Kük Büre
Kük Büre Halk Hareketi | |
---|---|
Kısaltma | Kük Büre |
Kuruluş | 2007'den beri bir kulüp olarak 11 Mart 2009 | ) dan beri kamu kuruluşu olarak
Tür | Sivil Hareket |
Merkez | Başkurdistan |
Kurucu | Azat Salmanov, Timur Muhatorov |
Genel Başkan | Azat Salmanov |
Resmî site | kyk-byre.ru |
Kük Büre (Başkurtça: күк бүре / Kük Büre, Türkçe: Gökbörü), Başkurt gençlik organizasyonu. Kük Büre sözünün Başkurt Türkçesinden çevrimi «bozkurt» anlamına gelir. Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan'da resmi bir organizasyon olarak söylemde olmasa da organizasyon üyeleri Başkurt ulusunun kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Sembol
Türk Dünyasının milli sembolü olan kurt başı ve arka planda bir güneştir. Türk halklarının mitolojisindeki kurt, asırlık milli hafızayı, bilgeliği, cesareti, fedakarlığı ve vatanlarına olan bağlılığı sembolize eder. Ulus adı olan Başkurt sözü de kurtbaşını anlatmaktadır.
İdeoloji
Örgütün ideolojik platformu liberal milliyetçiliktir. «Kük Büre» milli hareketi, Başkurt liberal milliyetçiliğini, devletçilik, komünizm, faşizm ve dini köktencilikle bağdaştırmaz. Kük Büre ideolojisi 10 ana teze dayanır:
- Başkurt halkı bir millet olmuştur. Bir ulus olarak Başkurtlar, kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere diğer uluslarla eşit haklara sahiptir..
- Başkurtların ulusal kimliğinin temeli, etnik gruplarının her zaman atalarının topraklarının tam teşekküllü varisi olan Güney Uralların orijinal özgür halkı olarak farkındalıkları olmuştur.
- Başkurt liberal milliyetçiliğinin temel ilkesi Başkurt halkının korunması ve geliştirilmesidir: Başkurdistan Cumhuriyetinin egemenliğinin korunması, nüfus artışı, ulusun fiziksel ve ruhsal sağlığının güçlendirilmesi, dilin, kültürün ve kimliğin korunması, her Başkurt'un kendini gerçekleştirme haklarını ve fırsatlarını sağlamak, Başkurt halkının korunması ve geliştirilmesi ilkesinin gerektirdiği ölçüde ulusunun haklarını gerçekleştirmek her Başkurt'un görevidir.
- Modern Başkurdistan Cumhuriyeti, Başkurt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirme biçimidir.
- Başkurdistan Cumhuriyeti egemenliğinin korunması biçiminde atalarının topraklarının haklarını savunan Başkurtlar, cumhuriyette yaşayan diğer halkların haklarına hiçbir şekilde baskı yapmamaktadır. Ekonomik egemenliğin faydaları, Başkurdistan Cumhuriyetinin tüm sakinleri arasında eşit olarak dağıtılacaktır.
- Başkurt halkına dayalı kurumsal gruplar oluşturmak gerekiyor. Ulusal fikrin, bireysel Başkurtlar tarafından kendi dar bencil çıkarlarını ve faaliyetlerini Başkurt topluluğunun çıkarlarına zarar verecek şekilde gerçekleştirmelerine izin verilemez.
- Başkurtlar tüm Başkurtlara öncelik vermeli, ancak tüm çabalarını diğer halklara yöneltmemelidir. Altın kurala uymalısınız: "Halkınız için istemediğiniz şeyi, başka bir halk için dilemeyin."
- Başkurdistan Cumhuriyetinin liderliğinin meşruiyeti, Başkurt halkının kültürel ve sosyal yaşamının gelişimini koruma yeteneğine bağlıdır.
- Federalizm, Başkurt halkının Merkez ile etkileşiminin temelidir. Merkezi hükûmet tarafından federalizm ilkesinin ihlali, Başkurt halkı nezdinde meşruiyetinin kaybına neden olur.
- Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti Anayasasında yer alan demokratik ilkelere destek. Aynı zamanda liberal demokrasiyi mutlaklaştırmak da kabul edilemez. Çoğunluğun gücü, ulusal olanlar da dahil olmak üzere her zaman azınlıkların çıkarlarını dikkate almalıdır. Bu nedenle, Rusya Federasyonu'nun her düzeyinde kotalar da dahil olmak üzere, etnik azınlıkların kusurun oluşumuna katılımını sağlayacak yasal mekanizmaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Başkurt alanları
Örgüt, Başkurt topraklarının "bölgesel birliğini" barışçıl bir şekilde yeniden birlik içinde tesis etmeye çalışıyor. Başkurt toprakları olarak Çelyabinks oblastı (Argayaş, Kunaşak rayonu), Orenburg oblastı (Kuvandık, Gaykala okrugu) gibi alanların Başkurdistan içine geri alınmasını talep etmektedir.
Rusya Federasyonu'ndaki Yerel Halk örgütleriyle İşbirliği
2012 yılı yazında Rus medyası iki milliyetçi teşkilat olan Tatar Gençlik Birliği (Özgürkük) ve Kük Büre hareketlerinin arasında bir ittifak yapıldığını bildirdi. Tatar Gençlik Birliği (Özgürlük) lideri Nail Nabiulla "Birliğin, Rus olmayan halkların hakları için mücadelede Rusya Federasyonu'ndaki tüm milliyetçi örgütlerle birleşmeye açık olduğunu" belirtti. Tatar Gençlik Birliği ve Kük Büre liderleri Çuvaşya, Udmurtya, Mariye El, Altay ve Saqa Yerindeki tüm milliyetçi teşkilatlar ile potansiyel ittifak halinde olduklarını belirttiler. Tataristan ve Başkurdistan milliyetçileri ülkelerindeki başkanlık sisteminin korunması konusunda ortaklaşa mücadele edeceklerini ifade ettiler.[1]
Engellemeler
«Kük Büre» hareketini engellemeye yönelik Rusya Federasyonu yöneticileri ellerinden geleni yapmışlardır. Örgütün mitingleri ve eylemleri çoğu zaman yasaklanır veya her türlü bürokratik engelle karşılaşılır. Başkurt milliyetçilerinin "başvuruların yanlış işlenmesi", "belgelerin geç teslimi" ve benzeri nedenlerle planlanan önlemlerin reddedildiği durumlar vardır.[2]
İlgili Kaynaklar
- «Kük Büre» programı 13 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Başkurtlar, Rus Olmayanların Ortaklaşa Kendi Kararları İçin Moskova'ya Baskı Yapacaklarını Söyledi 4 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Azat Salmanov: "Her şey Başkurtların elinde." 30 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dış bağlantılar
- Miting 11.10.2012. video 29 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Başkurt aydınları ve Kük Büre 28 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Başkurt insan hakları hareketi "Kuk-bure", Başkurtya'nın egemenliğini savunmak için bir miting düzenliyor 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- «Башкорт юлы» Başkurt Yolu'nu tutarak yetkililerin yasaklarına cevap verecek 15 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Medyanın Aznabayev'e karşı Kük Büre tutumu
- Буре» Başkurt halk derneği "Kük Büre"nin bir grevi Ufa şehir merkezinde düzenlendi 24 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
- ^ "Tatar ve Başkurt milliyetçileri Ruslara karşı birleşti". 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021.