İçeriğe atla

Kültür Günü

   Kültür Günü
文化の日
Kültür Günü Dansı
ÜlkeJaponya
TürüUlusal
ÖnemiKültür, sanat ve
akademik çabanın
teşvik edilmesi
Başlama3 Kasım

Kültür Günü (Japonca文化の日 Bunka no Hi), Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.

Kültür Günü 3 Kasım 1946 tarihinde yeni anayasanın ilanını anmak için 1948'de kuruldu.[1] Aynı zamanda barış ve özgürlüğü kutlamak ve kültürü tanıtmak için bir gün olarak da kabul edilmektedir.

Tarih

Kültür Günü ilk olarak 1948'de, savaş sonrası Japon anayasasının 3 Kasım 1946'da duyurulmasını anmak için düzenlendi.[1]

3 Kasım, ilk kez 1868'de ulusal bir bayram olarak kutlandı ve adı Tenchō-setsu (天長節) olarak anıldı; bu, hüküm süren İmparator'un - o zamanki İmparator Meiji'nin - doğum günü onuruna düzenlenen bir tatildi (ayrıca bkz . İmparatorun Doğum Günü ). Meiji'nin 1912'deki ölümünün ardından 3 Kasım, 1927'de doğum gününe Meiji-setsu (明治節) olarak bilinen özel bir tatil verilene kadar tatil olmaktan çıktı. Daha sonra 1948'de Kültür Günü'nün ilan edilmesiyle bu uygulamaya son verildi.[1]

Mevcut uygulamada

Kültür Günü, sanatı ve çeşitli akademik çaba alanlarını tanıtmak için mevcut olduğundan, yerel ve idari yönetimler genellikle bu günü sanat sergileri, kültür festivalleri ve geçit törenleri düzenlemek için seçerler. Örneğin, Kanagawa Eyaletindeki Hakone, Edo dönemi kıyafetlerini ve kostümlerini sergilemek için yıllık Feudal Lord's Parade (箱根大名行列, Hakone Daimyō Gyōretsu) düzenler.[1] İlk ve orta dereceli okullarda genellikle bu günde veya yakınında bir " kültür festivali " düzenlenir.[2]

1936'dan bu yana Kültür Nişanı ödül töreni bu günde yapılıyor.[3] İmparator tarafından bilimde, sanatta veya kültürde önemli ölçüde ilerlemiş kişilere verilen bu ödül, İmparatorluk Ailesi tarafından bahşedilen en yüksek onurlardan biridir. Ödül yalnızca Japon vatandaşlarıyla sınırlı değil ve örneğin Ay'dan başarıyla dönen Apollo 11 astronotlarına ve edebiyatçı Donald Keene'ye verildi.[4]

Olaylar

Ayrıca bu gün, güneşli hava ihtimalinin yüksek olduğu "güneşli bir gün" olarak değerlendiriliyor. İstatistiksel olarak yılın en açık günlerinden biri. 1965 ile 1996 yılları arasında Tokyo'da Kültür Günü'nde yağmur yağan yalnızca üç yıl vardı.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "November 3, Culture day 文化の日 (Bunka no hi) Japan". Jappleng University. 5 Kasım 2014. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  2. ^ "School life 学校生活". A Taste of Languages at School (ATLAS). University College London. 17 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  3. ^ "Decoration Bureau". Cabinet Office, Government of Japan. 9 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  4. ^ "Literary Scholar Donald Keene Awarded the Order of Culture". Japan Info. Consulate-General of Japan in New York. 16. November 2008. 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  5. ^ Kids Web Japan: Culture Day Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş., Retrieved November 17, 2005

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.

Osman Şahin Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü, Türk tiyatrocu, komedyen ve sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın anısına her yıl Vefa Lisesi’nin düzenlediği törende verilen ödül.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Gün</span>

Aydın Gün, Türk opera sanatçısı ve rejisör.

<span class="mw-page-title-main">Hanami</span> baharda çiçeklere hayranlıkla bakan Japon geleneği

Hanami, geleneksel bir Japon çiçek seyretme festivalidir. Japonya'da Mart ayı sonundan Mayıs'ın başına kadar ve Okinawa Adası'nda Şubat ayının başlangıcında tüm sakuralar çiçek açmaktadır.

Altın Hafta, Japonya'da birkaç tatil içeren dönem için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Donald Keene</span> Profesyonel çevirmen

Donald Lawrence Keene ,Amerikalı-Japon çevirmen, Japonbilimci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorun Doğum Günü</span>

İmparatorun Doğum Günü, Japonya'da imparatorun doğum gününün kutlandığı bir ulusal bayramdır.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yetişkinler Günü</span>

Yetişkinler Günü, Japonya'da olgunluk çağına ulaşanların yetişkinliklerinin kutlandığı bir tatil günüdür. Geçen yılın 2 Nisan'ından cari yılın 1 Nisan'ına kadar olgunluğa ulaşan veya ulaşacak olan herkesin tebrik edildiği, cesaretlendirildikleri ve yetişkin olduklarını fark etmelerini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festivaller arasında yerel ve prefektörlük bürolarında düzenlenen yetişkinlik törenlerinin yanı sıra aile ve arkadaşlar arasında parti sonrası partiler yer almaktadır.

Şova Günü, Japonya'da her yıl 29 Nisan'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Shō (昭) parlayan veya parlak anlamına gelirken wa (和) ise vatandaşların aldığı aydınlanmış barış" anlamına gelen barış anlamına gelir. Eski Japonya Demokratik Partisi'ne göre, tatilin amacı Hirohito'nun 63 yıllık çalkantılı hükümdarlığı hakkında kamuoyunun düşüncesini teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Günü</span>

Deniz Günü, Japonya'da okyanusların bereketlerini ve Japonya'nın denizciliğinin ekonomik refahının onurlandırıldığı kutlandığı bir tatil günüdür. Tatilin amacı, okyanusların kutsamalarına şükran ve okyanusun Japonya için bir ada ülkesi olarak önemini düşünmektir.

<span class="mw-page-title-main">Jidai Festivali</span>

Jidai Festivali, Japonya'nın Kyoto kentinde her yıl Ekim ayında düzenlenen bir Japon festivalidir. Festival, Aoi ve Gion festivalleri ile birlikte Kyoto'nun ünlü üç büyük festivalinden biri olup çeşitli dönemleri ve Japon feodal tarihindeki karakterleri temsil eden otantik kostümler giyerek tarihi canlandırma geçit törenine katılan her yaştan insan katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Spor Günü</span>

Spor Günü veya eskiden Sağlık ve Spor Günü , Japonya'da her yıl Ekim ayının ikinci haftasında olarak Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nın açılışının anıldığı ve sporu ve aktif bir yaşam tarzının teşvik edildiği bir gündür.