İçeriğe atla

Kürkçübaşı Camii

Koordinatlar: 41°00′26″K 28°56′44″D / 41.00722°K 28.94556°D / 41.00722; 28.94556
Kürkçübaşı Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumCerrahpaşa, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°00′26″K 28°56′44″D / 41.00722°K 28.94556°D / 41.00722; 28.94556
İnançİslam
Özellikler
Minare sayısı1

Kürkçübaşı Camii, İstanbul ili Fatih ilçesinde Cerrahpaşa mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir.[1] Cerrah Mehmed Paşa Camii'nin aşağısında, deniz tarafındadır. Kürkçübaşı Ahmed Bey tarafından yaptırılan cami günümüze özgün haliyle ulaşamamış ve tamamen yıkılmıştır. 2012'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında yeniden inşa edilerek 2018'de ibadete açılmıştır.[2] Karşısında Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "Kürkçübaşı Camii, Cerrahpaşa". kulturenvanteri.com. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Kürkçübaşı Camii". isted.org.tr. 16 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maltepe Camii</span> Ankarada bir camii

Maltepe Camii, Ankara Maltepe semtinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

Haseki Sultan Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Haseki ile Cerrahpaşa semtleri arasında Avratpazarı'nda bulunan, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan adına yaptırdığı camidir. 1538-1539 arasında tamamlanmıştır. Mimarı Mimar Sinan'dır. Cami ve külliyesi, Mimar Sinan'ın mimarbaşı sıfatıyla gerçekleştirdiği ilk eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii</span>

Topkapı'da Millet caddesi ile Topkapı caddesi kavşağındaki cami 1571'de yapılmıştır. kâgir, ahşap kırma çatılıdır, minaresi sağdadır. Son cemaat yeri 4 sütunludur ve sütun başlıkları korent tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Şakirin Camii</span> İstanbul, Üsküdardaki bir cami

Şakirin Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Karacaahmet Mezarlığı girişinde yer alan; 7 Mayıs 2009 gününde hizmete açılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çapanoğlu Camii</span>

Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Camii</span> Tarihi bir camii

Karaköy Camii veya diğer adıyla Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, 1903'te Karaköy Meydanı'nda Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilen cami. 1956'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı'ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada'da yeniden inşa edilmesine karar verildi; bu yüzden günümüzde, camii Karaköy Meydanı'ndaki yerinde bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şadırvanaltı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Şadırvanaltı Camii veya Şadırvan Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa Camii</span>

Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa Camii İstanbul'un Fatih ilçesi Beyazıt semtinde 18. yüzyıl başlarında Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">Manisa Ulu Camii</span> Manisa, Türkiyede bir cami

Manisa Ulu Camii, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir camidir.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Cerrahpaşa mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi yoktur. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı ve ismi bilinmemektedir. Bu nedenle üzerinde bulunduğu sokakla isimlendirilmiştir. Ayrıca Kürkçübaşı Camii'nin karşısında olduğu için Kürkçübaşı Çeşmesi olarak da bilinir. Ayna taşı ve lülesi olmayan çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazreti Kaab Camii</span> İstanbulda cami

Hazreti Kaab Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatısı kiremit ile örtülüdür.