Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür. Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin, hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabilirler. Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o yöre halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülke ve bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlar. Turizm açısından Türkiye'ye en çok Antalya ve Bodrum gelir kazandırır. Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler sonucunda gittikçe çoğalmıştır.
Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.
Kongre turizmi, giderek artan kongre ve konferans faaliyetlerinin ortaya çıkardığı turizm koludur. Dünya genelinde 1995 yılında 20.000 olan kongre organizasyonu, 2005 yılında 35.000'in üzerinde gerçekleşmiştir. Kongre turizminde önde gelen ülkelerden Avusturya'da 2005 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 17'lik artış kaydedilerek 1 milyon konaklama sınırı aşılmış, turizm hareketinden elde edilen ciroda da yüzde 7'lik artış sağlanmıştır. Kongre turizmi,otellerde siyasi partilerin,özel şirketlerin,holdinglerin vs. toplantılarının yapıldığı yerlerdeki turizm türüdür.
Kültürel miras veya kültür mirası daha önceki kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlere verilen genel bir isimdir. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi kültür mirasını üç sınıfta gruplandırmaktadır:
- Anıtlar: Bu gruba mimari yapılar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, mağaralar ve eleman birleşimleri girmektedir. Bu grupta yer alan eserler tarihi veya sanatsal veya bilimsel olarak evrensel değerlere sahiptirler.
- Yapı toplulukları: Bu gruba giren yapı toplulukları bulundukları konum nedeniyle tarihi veya sanatsal veya bilimsel olarak evrensel değerlere sahiptirler.
- Sitler: Bu gruba giren sit alanları ya insan ürünüdür ya da doğal bir şekilde oluşmuştur. Ya da bu ikisinin kombinasyonudur. Bu gruba giren sit alanları ya estetik, ya etnolojik ya da antropolojik bakımdan evrensel değerlere sahiptirler.
Bosna-Hersek'te turizm, hızlı büyüme içinde olan bir sektördür.
Japonya'da turizm, ülkenin hızla büyüyen sektörlerinden biridir. Japonya, 2016 yılı itibarı ile yaklaşık 24 milyon turisti ağırlamıştır.
Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı, Hindistan'daki Gucerat Eyaletinin Panchmahal Bölgesinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Gucerat Sultanı Mahmud Begada tarafından yaptırılan tarihi Champaner şehri etrafında yer alır. Miras alanı, Pavagadh tepelerinden başlayarak Champaner şehrine uzanan burçlarla kaplıdır. Parkın peyzajı, kalkolitik alanlar, erken bir Hindu başkentine ait bir tepe kalesi ve Gucerat eyaletinin 16. yüzyıl başkentinin kalıntıları gibi arkeolojik, tarihi ve canlı kültürel mirasa ait anıtları içerir. 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar uzanan basamaklı kuyular ve sulama havuzları gibi sulama sistemleri, saraylar, giriş kapısı ve kemerler, camiler, mezarlar ve tapınaklar, konut kompleksleri, tarımsal yapılar bulunmaktadır. 800 metre yüksekliğindeki Pavagadh Tepesi'nin üzerinde bulunan Kalika Mata Tapınağı, bölgedeki önemli bir Hindu tapınağıdır ve yıl boyunca çok sayıda hacının ilgisini çekmektedir.
Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.
Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.
Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.
Çekya, yılda 20 milyondan fazla ziyaretçi alan Avrupa'nın en önemli turistik yerlerinden biri haline gelmiştir. Başkent Prag, en popüler destinasyondur ve yılda 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda 8 milyondan fazla ziyaretçi almaktadır. Gezilebilecek diğer yerler arasında Karlštejn Kalesi, Kutná Hora, Brno, Český Krumlov, České Budějovice, Olomouc ve Lednice–Valtice Kültürel Peyzajı yer almaktadır. Prag, çoğunlukla Almanya, Rusya, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Birleşik Krallık'tan çok sayıda yabancı turist çekmektedir.
Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.
Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.
Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.
Folk kostümü veya halk kostümü, genellikle bir millet ve devlete ait tarihsel giyimlerdir. Ayrıca milletin sosyal, medeni veya dini durumunu da gösterebilir. Kostüm, belirli bir etnik grupun kültürünü veya kimliğini temsil etmek için kullanılıyorsa, genellikle etnik kostüm olarak bilinir. Bu tür kostümler genellikle iki biçimde gelir: biri günlük durumlar için, diğeri geleneksel festivaller ve resmi giysiler için.
Bu liste, dünya turizm endüstrisi'nde en yaygın ve popüler turizm türlerini listeler.
UNESCO, Tayland'da altı tane Dünya Mirası Alanı belirlemiştir. UNESCO Dünya Mirası Alanları, UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı gibi kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir.
Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir. Geçmişte bu terim genellikle az gelişmiş ülkelerden, gelişmiş ülkelerdeki sağlık merkezlerine ziyaretler olarak gerçekleşirken, günümüzde uluslararası hasta dolaşımı yön değiştirmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkelerden de uygun fiyatlar ve alternatif tedavi olanakları sebepleri ile diğer ülkelere sağlık turistleri gitmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde turizm Emirlik ekonomisi'nin önemli bir bileşenidir ve yerel ve uluslararası bileşenlerden oluşur. Turizm endüstrisi 2018 yılında ülkenin GSYİH'sine 164,7 milyar Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi üzerinde katkıda bulunmuştur.
Macera yolculuğu bir spor ve aktivite türüdür. Macera turizmi konfor alanının dışına çıkmak isteyenlere yöneliktir. Dağlık alanlar, bataklıklar, çöller, kutup bölgeleri, dağ nehirleri, okyanus, ormanlar macera turizmi için uygun alanlar olarak değerlendirilmektedir.