İçeriğe atla

Külotlu çorap

Siyah külotlu çorap

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

Külotlu çoraplar moda olarak giyilmesinin yanı sıra, Batı toplumunda bazen kadınlar tarafından resmî kıyafetin bir parçası olarak giyilir. Ayrıca, bazı şirketler ve okullarda, üniformanın bir parçası olarak etek veya şort giyildiğinde külotlu çorap veya tayt giyilmesini gerektirebilir.

Tarihçe

1920'lerde kadın giysilerinin etek boylarının kısalması sonrasında bacaklar ve bunlara giyilen çoraplar görünür hale geldi. Bu dönemde şeffaf çoraplar ipek ya da suni ipekten imal edilmekte ve uyluğun üst kısmında sonlanmaktaydı. 1930'lardan sonra bu çorapların yapımında naylon kullanılmaya başlandı.[1] Bu tarihten sonra kadın giyiminin değişmez bir parçası haline gelen naylon çoraplar popülaritelerini 1960'lara dek sürdürdü.

Külotlu çorap ilk kez Amerika'da Allen Gant Senior tarafından 1959'da icad edilmiş ve Kuzey Carolina'da Glen Raven Mills şirketi tarafından üretilmiştir. Geliştirilen dairesel örme makinaları hem el işçiliğini azaltmış hem de dikişsiz çorapların yapımını olanaklı kılmıştır. Glen Raven Mills şirketi 1965'te ilk dikişsiz külotlu çorabı piyasaya sürmüştür.[2] Külot ve çorabı birleştiren bu giysi büyük ilgi görmüş ve özellikle tetiklediği mini etek modası ile birlikte 1960'larda büyük bir hızla yayılarak naylon çorabın yerini almıştır. Külotlu çorabın yayılması korse ve jartiyer kullanımının da azalmasına yol açmıştır. Aynı dönemde Spandex veya Elastan'ın icadı külotlu çorabı daha rahat kullanışlı ve şık bir hale getirmiştir.[3]

Kompozisyon

Külotlu çoraplar genellikle standart bir yapıya sahiptir: belin üst kısmı güçlü bir elastiktir; kalçaları ve kalçaları örten kısım daha kalın bir malzemeden oluşur. Genital bölgeyi kaplayan köşebent veya ağ, bazen gözenekli pamuktan yapılmış daha güçlü bir malzemedir. Ancak külotlu çorabın bacakları, kullanılabilir en ince kumaşlardan yapılmıştır ve kullanıcının ayak parmaklarına kadar tutarlı bir yapıya sahiptir. Bunlar, aşınma ve yıpranmaya karşı koruma sağlamak için güçlendirilebilir.[4] Çoğu külotlu çorap, naylon ve modern külotlu çorabın özelliği olan esnekliği ve biçim uyumunu sağlayan bir spandeks karışımından oluşur. Naylon kumaş bir şekilde yırtılmaya eğilimlidir ve sert veya keskin herhangi bir şeye takıldıktan hemen sonra "akması" yaygındır.[5]

File çorap gibi külotlu çorap yapımında farklılıklar vardır. Külotlu çorap ipek, pamuk, kaşmir veya yün gibi diğer malzemelerden oluşabilir.

Külotlu çorap tipleri

Külotlu çorabın kullanımda olan pek çok çeşidi mevcuttur. Çorabın saydamlığı denier cinsinden ifade edilir ve 5 denierden (görünmez ya da çok ince) 15 (standart şeffaf), 40 (yarı opak) ve 80 deniere (opak) ve 120 deniere (kalın opak) cinsleri mevcuttur. Yine kullanılan iplik ve boyaya göre parlak ya da mat olarak da sınıflandırılabilir.[6]

Daha ince görünüm sağlayabilmek amacı ile külot bölgesi daha sıkı dokunmuş korseli (control top) modelleri, kalça bölgesini toparlayan (lifter) modelleri mevcuttur.[7] Mini etek ve şortlarla ya da mayo ile giyilmek üzere dikişsiz ve külot bölgesi aynı dokuda üretilen bele kadar şeffaf (seamles, sheer to the waist) ve açık ayakkabılarla kullanılmak üzere parmak bölgesi kuvvetlendirilmemiş modelleri de vardır.[8]

Desenli çorapların yanında file çoraplar da zaman zaman yaygınlık kazanan külotlu çorap türleridir.

Ten rengi külotlu çorap

Kaynakça

  1. ^ "Tights Are Now a Fall Fashion Staple—But They Were Once a Revolutionary Style Statement". 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  2. ^ "Before Pantyhose Were a Curse, They Were a Revelation". 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  3. ^ "History of Pantyhose, Tights, Stockings and Thigh Highs". 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  4. ^ http://www.madehow.com/Volume-1/Pantyhose.html#:~:text=Pantyhose%20are%20generally%20made%20from,to%20form%20a%20nylon%20salt 24 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ https://ilovevaquero.com/moda/69785-utyagivayuschie-kolgotki-raznovidnosti-sostav-i-opisanie-izdeliya.html []
  6. ^ "The Ultimate Hosiery Glossary". 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  7. ^ "24 Different Types of Stockings Pantyhose List". 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  8. ^ "14 Different Types of Stockings your Legs deserve!". 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çorap</span>

Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Lingerie</span>

Lingerie kadın iç giyim terimidir. Fransızca kelime iç çamaşırı anlamına gelen 'lin' den türemiştir. Fransızcada her iki cinsiyet için de iç giyim anlamında kullanılsa da İngilizcede sadece kadınların moda iç giyimleri anlamında kullanılmaktadır. Pamuk kullanılan ürünler için genelde kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Külot</span> İç Giysisi

Külot, kadınlar tarafından giyilen bir iç çamaşırı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gelinlik</span>

Gelinlik, gelin tarafından düğün ya da nikâh esnasında giyilen özel giysi. Gelinliğin rengi, biçimi ve önemi gelin ve damadın dinine ya da kültürüne göre değişiklik gösterir. Genellikle beyaz ve kırık beyaz renginde olup üretiminde saten, dantel,tül gibi kumaşlar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Palto</span>

Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır. Bu ikinci türdeki paltoların kumaşları ise daha hafif olur.

<span class="mw-page-title-main">Giyim</span>

Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Tayt</span> bacakları sıkı saran pantolon türü

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">İç giyim</span> giysilerin altına giyilen çamaşırlar

İç giyim, dış giyim eşyalarının altına giyilen kıyafetler olup, genellikle cilt ile doğrudan temas halindedirler, ancak tek kattan fazlasını oluşturabilirler. Dış giysilerin vücut atığı ile kirlenmesini veya hasar görmesini önler, dış giysilerin cilde karşı sürtünmesini azaltır ve cildi şekillendirmek ve cilt kısımlarını örtme işlevini görürler.

String, genellikle bazı ülkelerde iç çamaşırı ya da mayo olarak giyilen bir giysidir. Geleneksel törenler veya sporlar için de giyilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yatak kıyafeti</span> Geceleyin, genellikle uyku sırasında giyilen kıyafet

Yatak kıyafeti uyurken giyilmek üzere tasarlanmış giysilerdir. Yıpranmış kıyafeti, mevsimlere göre değişebilir, daha sıcak koşullarda daha soğuk koşullarda giyilir ve bunun tersi de geçerlidir. Bazı stil veya materyaller, fonksiyonel amaçlarına ek olarak görsel olarak çekici veya erotik olacak şekilde seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Gece kıyafeti</span> Bir tür kıyafet

Gece kıyafeti, günümüzde neredeyse sadece kadınlar tarafından giyilen gevşek bir yatak kıyafeti veya gecelik. Gecelikler pamuk, ipek, saten, atlas veya naylondan yapılır, büst ve eteklerinde dantel aplikasyon veya nakışlarla süslenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Örme kumaş</span>

Örme kumaş bir tekstil türüdür. Örgüden, ipliklerin birbirine ilmeklenmesi işleminden veya geçmesinden kaynaklanır. Daha esnek olması ve daha küçük parçalar halinde daha kolay yapılabilmesi nedeniyle dokuma kumaştan farklıdır, bu da onu çoraplar ve şapkalar için ideal kılar. İki temel örgü kumaş çeşidi vardır: atkı örme ve çözgü örme.

<span class="mw-page-title-main">Vücut çorabı</span>

Vücut çorabı, vücuta giyilen tek parça kadın çorabı türüdür. Kullanıcının gövdesini, bacaklarını ve bazen kollarını örter. Genellikle naylon çoraplar veya külotlu çoraplara benzer şeffaf bir kumaştan veya balık ağından, dantelden veya opak bir malzemeden alınır.

<span class="mw-page-title-main">Tankini</span>

Tankini, askılı tişört ile kombin oluşturulan bir mayo türüdür. 1990’ların sonunda tanıtımı yapılan, çoğunlukla elastan pamuk, likra ve naylondan yapılmış bir atlet ile bir bikini altını birleştiren bir mayodur. Bu türdeki bir mayo ile tuvaleti kullanmak için tüm takımın çıkarılması gerekmediğinden, bazıları tarafından iki parçalı tek bir takım olarak kullanılmaktadır. Tankiniler çeşitli stil, renk ve şekillerde geliştirilmiştir.Bazıları her ebata uyumlu sütyenler gibi özellikler içerir. Özellikle Çocuklar için plaj kıyafeti ve triatlon gibi atletik kıyafet türleri popülerdir. Vogue'nun moda haberleri direktörü Katherine Betts'e göre, kum’da veya deniz’de bu amfibi spor kıyafeti, kullanıcılarının üstlerini kaybetme endişesi duymadan rafting yapmalarına, voleybol oynamalarına ve yüzmelerine olanak tanıyor. Spagetti kayışları olan bir kaşkorse benzeri tankini'ye camkini denir. Tankiniler, mastektomi geçirmiş kadınlar için bir seçenek olarak önerilmektedir. Göbeği açığa çıkaracak şekilde bazen önü bölünen tankiniler hamile kadınlar için mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

<span class="mw-page-title-main">Faroe geleneksel kıyafeti</span>

Faroe Kıyafeti Faroe Adaları'nın halk kıyafetidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan milli giyimleri</span>

Azerbaycan milli giyimleri, Azerbaycan halkının maddi ve manevi kültürünün zor ve uzun bir gelişim süreci sonucunda ortaya çıkmıştır. Azerbaycan halkının etnik tarihi, halk yaratıcılığının sanatsal özellikleri, çeşitli durumlarda şekillenmeleri, sanatsal süslemeler, dokuma halk giysilerinde kendini göstermiştir. Azerbaycan'da ipekçilik ve pamuk üretimi gibi alanlar geliştikçe, milli giysilerin hazırlanmasında özel bir rol oynayan kumaş üretimi arttı ve bunun sonucunda milli giysilerde bir canlanma dönemi yaşandı. Milli giyim takımının hazırlanmasında özel bir rol oynayan, dekoratif uygulamalı sanatların diğer örneklerinde olduğu gibi, kumaşlarda Uzak Doğu kültürüne özgü birçok süsleme örnekleri kendini gösterirdi.