İçeriğe atla

Kütük (ağaç)

Yüklenmiş kütükler

Kütük, kalın ve kabaca kesilmiş ağaç gövdesine denir.[1] Ormanların gençleştirilmesinde ağaçların kütükler oluşturularak kesilmesnin büyük önemi vardır.

Kütükler kesildikten sonra bütün dal, ur ve şişkinliklerden temizlenir, kabukları soyulur ve istenilen boylara bölünür. Bu şekilde temizlenmiş kütüklere tomruk denir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Türk Dil kurumu sözlüğü". 1 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2008. 
  2. ^ Orman Genel Müdürlüğü İnternet Sayfası 25 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 20 Ağustos 2008 tarihinde erişildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağlama</span> Türk halk müziğinde önemli yeri olan telli çalgı

Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır. Tekne bir kütükten oyulmuştur ve armut biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayın</span>

Kayın (Fagus), kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

Kütük, bilgisayarlarda her işlemin kaydedildiği belgelere denir. TDK'ya göre bir arada işlenen ve birbirleriyle ilgili olan kayıtların tümüne verilen addır. Kütük bilgileri günlük dosyasına yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Akdağmadeni</span> Yozgatın ilçesi

Akdağmadeni, Yozgat'a bağlı bir ilçedir. Doğuda Sivas'ın Şarkışla ilçesi, güneyde Çayıralan, batıda Sarıkaya ve Saraykent, kuzeyde ise Kadışehri ile çevrilidir. İlçenin güneyi sarıçam ve meşe ormanlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maki</span> Genellikle Akdeniz iklimi bölgesinde yetişen bitki topluluğu

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur. Orman kendini yenilemeden ortamı kaplayan maki türleri ağaç fidanlarının büyümesini engellerler.

<span class="mw-page-title-main">Yaygın porsuk</span>

Yaygın porsuk, porsukgiller (Taxaceae) familyasından çoğunlukla boylu çalı, bazen de 20 metreye değin boylanabilen sık dallı, yuvarlak tepeli bir ağaç görünümünde olan porsuk türü.

<span class="mw-page-title-main">Tayga</span>

Tayga Yakutça "orman" sözcüğünden gelir. Bu sözcük Ruslar tarafından kuzey yarımkürede, özellikle Sibirya'da tundranın bittiği yerlerde başlayan soğuk, bataklık ve ormanlık bölgeleri tanımlamak için Altay dili Şor lehçesindeki tayγa kökenli taĭgá terimi kullanılmıştır. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki buna benzer bölgeler için de tayga ismi kullanılmaya başlanmıştır. Ama tayga günümüz kullanımında artık yalnızca orman anlamına gelmez; Kuzey Yarımkürede tundranın güneyinde oluşmuş bir bitki örtüsü sınırının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Savan</span> Serpili büyük çayırlardan oluşan bitki topluluğu

Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur. Güney Afrika'da ve Doğu Afrika'da başlıca bitki topluluğu olan savan, boyları yer yer iki metreyi bulabilen köksaplı bitkilerden ve buğdaygillerden oluşur. Bu bölge dünyanın en ilginç yabani hayvan türlerinden bazılarının yaşaması için uygun bir ortam sağlar. Ana'nın görece kurak stepleri ile Kuzey Amerika'nın geniş çayırları da otlak olarak kullanılan alanlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Çam Dağı</span>

Çam Dağı, Sakarya'nın KD'sunda, Hendek, Karasu, Kocaali ilçeleri birleşim alanında, pek yüksek olmayan bir kabarıklık oluşturan dağ. Zonguldak ve Bolu illerinde batıya sokulan, Akçakoca Dağları ve Bolu Dağı'nın uzantısı durumundadır.

<i>Beyaz Gemi</i> Kırgız yazar Cengiz Aytmatovun romanı

Beyaz Gemi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'a ait bir romandır. Kitapta bir Kırgız çocuğunun başına gelen dram dolu olaylar anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pforzheim</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Pforzheim, Almanya'nın güneybatısında bulunan Baden-Württemberg eyaletine ve Karlsruhe iline bağlıdır. Şehir Stuttgart - Karlsruhe arasında, üç ırmağın birleşme noktasında antik Romalılar tarafından kurulmuş ve günümüzde 98 kilometrekareye yayılmıştır. Pforzheim'da 2010 yıl sonu itibarıyla 119.781 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Ormanları</span> Güney Amerika kıtasında bir orman.

Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası'nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç sınırı</span>

Ağaç sınırı ya da ağaç hattı, ağaç çizgisi, dikey (dağlarda) ya da yatay uç bölgelerde ağaçların sıcaklık ve nem yetersizliğinden büyüyemeyip ilerleyişinin durduğu habitat sınırı. Bir bakıma ağaçların yaşam sınırı olup ağaç yetişmeyen bölge sınırı, ağaç yetişmeyen yükseklik sınırı, ağaç büyüme üst sınırı olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Çantı</span>

Çantı ya da çandı, ev duvarı örmek için kullanılmak üzere biçilmiş odunlarla ve çivi çakılmadan yapılan ev çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Orman makinesi</span>

Orman makinesi, ağaç kesme işleminde ve kesilmiş ağaçları ormandan çıkarmak için kullanılan bir tür ağır araçtır. Çağdaş makineler, dizel motoru, vinç ve çelik ile, dört tekerlekli traktörlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Indiana Eyalet Mührü</span>

Indiana Eyaleti Mührü, Indiana Valisi tarafından resmi belgeleri onaylamak için kullanılmaktadır. Mühür, Kuzeybatı Bölgesi'nin bir parçası olduğundan beri çeşitli değişimler geçirdi. Muhtemelen mevcut olana benzeyen orijinal mühür, Indiana Bölgesi'nin yönetimi sırasında William H. Harrison tarafından yaratıldı. Mührün mevcut tasarımı, 1963'te Indiana Genel Kurulu tarafından belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi Taşlaşmış Ormanı</span>

Mississippi Taşlaşmış Ormanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi eyaletindeki Flora yakınlarında bulunan taşlaşmış bir ormandır. Özel mülkiyete aittir ve halkın ziyaretlerine açıktır. Ormanın 36 milyon yıl önce köknar ve akçaağaç kütüklerinin eski bir nehir kanalından aşağıya, daha sonra taşlaştıkları mevcut bölgeye doğru sürüklendiğine ve bu süreç sonucunda oluştuğu kabul edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda yer alan iki taşlaşmış ormandan diğeri, New York'taki Gilboa Fosil Ormanı'dır. Ekim 1965'te National Natural Landmark olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Escalante Taşlaşmış Orman Eyalet Parkı</span>

Escalante Taşlaşmış Ormanı Eyalet Parkı, ABD'nin Utah eyaletinde, Escalante kasabasının 800 metre (0,8 km) kuzeyinde yer alan bir eyalet parkıdır. 1991 yılında bir ziyaretçi merkezi inşa edildi. Merkez bitki ve deniz fosilleri, taşlaşmış ağaç ve 150 milyon yıldan daha eski fosilleşmiş dinozor kemiklerinin sergilerini içermektedir. Fosilleşmiş Orman Yolu, mesa'nın kenarını fosil ağaçların çoğunun bulunduğu tepeye kadar saran bir mil (1,6 km) uzunluğunda döngüdür. Çapı iki fit veya daha fazla olan ağaçlar, mesa'yı kaplayan çakıltaşları üzerinden aşındığı patika boyunca birkaç yerde görülür. Bu çakıltaşları, Morrison Formasyonunun Brushy Havzası Bölümü'nün tepesinin yakınında yer almaktadır. Ağaçlar çok renklidir ve Park kurulmadan önce hobisler tarafından toplandı. Tomrukların toprağa batmadan önce bir nehir tarafından taşınan ve daha sonra akik olarak fosilleşen kozalaklı ağaçlardan olduğuna inanılmaktadır. Parkurun girişinin yakınında 15 metrelik bir kütük bulunmaktadır ve Morrison Formasyonu'ndan bilinen en eksiksiz fosil kütüklerinden biridir.