İçeriğe atla

Kārlis Sensbergs

Kārlis Sensbergs
Doğum1925 veya 27 Mayıs 1926(1926-05-27)
Letonya
ÖlümMayıs 1945 (18, 19 veya 20 yaşında)
Berlin, Almanya
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Waffen-SS
Hizmet yılları?-1945
RütbesiSS-Unterscharführer
Birimi19. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 2
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
Ödülleri

Kārlis Sensbergs (Šenbergs veya Senburgs şeklinde de yazılabilir, 1925 veya 27 Mayıs 1926 - Mayıs 1945); II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 19. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 2'de SS-Unterscharführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

Sensbergs hakkında çok fazla bilgi mevcut değildir. 1925'te veya 27 Mayıs 1926'da Letonya'da doğduğuna inanılır. 19. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 2'nin 43. Waffen Grenadier Alayı'nın bir parçası olarak, Berlin Muharebesi'nde yer aldı ve Mayıs 1945'te Şövalye Haçı ile ödüllendirildi.[Not 1][2] Muharebeden sonra kendisinden bir daha haber alınamadığı için çatışmada öldüğü varsayılır.[3][4]

Notlar

  1. ^ Sensbergs'in Şövalye Haçı sahipliğine adaylığı 5 Nisan 1945'te teleprinter ile iletildi. Ordu Kurmaylığı Ofisi'nin adaylık hakkında tuttuğu dosyalar saklanmadı ve savaşın sonuna kadar bitirilmemiş bir şekilde kaldı. Alman Federal Arşivleri'nde çalışan Meentz, 20 Temmuz 2004'te Senbergs'in Şövalye Haçı sahibi olup olmadığının doğrulanamayacağını belirtti. Şövalye Haçı Sahipleri Derneği (AKCR) emir komisyonu 1981'de vakayı inceledi ve şu kararı verdi: "Şövalye Haçı: Evet, 9 Mayıs 1945".[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Scherzer 2007, s. 174.
  2. ^ Lācis, Visvaldis. "Latviešu leģionāri kā cīnītāji kaujas laukos" (PDF) (Letonca). 23 Kasım 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Kārlis Sensbergs" (İngilizce). 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Kārlis Sensbergs" (İngilizce). 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Genel
  • Scherzer, Veit (2007). Die Ritterkreuzträger 1939–1945 Die Inhaber des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939 von Heer, Luftwaffe, Kriegsmarine, Waffen-SS, Volkssturm sowie mit Deutschland verbündeter Streitkräfte nach den Unterlagen des Bundesarchives (Almanca). Jena, Almanya: Scherzers Militaer-Verlag. ISBN 978-3-938845-17-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

Şövalye Demir Haçı veya daha çok bilinen adıyla Şövalye Haçı, diğer varyantları ile Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında askerî ve yarı askerî personeline verdiği en üst ödüldü. Şövalye Haçı; savaşta askerlerine başarılı bir şekilde liderlik yapan üst düzey bir komutandan, askerî alanda gösterdiği tek bir cesaret eylemi için düşük rütbeli bir askere kadar, çeşitli nedenler ile ve tüm rütbelere veriliyordu. 30 Eylül 1939'daki ilk sunum ile 17 Haziran 1945'teki son verilme arasında toplam 7.321 farklı ödüllendirme yapıldı. Bu sayı, Şövalye Haçı Sahipleri Derneği'nin kabul ettiği ödüllendirmelere dayalıdır. Ödül, Wehrmacht komutası altındaki üç kuvvetin yanında Waffen-SS, Reichsarbeitsdienst ve Volkssturm üyelerine verildi. Buna ek olarak Üçüncü Reich'in müttefiklerinin askerî kuvvetlerinde de 43 Şövalye Haçı sahibi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Roberts Gaigals</span>

Roberts Gaigals ; II. Dünya Savaşı sırasında Letonya Lejyonu'nda SS-Obersturmführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Mortimer von Kessel</span> Alman general

Mortimer von Kessel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta bir Alman generaliydi. Ayrıca Nazi Almanyası'nın Meşe Yapraklı Demir Haç Şövalye Haçı'nın da sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Freitag</span>

Fritz Freitag, Nazi Dönemi'nde bir SS komutanıydı. 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Piyade Tugayı, 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien'a komuta etti. Freitag, 10 Mayıs 1945'te intihar etti.

Siegfried Heinrici, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi.
Polonya Seferi esnasında 16. Piyade Tümeni'ne komuta etti.
Heinrici, Kasım 1942'den Ekim 1943'teki yaralanışına kadar 40. Panzer Kolordusu'na komuta etti. İyileşmesinin ardından Eylül 1944'te yeniden 40. Panzer Kolordusu'nun komutanlığına getirildi. Bu görevi İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna dek sürdürecekti.
Kızıl Ordu tarafından 9 Mayıs 1945'te esir alındı ve 1955'te serbest bırakıldı. Heinrici, 8 Kasım 1964'te Bad Nauheim'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Rumohr</span>

Joachim Rumohr, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen SS komutanıydı. 8. SS Süvari Tümeni'ne komuta etmiştir. Rumohr, Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Kreysing</span>

Hans Kreysing(17 Ağustos 1890-14 Nisan 1969), 3. Dağ Tümeni'ne ve 8. Ordu'ya komuta eden Alman generaldi. Kreysing, Meşe Yaprağı Ve Kılıç Eklentili Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Reuter</span>

Erich Reuter 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. Reuter, Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Demir Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Friedrich Schulz 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. Kendisi Meşe Yaprağı Ve Kılıç İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Hugo Gottfried Kraas, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS komutanıydı. Kraas, 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" bünyesinde hizmet verdi ve 12. SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'ın son komutanıydı. Kendisi Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaşın ardından İtalyan ve Batı Alman yetkililerce İtalyan Yahudiler'in 1943 yılında katledilmesinden dolayı sorgulandı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Kraemer</span>

Fritz Kraemer, Nazi Dönemi'nde yüksek rütbeli bir Waffen-SS subayı ve savaş suçlusuydu.

Rudolf Lehmann, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS subayıydı. Kendisi Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaştan sonra Almanca yayımı HIAG, İngilizce yayımı ise J.J. Fedorowicz Yayınevi tarafından yapılan ve 1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler'nın tarihini anlatan bir kitap yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Werner Ostendorff</span>

Werner Ostendorff, 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Panzer Kolordusu'nun kurmay başkanlığını ve 2. SS Panzer Tümeni "Das Reich"ın komutanlığını yapmış bir Waffen-SS generaliydi. 1 Mayıs 1945'te aldığı yaralardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Versock</span>

Kurt Versock, 2. Dünya Savaşı sırasında Şövalye Haçıyla taltif edilmiş bir Wehrmacht generaliydi.
Versock, Alman Ordusu'na 1914'te katıldı ve 1. Dünya Savaşı'nda yer aldı. Savaştan sonra Reichswehr'da kaldı ve ardından Wehrmacht'ta hizmet verdi. 1939'da Polonya Seferi'ne ve 1941'de Barbarossa Harekâtı'na cephe hattı komutanı olarak katıldı. 25 Ağustos 1942'de Şövalye Haçıyla taltif edildi. Mayıs 1943'te 24. Piyade Tümeni'nin komutasına atandı.
Eylül 1944'te 43. Kolordu'nun komutasına atandı ve Kurlandiya'nın kıyı savunmasının organizasyonu ile görevlendirildi. Kasım 1944'te General der Gebirgstruppe'liğe terfi ettirildi. Mart 1945'te 43. Kolordu'nun komuta kademesi deniz yoluyla Kurlandiya Kuşatması'ndan tahliye edildi ve Kuzey Macaristan'da bulunan 8. Ordu'yla birleştirildi. 20 Nisan 1945'te Führerreserve'ye transfer edildi. Versock, savaşın sonunda Amerikan kuvvetlere teslim oldu.

Robert Fuchs, 2. Dünya Savaşı'nda 1. Hava Tümeni'ne komuta etmiş bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Klaus Uebe, 2. Dünya Savaşı'nda bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Meister</span>

Rudolf Meister, 2. Dünya Savaşı'nda 4. Hava Kolordusu'na komuta etmiş bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Meister, Mayıs 1945'te Amerikan birliklere teslim oldu ve 1948'e kadar esir tutuldu.
Meister, 1950'de 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Federal Alman Cumhuriyeti'nin yeniden silahlanması (Wiederbewaffnung) hususunun ele alındığı Himmerod Memorandumu'nun yazarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Lothar Schulz</span>

Karl-Lothar Schulz, 2. Dünya Savaşı'nda bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.