İçeriğe atla

Küleç Camii

Koordinatlar: 45°09′35″K 35°15′38″D / 45.15972°K 35.26056°D / 45.15972; 35.26056
Küleç Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKırım,  Ukrayna /  Rusya
Koordinatlar45°09′35″K 35°15′38″D / 45.15972°K 35.26056°D / 45.15972; 35.26056
İnançİslam
Açılış15. yüzyıl
Özellikler
Kubbe sayısı1
Minare sayısı1
Malzemelerişlenmiş kireç taşı

Küleç Camii (UkraynacaКолеч-Мечеть, Kırım TatarcasıKüleç Meçit, Кулеч-Мечит), Kırım Hanlığı sırasında inşa edilmiş bir camidir. Caminin yukarı kesimlerinde, Çürük Nehir vadisinin üzerindeki aynı adı taşıyan köyde Aziz Ahmed Efendi'nin mezarı bulunmaktadır. Cami ile birlikte bir medrese de inşa edildi. Cami kompleksinin ilk yazılı kayıtları 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır, ancak araştırmacılar yapım zamanının daha erken bir döneme, muhtemelen 15.-16. yüzyıllara kadar tarihlenebileceğine inanmaktadır. Kırım'da Sovyetler Birliği'nin kurulmasından sonra cami kapatıldı ve 1950'lerin başında cami kompleksi tamamen yıkıldı.

Mimari bir varlık olarak, 1920'lerde mimar ve restoratör Boris Nikolayevich liderliğindeki bir keşif gezisi ile araştırıldı.

Bina 1950'lere kadar ayakta kalmasına rağmen daha sonra yıkıldı. En değerli mimari ve tarihi parçalarının araştırılması, kaydedilmesi ve korunması yapılmamıştır.[1]

Tapınak kompleksinin araştırması, daha sonra Kırım Han Sarayı'nın müdürü olarak görev yapan tarihçi ve etnograf Wesin Bodaninski yönetiminde 1920'lerin sonunda gerçekleştirildi. Sanat restoratörü B. N Zasypkin, Kırım Hanlığı'nın korunan tarihi ve kültürel anıtlarının Moskova'dan uzmanlar tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. V. Bodaninsky ve B. N. Zasypkin 1937-1938'de baskıya maruz bırakıldı ve SSCB'nin çöküşüne kadar kültür mirasları neredeyse hiç araştırılmadı.[2][3]

Mimarisi

Caminin mimarisi, Kırım Hanlığı'nın ilk mimari örneklerine karşılık gelmektedir. Ana bina plana göre kare şeklindedir. Sekizgen bir yapı tarafından desteklenen bir kurşun kubbe ile taçlandırılmıştır. Duvarlar, dışarıdan toplam 0,8 ila 1 metre kalınlığında yüksek kaliteli işlenmiş taştan oluşan büyük bloklardan oluşuyordu. Ana salonda çift camlı pencereler vardı. Giriş kapısı ana binanın yarısı yükseklikte idi ve köşelerinde küçük kuleler vardı. Giriş kapısının solunda, konik bir kubbe ile süslenmiş, 25 metre yüksekliğindeki bir minare vardı. İçinde Selçuklu motifleri ile zenginleştirilmiş oyma bir mihrap vardı.[4][5] Cami, mimari olarak 14. ve 15. yüzyıl yapılarından olan Eski Saray Camii'ne benzemektedir.[6]

Kalıntılar

Caminin 650 metre güneydoğusunda, 2134 Höyüğü yakınında, Ahmed Efendi'ye ait türbe yer almaktadır ve buradaki kalıntılar neredeyse korumasızdır. Alan incelenirken bir dizi küçük taş parçasıı, karo parçası ve cam seramik bulunmuştur. Bugün, bölge özel bahçeler ve tarlalarla doludur.[1][4]

Kaynakça

  1. ^ a b Гаврилов А. В. (2008). "Средневековые памятники Юго-Восточного Крыма (материалы к археологической карте)". Сугдейский сборник (Rusça) (III). Киев-Судак: 331—384. 
  2. ^ В. Ф. Козлов (12 Şubat 2014). "Основатель Бахчисарайского дворца-музея Усеин Боданинский". 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Б. Н. Засыпкин (некролог)". Архитектурное наследство Вып. 8. (Rusça). М. 1957: 189. 
  4. ^ a b Засыпкин Б. Н. (1927). "Памятники архитектуры крымских татар". Крым: Общественно-научный и экскурсионный журнал (2 (4)). М.- Л.: 113 - 168. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  5. ^ Бабенко Г. А., Дюличев В. П. (2008). Шедевры мусульманской архитектуры Крыма. Симферополь: Симферопольская городская типография. s. 320. ISBN 978-966-2913-83-5. 
  6. ^ Крикун Е. В. (1998). "Памятники крымскотатарской архитектуры (XIII-XXвв.)". Симферополь: Крымучпедгиз. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Эвлия Челеби (2000). "Книга путешествия. Крым и сопредельные области. (Извлечения из сочинения турецкого путешественника XVII века). / Вступит. статья, перевод с османского языка, комментарии Е. В. Бахревского". Историко-археологический фонд «Наследие тысячелетий» Изд. 2-е, исправл. и доп. Симферополь: Изд-во «ДОЛЯ». ISBN 978-966-366-159-9. 
  • Административно-территориальные преобразования в Крыму. 1783—1998 гг. Справочник / Под ред. Г. Н. Гржибовской. — Симферополь: Таврия-Плюс, 1999. — 464 с. — ISBN 966-7503-22-4.
  • Засыпкин Б. Н. (1927). "Памятники архитектуры крымских татар". Крым: Общественно-научный и экскурсионный журнал. М.- Л.: Госиздат, Тип. Красный Пролетарий: 113 - 168. 
  • "Б. Н. Засыпкин (некролог)". Архитектурное наследство Вып. 8. М. 1957: 189. 
  • Бабенко Г. А., Дюличев В. П. (2008). "Шедевры мусульманской архитектуры Крыма". Симферополь: Симферопольская городская типография. ISBN 978-966-2913-83-5. 
  • Гаврилов А. В. (2008). "Средневековые памятники Юго-Восточного Крыма (материалы к археологической карте)". Сугдейский сборник. Киев-Судак: 331—384. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşça</span> Türk dili

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

Vuk Stefanović Karadžić tarafından hazırlanmış alfabedir. Sırp Alfabesi'nde her ses için bir harf oluşturulduğundan yazıldığı gibi okunur. Okunduğu gibi yazılır. Sırpça hem Latin hem de Kiril harfleriyle yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Boncuk</span> delikli bir süs eşyası

Boncuk; cam, taş, sedef, inci, fildişi, boynuz, kemik, tahta, metal, plastik gibi maddelerden yapılan, genelde ip ya da tel geçmesi için ortası delik, çoğu yuvarlak ve renkli süs tanesi. Boncuk işinde kullanıldığı gibi, gerdanlık, bilezik, nazar boncuğu, tespih yapımında da kullanılır. Yazma kenarına boncuk oyası olarak işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Krılatskoye Velodromu</span>

Krılatskoye Velodromu veya Krılatskoye Olimpiyat Merkezi, Moskova'daki Krılatskaya Sokağı'nda yer alan velodrom. 1979 yılında Sovyetler Birliği döneminde inşa edildi. 1980 Yaz Olimpiyatları'nda bisiklet dalındaki yarışlara ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları</span> Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Kefe Ulu Camii</span>

Ulu Cami, Süleyman Han Camii veya Sultan Selim Camii, Kırım şehri Kefe'de bulunan yıkılmış bir camidir. Şehrin ana Cuma camii olarak kabul edilirdi. İleride padişah olacak olan I. Süleyman'ın fermanı ile inşa edilmiştir. O yıllarda, Süleyman Kefe şehrinde sancak beyi unvanına sahipti. Caminin Azize Agnes adına inşa edilmiş olan bir Katolik tapınağı üzerine inşa edildiğine inanılmaktadır. Tapınağın taşları inşaat sırasında kullanılmıştır. Caminin inşaatı 1520 veya 1522'de tamamlandı. Caminin inşasına Osmanlı mimarı Memar Sinan öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Saray (cami)</span>

Eski Saray; eski bir cami, 14. yüzyılın Kırım Tatar mimarisinden bir anıt ve Kırım'ın en eski camilerinden biri. Cami, Simferopol bölgesindeki Pioner köyünde bulunmaktadır.

Kırım ulusu, 13. yüzyılın ortasından 15. yüzyılın sonuna kadar Kırım yarımadası topraklarında varlığını sürdürmüş olan Altın Orda ulusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Yugoslavya ilişkileri</span>

Sovyet-Yugoslav ilişkileri, SSCB ile Yugoslavya arasında 25 Haziran 1940'ta kurulan ikili ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler çok belirsiz bir şekilde gelişti - 1940'a kadar açıkça düşmandılar, 1948'de ilişkiler yeniden tırmandı ve 1949'da bozuldu. 1953-1955'te ikili ilişkiler restore edildi, ancak Yugoslavya'nın çöküşüne kadar çok kısıtlı kaldı. YSFC, SSCB tarafından sosyalist bir devlet olarak tanındı ve CMEA'nın çalışmalarına katıldı. Ancak Yugoslavya, Varşova Paktı'na katılmadı ve bazı durumlarda Sovyet dış politikasını desteklemedi. 1960-1980'lerde iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemliydi ve 1985'e kadar büyüdü. SSCB ayrıca Yugoslav kültürel ürünlerinin önemli bir tüketicisi haline geldi: 1960'lar-1980'lerde Sovyetler Birliği'nde Yugoslav yazarların kitaplarının çevirileri yayınlandı ve Yugoslav filmleri gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Cemaleddin Camii</span>

Seyit Cemaleddin Camii, Türkmenistan'ın Anav kentinde bulunan eski bir camidir. Cami, 15. yüzyılda tamamlanmış olup Orta Asya'nın Ortaçağ mimarisinin simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Holokost Kurbanları Anıtı (Sivastopol)</span>

Sivastopol Holokost Kurbanları Anıtı, Temmuz 1942'de şehrin Naziler tarafından ele geçirilmesinden sonra vurulan Sivastopol Yahudileri ve Kırımlıların anısına dikilmiş bir anıttır.