İçeriğe atla

Küre bakır madeni

Küre bakır madeni, Kastamonu ili, Küre ilçesi sınırlarında bulunan bakır madeni. Cengiz Holding'in işlettiği madende yıllık 1 350 000 ton işlenmemiş (tüvenan) bakır cevheri, 400 000 ton Pirit konsanteresi, 170 000 ton bakır konsantresi üretilmektedir. Madende üretilen bakır ülke ihtiyacının %8-9'unu karşılamaktadır.[1]

Küre'de yerleşimin bakır madeninin işlenmesiyle ilgili olduğu düşünülmektedir. Paflagonya devrine ait yerleşmeler tespit edilmiştir. Bölgeye daha sonra gelen Cenevizliler de madenleri işletmişlerdir. Madenler alanında Bizans devrinden kalma madencilik aletleri görülmektedir. Fatih'in İstanbul'un alınmasında kullandığı topların bakırı Küre'den gitmiş, bazı küçük toplar burada imal edilip İstanbul'a gönderilmiştir.[2]

Tesisler 1939 yılında MTA'ya, 1998 yılında Eti Bakır A.Ş.'ye bağlanmıştır. 2004 yılında özelleştirme ile Cengiz Holding'e satılmıştır.Tesiste üretilen pirit ve bakır konsantresi İnebolu limanına indirilip, buradan deniz yoluyla sevk edilmektedir. Madende önceden -140 metreye kadar inilmekte iken, özelleştirmeden sonra -960 m'den maden çıkarılmaktadır.[1] -960 metre Türkiye madenciliği için zamanının rekorudur.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesi". etibakir.com.tr. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Küre Madeninin Tarihçesi". kure.bel.tr. 24 Kasım 2014. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Kastamonu Küre'de Rekor Derinliğe Ulaşıldı". madencilik-turkiye.com. 10 Aralık 2015. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

Sıtkı Davut Koçman, Türk iş adamı, sanayici ve hayırseverdir.

Etibank, 1935 yılında kurulup 2001 yılında kapatılan banka.

Dedeman Holding, Mehmet Kemal Dedeman tarafından kurulan Türk şirketler topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">SEKA</span>

SEKA, Türkiye'de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşudur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü. Kuruluş, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demirören Holding</span> İstanbul merkezli bir holding

Demirören Holding, 1956 yılında Erdoğan Demirören tarafından kurulan İstanbul merkezli holding.

Cengiz Holding 1980 yılında inşaat amacıyla Mehmet Cengiz tarafından kurulmuş bir şirketler grubudur. Günümüzde inşaat sektörüne ek olarak enerji, maden, turizm, altyapı, havalimanı ve sigorta sektörlerinde de hizmet vermektedir.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

Eti Alüminyum veya Eti Alüminyum A.Ş., 1973 yılında Konya ilinin Seydişehir ilçesinde kurulan madencilik şirketidir. Eti Alüminyum, özelleştirme kapsamında 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine katılmış olup, faaliyetlerine katma değerli ve çevreye duyarlı üretime yönelik artan yatırımları ile devam etmektedir.

Kazakhmys Corporation, asıl varlıkları Kazakistan'da bulunan Birleşik Krallık'a kayıtlı bir bakır madenciliği şirketidir. Kuruluşun merkezi Kazakistan'da Almatı ve Astana'da bulunmaktadır. 31 Ekim 2014 sonrasında şirket faaliyetleri özelde sahibi Cuprum Holding tarafından yürütülmektedir. Ana ortaklık, Kazakhmys Corporation merkezi Astana, Kazakistan'da yer almaktadır. Ekim 2014 tarihinden önce Londra Borsası'na kote olmuş ve aynı zamanda ikincil olarak Haziran 2011'de Hong Kong FTSE 250 Endeksinde bir kurucu olarak yer almaktadır.

Çayeli bakır madeni, Rize ili, Çayeli ilçesi, Madenli beldesi sınırlarında bulunur. 20 yıldan fazla çalışan madende bakır ve çinko elde edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Falun Madeni</span>

Falun Madeni, 10. yüzyıldan 1992'ye kadar bin yıldır faaliyette olan İsveç'in Falun şehrinde bir madendi. Avrupa'nın bakır ihtiyacının üçte ikisini üretti ve 17. yüzyıldaki İsveç savaşlarının çoğunun finansmanında yardımcı oldu. Madende meydana gelen teknolojik gelişmeler, iki yüzyıl boyunca küresel olarak madencilik üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Maden şimdi bir müzedir ve 2001'de UNESCO dünya miras listesi olarak belirlenmiştir.

Murgul bakır madeni, Artvin ili, Murgul ilçesindeki bakır madeni.

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.

Mehmet Cengiz Türk iş insanı ve müteahhit.

<span class="mw-page-title-main">Nesko Şebinkarahisar Maden İşletmesi felaketi</span> 2021de Giresunda gerçekleşen bir çevre felaketi

Yıldızlar Holding'e ait Nesko Maden'in işlettiği Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki Şebinkarahisar Maden İşletmesi'ndeki bir atık havuzu, 18 Kasım 2021'de gerçekleşen çökme sonucunda bir çevre felaketine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Nesko Maden</span>

Nesko Maden, 1987 yılında kurulan bir Türk madencilik şirketidir. 2008 yılında Yıldızlar Holding tarafından satın alındı. Şirketin Türkiye'nin çeşitli illerinde maden işletmeleri bulunmaktadır.