İçeriğe atla

Kültür İşleri Ajansı

Kültür İşleri Ajansı
文化庁
Kültür İşleri Ajansı amblemi

Kültür İşleri Ajansı'nın Kyoto'daki genel merkezi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi15 Haziran 1968
BağlılığıJaponya hükûmeti
Üst kuruluşEğitim, Kültür, Spor, Bilim
ve Teknoloji Bakanlığı
AdresKyoto, Japonya
Personel sayısı301 (2020)[1]
Yıllık bütçe108 milyar JP¥ (2018)[2]
Yönetici(ler)
  • Shunichi Tokura, Komiser
Web sitesiwww.bunka.go.jp

Kültür İşleri Ajansı (Japonca文化庁, romanize: Bunka-chō), Japonya'da kültür ve sanat işlerinden sorumlu ajanstır. Kültür İşleri Ajansı, 15 Haziran 1968 tarihinde kurulmuş olup[3] Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlıdır. Ajans, Kyoto'nun Kamigyō semtinde yer almaktadır.

Ajansın ana bölümleri 2023 yılında Kyoto'ya taşınırken diğer bölümleri ise Tokyo'da faaliyet göstermektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Organization Chart". Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ Policy of Cultural Affairs in Japan Fiscal 2018 (PDF). 2018. ss. 10, 42. 3 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  3. ^ "文化庁創立50周年を迎えて[文化庁長官談話]" (Japonca). 15 Haziran 2018. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Cultural Affairs Agency's move from Tokyo to Kyoto postponed". The Japan Times. 14 Şubat 2020. 6 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Honşū</span> Japonyanın en büyük ve en kalabalık adası

Honshū, Japonya'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō'nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku'nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū'nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava'dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı</span>

Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı, 1 Mayıs 1948'de Japonya'nın deniz güvenlik ve asayışını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Menkul Kıymetler Borsası</span>

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası (TSE) Tokyo'da kurulmuş olan bir borsadır ve Asya kıtasındaki market cap açısından en büyük borsa olmakla birlikte, dünyanın da en büyük ikinci borsasıdır. Aralık 2011 itibarıyla borsada toplam market cap değeri 3.9 trilyon US$ olan 2,292 şirket işlem görmektedir. Borsanın sahibi Japan Exchange Group şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo'nun özel semtleri</span> Tokyonun doğu kesimindeki, şehrin çekirdeğini oluşturan 23 belediye

Tokyo'nun özel semtleri, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun doğu kesiminde yer alan ve çekirdeğini oluşturan 23 belediyedir. Semtler, 1943 yılında lağvedilen eski Tokyo şehrinin bulunduğu alanı kapsamaktadır ve diğer idari bölümler gibi 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanırlar. Japoncada genellikle "23 semt" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Keihanshin</span>

Keihanshin, Japonya'da Kyoto, Osaka ve Kobe kentlerinin metropol alanlarını kapsayan bir metropol alanıdır. Bölgenin yüzölçümü 13.033 km² olup 2010 yılı itibarı ile nüfusu 19,341,976'dır. Keihanshin, Büyük Tokyo Metropolü'nün ardından Japonya'nın en büyük ikinci metropolitan alanı olup Japonya nüfusunun %15'i yaşamaktadır.

Savunma İstihbarat Genel Merkezi Japon Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan Japon hükûmetinin resmî sinyal istihbarat ajansıdır. Şu anda Amerikan Savunma İstihbarat Ajansı'ndan sonra modellenmiştir, kuruluşu ve yapısı ile büyük Japon istihbarat kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto Animation</span> Japon animasyon stüdyosu

Kyoto Animation Co., Ltd. veya KyoAni (京アニ), Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, 1981 yılında Hideaki ve Yoko Hatta tarafından kurulmuş olup özellikle Suzumiya Haruhi no Yūutsu, Lucky Star, Clannad, K-On!, Free!, Hibike! Euphonium, Sessizliğin Sesi ve Violet Evergarden gibi yapımları ile bilinmektedir. Şirketin merkezi Uji kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ontake Dağı</span> Japonyanın Hida Dağlarındake etkin bir yanardağ, ülkenin ikinci yüksek dağı

Ontake Dağı veya Kiso Ontake Dağı, Japonya'da Hida Dağları'nda bulunan aktif bir yanardağdır. Dağ 3.067 m yüksekliği ile Japonya'nın ikinci yüksek yanardağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Meteoroloji Ajansı</span> Japon devlet kurumu

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Japonya'da Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir ajanstır. Ajans, hava durumu verileri ve tahminlerini toplama ve raporlamak ile tayfunlar, depremler, tsunamiler ve volkanik patlamaları gözlemlemek ve uyarı yapmaktan sorumludur. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

Yukiya Amano , Japon siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Daibutsu</span>

Daibutsu, genellikle büyük Buda heykelleri için gayri resmi olarak kullanılan Japonca bir terimdir. Bu heykellerden en eskisi Asuka-dera'da ve en bilineni Nara'daki Tōdai-ji'dedir. Tōdai-ji'nin daibutsusu, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Antik Nara'nın Tarihî Anıtları ve Ulusal Hazine'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Japonya'daki Jōmon Tarihöncesi alanları</span>

Kuzey Japonya'daki Jōmon Tarihöncesi alanları (北海道・北東北の縄文遺跡群), Japonya'nın Hokkaidō ve Kuzey Tōhoku bölgelerinde yer alan 17 Jōmon dönemi arkeolojik alanından oluşan bir dizi UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 10 bin yıldan uzun süren Jōmon Dönemi, "yerleşik tarım öncesi yaşam yollarını ve tarih öncesi insanların karmaşık bir manevi kültürünü" temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Japonya ilişkileri</span>

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hitachi Furyumono</span> Japon kukla festivali

Hitachi Furyumono (日立風流物), Japonya'nın Hitachi şehrinde bir geçit törenidir. Hitachi Sakura Matsuri (日立さくらまつり), Nisan ayındaki yıllık kiraz çiçeği festivali ve her yedi yılda bir Mayıs ayında gerçekleşen yerel Kamine Tapınağı Büyük Festivali sırasında düzenlenmektedir. 33 geleneksel Japonya festivali ile beraber Yama, Hoko, Yatai, Japonya'da yüzen festivaller kapsamında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne alınmıştır."