli otoyol

Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 1</span> Türkiyede bir otoyol

İstanbul 1. Çevre Yolu, Otoyol 1 (O-1), İstanbul'un içinden geçen otoyolun adıdır. Dörder şerit olmak üzere iki yönden toplam sekiz şeride sahiptir. Bu otoyolda ücret sadece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçişlerinde tahsil edilir. 1973 yılında açılmıştır ve Türkiye'de açılan ilk otoyoldur. Aynı zamanda, 23 kilometre ile Türkiye'nin en kısa otoyoludur. 23 km olarak hizmet vermiştir. Metrobüs hattının inşası ardından 18 km'lik kısım otoyol vasfını yitirmiş ve İBB sorumluluğunda motorlu taşıt yolu statüsünde kullanılmaktadır. Barbaros Bulvarı bağlantı yolu ile Altunizade kavşağı arasında olan 5 km'lik kısım Karayolları Genel Müdürlğü sorumluluğunda otoyol vasfında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Demiryolu İşletmesi</span>

Kıbrıs'ta 1905-1951 yılları arasında, Kıbrıs Hükûmeti Demiryolu Şirketi adı altında faaliyet göstermiş demiryolu şirketidir. Lefke'nin Evrihu köyü ile Mağusa şehri arasındaki hat boyunca çalışmıştır. Faal olduğu yıllar boyunca toplam 3.199.934 ton yük ve 7.348.643 yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki otoyollar listesi</span>

Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.

Makedonya Cumhuriyeti'nde ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Çevre yolu</span>

Moskova Çevre yolu veya MKAD (МКАД), Rusya'nın başkenti Moskova'yı çevreleyen bir çevre yoludur. Çevre yolunun uzunluğu 108.9 km olup 10'u kavşak olmak üzere 35 adet çıkış bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E42</span>

Avrupa E-yolu E 42 Avrupa'daki bir yol ve Birleşmiş Milletler Uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Fransa'nın liman ve feribot şehri olan Dunkerque'yı, Almanya'nın kuzey batısındaki Bavyera Eyaleti'nin kasabası olan Aschaffenburg'a bağlar. Aynı zamanda Belçika'nın Valon Bölgesinden ve Almanya'nın Renanya-Palatina ve Hessen eyaletlerinden geçer. Toplam uzunluğu 680 kilometre (420 mi)dir.

Kırbıs Cumhuriyeti'ne İslam, 1571'de ada Osmanlı'nın eline geçtiğinde Kıbrıs'a İslam getirilmiştir. Bundan önce, adadaki Müslüman varlığı geçicidir. İslam'a geçmek zorunlu değildi, ancak adadaki Katolik Latin nüfusunun çoğunluğu ve Rum Ortodoks nüfusunun daha küçük bir kesimi, vergi statüsü için İslam'a geçmişti. Bu vergi sistemi daha küçük bir ödeme gerektirir ve karşılığında vatandaşlar devletten ve diğer yardımlardan pay alırdı.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 4</span>

Bundesautobahn 4, Almanya'nın batı-doğu yönünden geçen bir otobandır. Batı kesiminin uzunluğu 156 km, doğudaki kısım 429 km uzunluğundadır. A 4 otoyolunu devam ettirmek için çalışmalar devam etmektedir, ancak şu anda otoyoldaki boşluğu tamamen doldurmak için herhangi bir plan bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

Kuzey Kıbrıs'taki ulaşım ağının tarihi 1974'te başlayıp Türkiye'nin adadaki Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi üzerinden gerçekleştirdiği yatırımlarla gelişmektedir. Bu kapsamda adadaki yollar 1974'ten sonra tamir edilmiş ve yeni anayollar inşa edilmiş; deniz ve hava limanları inşa edilmiş ve yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">A9 (Kıbrıs)</span>

A9 otoyolu, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'dan batıya giden ve Trodos Dağlarındaki köyleri başkente bağlamayı amaçlayan bir otoyoldur. Sadece 2006 yılında tamamlanan Lefkoşa-Denya arası bölümü trafiğe açık olan otoyolun Astromerit'e kadar olan bölümü planlama aşamasındadır. Bununla birlikte 2023'te Astromerit'ten Evrihu'ya kadar olan otoyol bölümünün inşaatına başlanmış; bu kapsamda Aşağı Kutrafa'da bir viyadük inşa edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">A1 (Kıbrıs)</span>

A1 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Limasol şehirlerini bağlayan bir karayoludur. Kıbrıs'ta inşa edilmiş ilk otoyol olup 1986 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">A2 (Kıbrıs)</span>

A2 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Larnaka'yı birbirine bağlayan bir karayoludur. A1 otoyolundan ayrılarak başlayan otoyol iki yönde çift şerittir ve adanın başkentini ülkenin ana havalimanına bağlar.

<span class="mw-page-title-main">A3 (Kıbrıs)</span>

A3 otoyolu, Kıbrıs'ta Larnaka Uluslararası Havalimanı'ndan başlayıp Aya Napa'ya giden bir karayoludur. Otoyolun görevi, Larnaka'nın etrafında çevreyolu oluşturmak ve Mağusa Kazası'nda kalan yerleşim yerlerinin ve özellikle Paralimni ve Derinya'nın adanın Türk kontrolünde olmayan bölgelerin geri kalanıyla bağlantısını sağlamak şeklindedir.