İçeriğe atla

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) GSTC Kriterleri olarak bilinen sanayi profesyonelleri ve hükûmetlerin küresel seyahat ve turizm sektöründe sürdürülebilir kalkınmanın temel standartları kurduğu uluslararası bir kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.[1]

GSTC, ABD'de 501(c)3 kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yasal olarak kayıtlıdır ve bağımsız ve tarafsız bir kuruluş olarak hareket eder. Güvenilir sürdürülebilirlik standartları için küresel üyelik birliği olan ISEAL Alliance'ın bir üyesidir.[2][3]

GSTC Kriterleri iki kriter grubundan oluşur: Oteller/konaklamalar ve tur operatörleri için Endüstri Kriterleri; ve Destinasyon yöneticileri ve hükûmetler için Destinasyon Kriterleri.[4] Kriterler, bir endüstrinin veya destinasyonun sürdürülebilirlik standartlarını karşılaması için minimum gerekliliklerdir.[4] Kriterler, GSTC tarafından yürütülen tüm organizasyonel faaliyetlerin temelidir.[4] Diğer standartlara benzer şekilde, GSTC Kriterleri eğitim ve öğretim, politika geliştirme, süreçlerin ölçülmesi ve kontrol edilmesi için bir kılavuz ve sertifikasyon için bir temel olarak kullanılır. GSTC, sürdürülebilir seyahat ve turizm standartlarının GSTC Kriterlerine ve kalite standartlarına bağlılıklarına göre derecelendirme alabildiği bir akreditasyon sistemi olarak çalışır.[5]

Organizasyonel Amaç

Organizasyonun temel amacı, özel ve kamu aktörleri arasında sürdürülebilir turizm bilgisini ve uygulamasını artırmaktır.[6] Bu amaca ulaşmak için çeşitli hedefler izlenir: uluslararası standartlar geliştirmek, destinasyonlarda sürdürülebilirliği sağlamak ve geliştirmek, pazar erişimini teşvik etmek, bilgi ve en iyi uygulamaları artırmak ve sürdürülebilirlik standartlarını doğrulamaya yardımcı olmak.[7] GSTC, sürdürülebilir turizmi dört bölüm kategorisi aracılığıyla tanımlar: çevresel etkiler, sosyal sorumluluk, turistik destinasyon topluluklarının ekonomik ve kültürel uygulanabilirliği ve bir sürdürülebilirlik programının yönetimi.[8] Kuruluş, ayak olarak görünen bir sonsuzluk simgesi olan simgesini sertifikasyon logosu olarak kullanır.[9][10]

Üyeler

GSTC'nin üyeleri arasında turizm kurulları, turizm enstitüleri, sertifikasyon kuruluşları, oteller, seyahat şirketleri, tur operatörleri, akademik ve eğitim kuruluşları, danışmanlıklar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar yer almaktadır.[1]

Tarih

2008 yılında, Küresel Sürdürülebilir Turizm Kriterleri Ortaklığı, oteller ve tur operatörleri için kriterleri yayınladı. 2010 yılında, bu organizasyon ve Sürdürülebilir Turizm Yönetim Konseyi, mevcut Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'ni (GSTC) oluşturmak için birleşti. Kurucu üyeler arasında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO),[11] Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sivil toplum kuruluşu Rainforest Alliance ve Birleşmiş Milletler Vakfı bulunmaktadır.[12] GSTC'nin oluşturulması, Birleşmiş Milletler'in Binyıl Kalkınma Hedeflerine yanıt olarak oldu . Kriterler, Orman Yönetim Konseyi'nden sonra modellenmiştir.ve Deniz Yönetim Konseyi 'nin test damgası .

Kaynakça

  1. ^ a b "Global Sustainable Tourism Council (GSTC) - the international accreditation body for sustainable tourism certification". GSTC (İngilizce). 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  2. ^ Bushell, Robyn; Bricker, Kelly (1 Ocak 2017). "Tourism in protected areas: Developing meaningful standards". Tourism and Hospitality Research (İngilizce). 17 (1): 106-120. doi:10.1177/1467358416636173. ISSN 1467-3584. 
  3. ^ "ISEAL Community Members | ISEAL Alliance". www.isealalliance.org. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  4. ^ a b c Jamal, Tazim; Camargo, Blanca A.; Wilson, Erica (29 Ekim 2013). "Critical Omissions and New Directions for Sustainable Tourism: A Situated Macro–Micro Approach". Sustainability (İngilizce). 5 (11): 4594-4613. doi:10.3390/su5114594. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  5. ^ Spenceley, Anna; Bien, Amos (30 Ağustos 2013). "Ecotourism standards: international accreditation and local certification and indicators". International Handbook on Ecotourism (İngilizce). doi:10.4337/9780857939975.00038. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  6. ^ "COVID-19 put a halt to over-tourism. Can we plan a sustainable reset?". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Recognising Sustainability in Tourism". APEC (İngilizce). 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  8. ^ Dangi, Tek B.; Jamal, Tazim (13 Mayıs 2016). "An Integrated Approach to "Sustainable Community-Based Tourism"". Sustainability (İngilizce). 8 (5): 475. doi:10.3390/su8050475. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  9. ^ Houten, Alison Van (20 Şubat 2020). "Is Your 'Eco-Lodge' Really Eco-Friendly?". Outside Online (İngilizce). 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  10. ^ Sablich, Justin. "Sustainable travel: four smart ways to make a positive impact". The Irish Times (İngilizce). 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  11. ^ "A/68/278 - E - A/68/278 -Desktop". undocs.org. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  12. ^ "Fostering sustainability in tourism". www.tradeforum.org. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir enerji</span>

Sürdürülebilir enerji, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli olan kaynakları tüketmeden ve yeterlilikleri tehlikeye atmadan, bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilen enerji biçimini ifade eden terimdir. Sera gazı emisyonları gibi çevresel konular ile enerji yoksulluğu gibi sosyoekonomik konuları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Turizm Örgütü</span>

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ya da kısaca Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

Sürdürülebilirlik raporu, ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performansı hakkında bilgi veren bir organizasyon rapordur.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal sürdürülebilirlik</span>

Sosyal sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişmeye farklı yaklaşım yollarının en az tanımlanmış ve en az anlaşılmış olanıdır. Sosyal sürdürülebilirlik, kamu diyaloğunda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe göre çok daha az ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tarım</span> Mümkün olduğunca yenilenebilir kaynaklara dayalı tarım

Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden toplumun mevcut gıda ve tekstil ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir yollarla yapılan tarım anlamına gelir. Ekosistem hizmetleri anlayışına dayanabilir. Tarımın sürdürülebilirliğini artırmanın birçok yöntemi vardır. Sürdürülebilir gıda sistemleri içinde tarım geliştirirken, esnek iş süreci ve tarım uygulamalarının geliştirilmesi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim veya güncel kısaltmasıyla ESG, bir yatırımın performansı üzerinde önemli etkileri bulunabilecek çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamaları ifade eder. ESG uygulaması, geleneksel finansal analizin yanı sıra finansal olmayan potansiyel risk ve fırsatları da inceleyerek yatırımcılara daha kapsamlı bir analiz yapma imkânı sunan bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir ulaşım</span>

Sürdürülebilir ulaşım, sosyal, çevresel ve iklimsel etkiler bakımından sürdürülebilir olan geniş bir ulaşım konusunu ifade eder. Sürdürülebilirliği değerlendirmeye yönelik bileşenler kara, su veya hava taşımacılığı için kullanılan araçları ve onların enerji kaynakları ile altyapıları kapsar. Ulaşımın sürdürülebilirliği, büyük ölçüde ulaşım sisteminin etkinliği ve verimliliği ile sistemin çevresel ve iklim etkileri ile ölçülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

Sürdürülebilirlik bilimi ilk olarak 1980'lerde ortaya çıktı ve yeni bir akademik disiplin haline geldi. Tarım bilimi veya sağlık bilimine benzer şekilde, ele aldığı pratik problemlerle tanımlanan uygulamalı bir bilimdir. Sürdürülebilirlik bilimi, konusunun temel parçaları olarak sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili konulara odaklanır. "Uyguladığı disiplinlerden ziyade ele aldığı problemlerle tanımlanır" ve "ikisi arasında dinamik bir köprü oluşturarak hem bilgi hem de eylemi ilerletme ihtiyacına hizmet eder".

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9</span> Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9, "sanayi, inovasyon ve altyapı" ile ilgilidir ve 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacından biridir SDG 9, dayanıklı altyapı oluşturmayı, sürdürülebilir sanayileşmeyi teşvik etmeyi ve yenilikçiliği teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11</span> Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

" Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar" başlıklı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2015 yılında oluşturulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden biridir. SDG 11'in resmi misyonu "Şehirleri kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak"tır. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, bir alandaki eylemin diğer alanlardaki sonuçları da etkileyeceğini ve kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği dengelemesi gerektiğini dikkate alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5</span> toplumsal cinsiyet eşitliği

Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5, cinsiyet eşitliğiyle ilgilidir ve 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacının beşincisidir. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, bir alandaki eylemin diğer alanlardaki sonuçları etkileyeceğini ve kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği dengelemesi gerektiğini kabul ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir sanat</span>

Sürdürülebilir sanat, sürdürülebilirliğin ekoloji, sosyal adalet, şiddetsizlik ve taban demokrasisi gibi temel ilkeleriyle uyumlu sanattır. Sürdürülebilir sanat, eserin ve alımlanmasının sosyal, ekonomik, biyofiziksel, tarihi ve kültürel çevreleriyle olan ilişkisinin daha geniş etkisi göz önünde bulundurularak üretilen sanat olarak da anlaşılabilir.