İçeriğe atla

Küçük Fabl

Küçük Fabl, Franz Kafka'nın 1920 yılında kaleme aldığı bir fabl örneğidir. Yazarın bu eserinde bir fare ve kedi üzerinden aktarım yapılmaktadır.

Hikâye

"Ah," dedi fare, "dünya her geçen gün daha da daralıyor". "Önce duvarlar çok genişti, beni korkutuyordu, koşmaya devam ettim ve mutluydum, uzakta sağda ve solda duvarlar görmekten, ama bu duvarlar o kadar çabuk birbirine yaklaştı ki şimdiden son odaya geldim ve orada köşede, ona doğru koşmam gereken bir fare kapanı duruyor."

"Sadece koştuğun istikameti değiştirmelisin" dedi kedi ve fareyi yedi.

Uyarlamalar

1998 tarihli Laughing with Kafka (Kafka ile Gülmek) konuşmasında Amerikan yazar David Foster Wallace hikâyeyi Kafka'nın mizahına ve bu mizahı üniversite ortamında öğrencilere aktarabilmenin zorluğuna örnek olarak kullanır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk edebiyatı</span>

Çocuk Edebiyatı, çocuklar için konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebî eserlerin oluşturduğu edebiyat koludur.

<span class="mw-page-title-main">Franz Kafka</span> Bohemyalı roman ve öykü yazarı (1883–1924)

Franz Kafka, Almanca konuşan Bohemyalı, roman ve hikâye yazarı. 20. yüzyıl edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gerçekçilik unsurlarını ve fantastik unsurları birleştiren eserleri tipik olarak tuhaf veya sürrealist ön yargılarla ve anlaşılmaz sosyal-bürokratik güçlerle karşı karşıya kalan izole kahramanlara sahiptir ve yabancılaşma, varoluşsal kaygı, suçluluk ve saçmalık temalarını keşfetme olarak yorumlanmıştır. "Dönüşüm", Dava ve Şato en bilinen eserleridir. "Kafkaesk" terimi, Kafka'nın yazdıklarındaki gibi durumları tanımlamak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Koşma (edebiyat)</span>

Koşma, coşturucu duyguların dile getirildiği, İslamiyet öncesinde yazılan koşuk türünün bir devamı olan ladinî (dinî olmayan) Türk halk edebiyatı nazım biçimi. Koşmalar genellikle 11'li hece ölçüsü ile söylenir, en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur. Türk halk edebiyatının en çok kullanılan nazım şekli olan koşma, halk ozanları tarafından geliştirilmiş bir nazım şeklidir. Bu nazım biçimi Türk Dil Kurumu tarafından:

<span class="mw-page-title-main">Çizmeli Kedi</span>

Çizmeli Kedi, insanları aldatarak yoksul efendisi için zenginlik ve saygınlık elde etme peşinde koşan bir kedi hakkındaki Avrupa masalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şili orman kedisi</span>

Şili orman kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir tür.

Cihan Demirci, Türk karikatürist, mizah yazarı, gazeteci, şair ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">E. T. A. Hoffmann</span> Alman yazar (1776-1822)

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann,, Alman besteci, müzik eleştirmeni, romantizm döneminde fantezi ve korku hikâyeleri yazarı, jüri üyesi, çizer ve karikatürist.

Harnâme, divan edebiyatı şairi Şeyhî tarafından kaleme alınmış mesnevi. 126 beyitten oluşmaktadır.

<i>CatDog</i>

CatDog, ilk gösterimini 4 Nisan 1998 tarihinde Nickelodeon kanalında yapmıştır. Yapımcısı Peter Hannan'dır. Yarısı kedi, akıllı ve ukala, yarısı köpek, şanslı ve aptal bir karakterin hikâyesini anlatır. Köpek genelde kedinin başına bela açar ve kızlar genelde köpeğe aşık olur. Ve ukala kedi tabii ki bunu kaldıramaz.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kedi</span>

"Kara Kedi" Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa öyküdür. Öykü ilk defa 19 Ağustos 1843'te The Saturday Evening Post adlı gazetede yayımlandı. Suç psikolojisinin ele alındığı öykü genelde yazarın Gammaz Yürek isimli öyküsüyle birlikte ele alınır. Her iki öyküde de bir katil suçunu gizler ve hiç yakalanmayacağını düşünür, ancak kendisine suçunu sürekli hatırlatan rahatsız edici bir şey sebebiyle sonunda kendi kendini ele verir.

İntak ya da dillendirme,bir edebi sanattır. Kişileştirilen bir varlığın konuşturulmasına denir. Daha çok şiirde ve fabl türü hikâyelerde kullanılır.

Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.

<i>Ömer</i> (film) film

Ömer 7 Mart 2014 tarihinde vizyona giren Filistin yapımı Dram ve Gerilim filmidir. Yönetmenliği ve senaristliği Hany Abu-Assad yapmıştır.Filmin yapımını ZBros yapımcılığını Waleed Zuaiter, David Gerson yapmıştır. Filmin baş rollerini Adam Bakri ve Leem Lubany paylaşmıştır.Oscar ödülüne aday gösterilen bu film 7 Mart 2014 tarihinden itibaren vizyonda yerini korumaktadır.

Erlom Ahvlediani, çağdaş Gürcü edebiyatının yazarlarından biridir. Senaryo yazarı olarak tanınmış, ama zamanla roman ve öyküleri daha çok ilgi çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">La Fontaine Masalları</span> La Fontainenin topladığı fablların serbest nazma uyarlayıp 1668den 1694e kadar yayımladığı eser

Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi. Esprili, nüanslı ve ironik olan fabllar başlangıçta yetişkinlere yönelikken daha sonraları eğitim sistemine girmesiyle öğrencilerin eğitiminde kullanılır hâle geldi.

<i>Açlık Sanatçısı</i> (hikâye koleksiyonu) Franz Kafkanın kitabı

Açlık Sanatçısı , Franz Kafka'nın 1924'te Almanya'da yayımlanan ve dört hikâyeden oluşan hikâye koleksiyonudur. Çalışma, Kafka'nın kendisi tarafından yayın için hazırladığı son koleksiyondur. Kitabı oluşturan dört hikâye de Kafka'nın ölümünden önce dergilerde yayımlanmıştır. Ayrıca Kafka sadece ilk hikâyenin düzenlemelerini yapabilmiştir. Koleksiyon yazarın ölümünden birkaç ay sonra Verlag Die Schmiede tarafından basılmıştır.

Sahilde Kafka Japon yazar Haruki Murakami tarafından yazılan 2002’de orijinal dilinde 2005’te İngilizce olarak 2009’da da Türkçe olarak yayınlanan fantastik romandır. Amerika’da yayınlandığı yıl New York Times tarafından 2005 yılının en iyi 10 romanından biri seçilmiştir. Türkçe çevirisi Hüseyin Can Erkin tarafından yapılmış, Doğan Kitap tarafından basılmıştır.

"Kediye Çan Takmak", "Çan ve Kedi" ve "Konseydeki Fareler " adlarıyla da bilinen fabldır.

Destan, Âşık edebiyatında bir nazım şeklidir. Kökeninin Farsça "dâstân" kelimesi olduğu düşünülmektedir. Destan “hikâye, masal, sergüzeşt, manzum hikâye (kıssa), vak‘a, tarih, roman ve hayvan masalı (fabl)” gibi anlamlara da gelmektedir. Destan, şekil itibarıyla koşmaya benzemektedir. Ancak ezgisel olarak farklılık gösterebilir. 40 dörtükten, 100 dörtlüğe kadar örnekleri görülmektedir.