İçeriğe atla

Küp (film serisi)

Küp, Kanada yapımı bilimkurgu-korku filmi serisidir. Üç film sırasıyla Vincenzo Natali, Andrzej Sekuła ve Ernie Barbarash tarafından yönetilmiştir.

Üç filmin her biri aynı öncül üzerine kuruludur. Amacı ve kökeni tamamen belirsiz dev, mekanik ve küp şekilli bir yapı vardır. Yapı küçük küp şekilli birçok odadan oluşmaktadır. Odalarda tavanda, zeminde ve yanlarda olmak üzere altışar tane kapı vardır. Her bir kapı tıpatıp aynı olan başka odalara açılmaktadır. Odalaradan bazıları güvenlidir bazılarında da odaya giren kişiyi öldüren alev makinası, dikenli tel gibi bubi tuzakları bulunmaktadır (yapının soyut olduğu ve tuzakların net ve öngörülebilir olmadığı Küp 2: Hiperküp dışındakiler için bazı durumlarda odanın içine ayakkabı fırlatılarak tuzağın keşfedilmesi mümkündür).

Her olayda bir grup yabancı neden ve nasıl oraya getirildiklerini bilmedikleri bu gizemli yapıda uyanır. Grup, küpün sırrını ve neden orada olduklarını öğrenmeye çalışırken bir taraftan da esaretten kurtulmak için bir arada bulunmak ve tuzaklardan kurtulmak ve labirentin çıkışını bulmak için yeteneklerini birleştirmek zorundadır. Ancak küpte bulunmanın yarattığı baskı karakterlerden bazılarını çıldırtıp diğerlerini öldürmeye başlamasına yol açar.

Küpün dışında küpü kontrol eden insanları ve içindeki insanları izleyenlere odaklanan Küp Sıfır önceki iki filmden biraz daha farklıdır. Bu filmde ayrıca serinin bir takım sorularına da cevap verilmeye çalışılır.

Küp film serisi

  • Küp (1997): Bu ilk filmde kendilerini oraya nasıl geldiklerini hatırlamadıkları tuhaf küp şekilli bir labirentin içinde bulan yedi kişilik korkmuş insanlardan oluşan bir grubun hikâyesi anlatılır. Çıkış yolu ararken bir süre sonra bazı odalarda ölümcül bubi tuzaklarının kurulu olduğunu ve bazı odaların da güvenli olduğunu keşfederler. Mahkûmlar kaçış için önceleri birlikte hareket ederlerken bir süre sonra tutuklu kalmanın uzaması sonucu meydana gelen baskıyla birbirlerine saldırmaya başlarlar. Film düşük bütçesine rağmen orta derecede ticari bir başarı elde etti ve gerçeküstü, kafkavari dekoru ile kült film haline geldi.
  • Küp 2: Hiperküp (2002): Serinin bu ikinci filmi ilkinden ayrılır. İlk filmdeki koyu, kirli odaların yerini yüksek teknolojili parlak odalar, geleneksel tuzakların yerini de soyut matematiğe dayanan çok yüksek teknolojili tehditler alır. Yeni tutuklu grubu orijinal Küp'e benzemeyen şekilde yeni Küp'teki odaların aniden değiştiğini keşfederler. Grup yerçekimi, uzay ve zamanın bozulduğu dört boyutlu bir küpün içinde olduklarının farkına varır. Bu kez gruptaki her kişinin Küp'ün farzedilen yaratıcısı ile bağlantısı vardır.
  • Küp Sıfır (2004): Küp'ün ön bölümüdür. İlk iki filmden farklı bir şekilde Küp Sıfır'da tutukluların bakış açısı sınırlıdır film daha çok tutukluları izleyen iki teknisyen Eric Wynn ve Dodd'a odaklanır. Wynn Küp'te bulunan Cassandra Rains'in durumuna ilgi duyar ve işini ve hayatını tehlikeye atarak ona Küp'ten kurtulabilmesi için yardım etmeye çalışır.

Filmlerdeki tutsaklar ve tuzaklar

Küp

Bu filmdeki küpün dış katmanının tasarımını yapan Worth dışındaki tutsakların birbirleriyle ya da küpün kendisiyle hiçbir görünür bağlantıları yoktur. Kişiler kaçışta kendilerine yardımcı olabilecek farklı yeteneklere sahiptirler. Her bir tutsak adını ünlü bir hapishaneden almıştır.

Ad Meslek Cinsiyet Bağlantılı hapishane Oyuncu
Kazan Otistik dahi Erkek Kazan Hapishanesi (Rusya)Andrew Miller
David Worth Mimar Erkek Leavenworth Hapishanesi (ABD)David Hewlett
Quentin Polis Erkek San Quentin Eyalet Hapishanesi (ABD)Maurice Dean Wint
Leaven Matematik öğrencisi Kadın Leavenworth Hapishanesi (ABD)Nicole de Boer
Dr. Helen Holloway Doktor Kadın Holloway Kadın Hapishanesi (BK)Nicky Guadagni
Rennes Kurtarma uzmanı Erkek Rennes Hapishanesi (Fransa)Wayne Robson
Alderson Bilinmiyor Erkek Alderson Federal Hapishane Kampı (ABD)Julian Richings

Not: Filmdeki Kazan karakteri Küp Sıfır'daki Wynn karakteri ile benzerlik göstermektedir.

Her bağlantılı oda farklı numaralara sahiptir.

Filmdeki tuzaklar:

  • Alev makinası
  • Baz püskürtücü
  • Swinging Dicer
  • Dikenli tel
  • Küpün kendisi

Küp 2:Hiperküp

Bu filmdeki tutsaklar IZON Corporation ile doğrudan bağlantılıdır.

Ad Meslek Cinsiyet Oyuncu
Kate Filmore Fizyoterapist/Asker Kadın Kari Matchett
Simon Grady Özel dedektif Erkek Geraint Wyn Davies
Sasha (Alexandra "Alex" Trusk) Hacker Kadın Grace Lynn Kung
Rebecca "Becky" Young IZON teknisyeni Kadın Greer Kent
Julia Avukat Kadın Lindsey Connell
Max Reisler Bilgisayar oyunu tasarımcısı Erkek Matthew Ferguson
Mrs. Paley Emekli teorik matematikçi Kadın Barbara Gordon
Jerry Whitehall Mühendis Erkek Neil Crone
Alb. Thomas H. Maguire Albay Erkek Bruce Gray
Dr. Phil Rosenzweig Bilim insanı/yazar (Nobel Ödülü adayı) Erkek Andrew Scorer

Filmdeki tuzaklar

  • Genişleyen dört boyutlu küp
  • Birbirleriyle içi içe geçebilen odalar
  • Çoğalabilen kristaller
  • Değişebilen zaman
  • Yerçekimine karşı koyabilen odalar

Küp Sıfır

Bu filmdeki farklılık tutsakların olduğu kadar onları izleyenelere de odaklanmış olmasıdır.

Ad Meslek Cinsiyet Oyuncu
Eric Wynn Kıdemsiz Küp teknisyeni Erkek Zachary Bennett
Dodd Kıdemli Küp teknisyeni Erkek David Huband
Owen Kıdemli Küp teknisyeni Erkek Tony Munch
Chickliss Kıdemsiz Küp teknisyeni Erkek N/A
Cassandra Rains Siyasi protestocu Kadın Stephanie Moore
Robert P. Haskell Asker Erkek Martin Roach
Meyerhold Bilinmiyor Erkek Mike 'Nug' Nahrgang
Jellico Bilinmiyor Kadın Terri Hawkes
Bartok Bilinmiyor Erkek Richard McMillan
Ryjkin Bilinmiyor Erkek Jasmin Geljo
Chandler Bilinmiyor Kadın Sandi Ross
Smith Bilinmiyor Erkek Dino Bellisario
McCaw Bilinmiyor Kadın Ashley James

Filmdeki tuzaklar

  • Baz sağanağı
  • Alev makinası
  • Sıvı azot püskürtücü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Jim Morrison</span> sanatçı

James Douglas Morrison, Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, besteci ve şairdir.

Cin, İbrahimi dinler de dahil olmak üzere modern veya antik birçok din ve inanışta bulunan bir tür ruhani mitolojik yaratıktır. Farklı inanışlarda farklı karakteristiklere ve özelliklere sahiptir.

Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır. Taş aletler yanında bakırın da kullanılmaya başlamasından dolayı Kalkolitik Çağ olarak adlandırılan bu dönem, Geç Neolitik Çağ'ın devamıdır. Bu çağda da, Neolitik Çağ'da olduğu gibi, bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<i>Elm Sokağında Kâbus</i> Amerikan yapımı korku filmi

Elm Sokağında Kâbus, Wes Craven tarafından yazılmış ve yönetilmiş 1984 yapımı Amerikan korku filmidir. John Saxon, Heather Langenkamp, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Robert Englund ve Johnny Depp adlı oyuncular filmin kadrosunda yer almaktadır. Johny Depp, oyunculuğa ilk adımını bu filmle atmıştır. Film, Ohio'da Springwood isimli kurgusal bir kasabada birkaç gencin rüyalarında seri çocuk katili Freddy Krueger'ın hayaleti tarafından katledilmelerini konu alır. Wes Craven filmi yaklaşık 1.8 milyon $ bütçeyle çekmişti. Gösterimde daha ilk haftada bu miktarı telafi etti. ABD'de 25.5 milyon $ gişe hasılatı elde etmiştir. Film, korku türünde çok önemli bir yere kavuşmuş, filmin kötü adamı Freddy sinema tarihinde en çok bilinen kötü karakter olmuştur. Hem eleştirmenler hem de Craven filmin başarısında slasher türü korku filmlerin altın çağını başlatan Halloween (1978) filminin önemli rol oynadığını ifade ediyorlardı.

<i>Küp</i> (film) film

Küp (Cube), 1997 Kanada yapımı bağımsız bilimkurgu gerilim filmi. Kanadalı genç sinemacı Vincenzo Natali'nin yönettiği, düşük bütçe ile çekilen film, ilginç konusu ve nitelikli işleniş biçimi ile yoğun ilgi görmüştür. İlk filmin gösterdiği başarı üzerine, Küp 2: Hiperküp (2002) ve Küp Sıfır (2004) adlı iki devam filmi de çekilmiştir.

<i>Yıldız Geçidi</i> (film)

Yıldız Geçidi, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson'ın paylaştığı, 1994 yapımı kült bilimkurgu filmi. Film özellikle, uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla tüm bilimkurguseverlerin büyük ilgisini çekti. Ayrıca film; uzaylılarla savaşan, ama bunu lazer tabancaları ya da uzay gemileriyle değil, geleneksel ateşli silahlarla yapan dünyalı konsepti ile bilimkurgu tarihinde farklı bir yerde durmaktadır.

Harry Potter serisindeki mekânlar, J.K. Rowling'in yazmış olduğu Harry Potter serinin geçtiği kurgusal yerlerdir.

<i>2001: Bir Uzay Destanı</i> (film)

2001: Bir Uzay Destanı veya Türkçe gösterim adıyla 2001: Uzay Yolu Macerası, 1968 yılında Stanley Kubrick tarafından yönetilen bilimkurgu filmi. Filmin bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın kısa bir öyküsünden esinlenen senaryosu, Kubrick ve Clarke tarafından kaleme alınmıştır. Film insanın evrimi, teknoloji, yapay zeka tematik unsurlarını işler ve bilimsel gerçekliği, öncü görsel efektleri, provokatif belirsizliği ve bazı yorumculara göre içerdiği gerçeküstü betimleme, geleneksel anlatım teknikleri yerine sessizlik ve asgari düzeydeki karşılıklı konuşmaları ile ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter'daki büyülü yaratıklar</span> Vikimedya liste maddesi

J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde geçen sihirli yaratıkların listesidir. Bu listede cincüceler, evcinleri, kurt adamlar, testraller ve tek boynuzlu atlar bulunabilir. Bunlar kitapta genellikle az ama önemli roller üstlenirler.

<i>Şey</i> (film, 1982)

Şey John Carpenter tarafından yönetilen, Bill Lancaster tarafından yazılan ve başrolde Kurt Russell'ın bulunduğu 1982 yapımı Amerikan bilimkurgu korku filmidir. Film, adını diğer organizmaları hücreleri yoluyla taklit edebilen dünya dışı belirsiz bir yaşam formundan almıştır. Şey, Amerikalıların Antarktika'daki bir araştırma istasyonuna sızar ve araştırmacıların görünüşlerini taklit ederek grup içinde bir paranoyanın gelişmesine sebep olur.

<i>Doom 3</i> 2004 video oyunu

Doom 3, 2004 yılında piyasaya sürülmüş bir hayatta kalma-korku oyunudur.

<i>Altın Çağ</i> (film) film

Altın Çağ, 1930 Fransa yapımı gerçeküstücü deneysel filmdir. Özgün adı L'Âge d'or olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde The Golden Age adıyla gösterilmiştir. "Altın Çağ" Türkiye'de ilk kez 1968'in Kasım ayında Türk Sinematek Derneği'inde, son olarak da Nisan 1997'de 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<i>Dünya Savaşı Z</i> film

Dünya Savaşı Z, 2013 yılında gösterime girmiş korku, dram ve aksiyon filmi.

Akıl Kârı, Emre Karayel'in sunduğu yarışma programıdır.

Bu listede BBC bilimkurgu dizisi Doctor Who ve yan dizileri olan Torchwood ile The Sarah Jane Adventures dizilerinde yer alan eşya yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pinhead</span> Kurgusal karakter

Pinhead ya da Türkçede Çivikafa Hellraiser filminde kurgusal bir karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">Tall Man (Phantasm)</span> Phantasm filmlerindeki kurgusal karakter

Tall Man ya da Türkçe adıyla Uzun Adam, Phantasm filmindeki özel güçleri olan katildir.