İçeriğe atla

Küçük ağaçkakan

Küçük ağaçkakan
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Piciformes
Familya:Picidae
Cins:Dryobates
Tür: D. minor
İkili adlandırma
Dryobates minor
Linnaeus, 1758
Dağılımı
Dryobates minor

Küçük ağaçkakan (Dryobates minor), ağaçkakangiller (Picidae) familyasına ait bir ağaçkakan türü. Yayılış sahası palearktik biyocoğrafik bölgesidir ama birkaç alt türü tanınır.

Erkekte, koyu kırmızı bir taç, kahverengi bir alın, siyah bir kaş bölgesi çizgisi ve boyuna doğru gaganın dibinden geçen başka bir çizgi daha vardır. Ense ve arkanın üst kısmı siyahtır ama daha aşağı arka çizgili siyah ve beyazdır. Kanatlarda daha geniş ve daha dikkat çekici çizgiler vardır ve aynı zamanda dış kuyruk tüyleride çizgilidir. Alt kısımlar, böğür çizgili ve beyazdır. Gaga ve bacaklar kurşini gri renklidir. Dişide taç beyazdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl sırtlı örümcek kuşu</span> kuş türü

Kızıl sırtlı örümcek kuşu, örümcek kuşugiller (Laniidae) familyasından yüksek çayırların, fundalıkların ve çalılık arazilerin küçük, güzel ve kahverengi sırtlı örümcek kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara karınlı kum kuşu</span>

Kara karınlı kum kuşu, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından küçük ve oldukça yuvarlak omuzlu bir kıyı kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Çayır tuygunu</span>

Çayır tuygunu veya çayır doğanı, atmacagiller (Accipitridae) familyasının tuygunlar (Circinae) alt familyasına ait küçük, zarif, uzun kanatlı bir yırtıcı kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı boyunburan</span>

Bayağı boyunburan, ağaçkakangiller (Picidae) familyasından ağaçkakana benzeyen bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili yunus</span> Stenella cinsindeki beş yunus türünden birisi

Çizgili yunus Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunur. Üzerinde oldukça fazla araştırma yapılmış olan bu yunus türüne aynı zamanda Euphrosyne yunusu ve mavi beyaz yunus adları da verilmektedir.

<i>Melanerpes aurifrons</i>

Melanerpes aurifrons, Melanerpes cinsine bağlı bir kuş türüdür. Kuzey ve Orta Amerika'da yaşar. ABD, Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua'da bulunur. Yaklaşık olarak 1.400.000 km2lik bir alanda 1.700.000 altın alınlı ağaçkakanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakangiller</span>

Ağaçkakangiller (Picidae), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına ait Ağaçkakansılar (Piciformes) alt takımı içinde yer alan ve içinde Boyunburanlar (Jynginae), Picinae ve cüce ağaçkakanlar (Picumninae) alt familyalarını barındıran familya. Bu familyadaki kuşlar Avustralya, Madagaskar ve kutup bölgeleri dışında dünyanın her yerinde bulunur. Türleri çoğu orman ve ağaçlıklı alanlarda yaşasa da, çöllerde yaşan bazı türleri de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kara alınlı örümcek kuşu</span> Bir kuş türü

Kara alınlı örümcek kuşu, örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kiraz kuşu</span>

Küçük kiraz kuşu, kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca küçük çinte, cüce yelve ve cüce kiraz kuşu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sürmeli çalı kuşu</span>

Sürmeli çalı kuşu, çalı kuşugiller (Regulidae) familyasından bir kuş türü. Avrupa, kuzey Afrika, Madeira Adaları'nda yavrular. Kısmen göçmendir. Kuzey ve doğu bölgelerde yaşayan kuşlar olup, kışlarını güneyde geçirirler. Kışın, çoğunlukla baştankara sürüleriyle bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Küçük yeşil ağaçkakan</span>

Picus canus veya Küçük yeşil ağaçkakan, Picus cinsine bağlı bir kuş türüdür. Büyüklüğü 25-28 cm, ağırlığı 130-180 gram kadardır. Tüyleri yakın akrabası olan yeşil ağaçkakana benzer. Üst kısımları yeşil, alt kısımları soluk gri ve kıç sarıdır. Siyah bıyıkla gri bir başı vardır. Erkek kırmızı bir taca sahiptir. Yeşil ağaçkakandan daha kısa bir boynu, daha ince-uzun gagası ve biraz daha yuvarlak başı vardır. Karışık ormanlarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ağaçkakan</span>

Picus viridis veya Yeşil ağaçkakan, Picus cinsine bağlı bir kuş türüdür. Avrupa'nın çoğu parçasında ve batı Asya'da görülürler. Büyüklükleri 30–36 cm, kanat açıklıkları 45–51 cm kadardır. Dikkat çekici giysisi, yüksek bir sesi vardır. Eşeylerin tüyleri benzerdir. Üst kısımları koyu yeşil alt kısımları sarımsı yeşildir. Taç ve ense koyu kırmızıdır. İber Yarımadası formu olan P. v. subsp. sharpei alt türü hariç diğerlerinin gaga dibi ve göz arasındaki boşluk ve gözün etrafı erkek ve dişide siyahtır. Kıç krom sarısıdır, bu uçuşta çok açıktır ve bazı mesafeden türün teşhisine izin verir. Gaga ve ayaklar kurşuni gri renktir.

<span class="mw-page-title-main">Sürmeli kız kuşu</span>

Sürmeli kız kuşu, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Altın yağmurcun</span>

Altın yağmurcun, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük mavi balıkçıl</span>

Büyük mavi balıkçıl, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kaya kekliği</span>

Kaya kekliği, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya dağ bülbülü</span>

Sibirya dağ bülbülü, dağ bülbülügiller (Prunellidae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Orman alaca ağaçkakan</span>

Dendrocopos major veya Orman alaca ağaçkakan, Dendrocopos cinsine bağlı bir kuş türüdür. Siyah ve beyaz alacalı tüy örtüsüne sahip olan ve kuyruk altında kırmızılık bulunan orta boyutlu bir ağaçkakandır. Erkek ve genç kuşlarda ayrıca boyun ya da kafada kırmızı lekeler bulunur. Kuzey Afrika'nın bir kısmı da dahil olmak üzere Palearktik'te yaşar. Dağılım alanının çoğunda göçmen olmasa da kuzey bölgelerde eğer kozalak azalırsa bazı popülasyonlar güneye göçebilir. Bazı bireylerin normal dağılım dışına çıkmaları söz konusu olabilmektedir ve yakın geçmişte İrlanda'da yeniden kolonileşmeleri ile Kuzey Amerika'da görülmelerinin nedeni budur. Orman alaca ağaçkakanları besin bulmak ya da yuva açmak için ağaçların gövdelerini gagaları ile deler ve bölgelerini belirleyip temas kurmak için de ağaç gövdelerine gagaları ile vurup ses çıkarırlar. Diğer ağaçkakanlar da olduğu gibi gagaları ile ağaç gövdelerine vurmalarından dolayı olan fiziksel stresleri yönetebilmek için anatomik uyum geçirmişlerdir. Bu tür alaca ağaçkakan türüne benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakan</span>

Ağaçkakan (Picus), ağaçkakangiller (Picidae) familyasından ağaçların kabuklarını gagalayarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen, sivri gagalı kuş türlerinin ortak adı.

<i>Meksika kaplan balıkçılı</i>

Meksika kaplan balıkçılı, balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Meksika'dan Kolombiya'nın kuzeybatısına kadar olan bölgede bulunur.