İçeriğe atla

Küçükçekmece Köprüsü

Küçükçekmece Köprüsü
2018 yılına ait bir fotoğraf
Harita
TaşınanYayalar
GeçişKüçükçekmece Gölü
KonumKüçükçekmece, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar40°59′24″K 28°46′12″D / 40.99000°K 28.77000°D / 40.99000; 28.77000
TasarımAcem Alis / Mimar Sinan
TürüTarihi köprü
MalzemeTaş
Uzunluk210 m (690 ft)
Genişlik7,6 m (25 ft)
En geniş açıklık10 m (33 ft)
Tarihî durumuKullanımda
Geçiş ücretiÜcretsiz

Küçükçekmece Köprüsü, İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesi Fatih mahallesinde Küçükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi ile buluştuğu yerde, Osmanlı dönemine ait 16. yüzyılda inşa edilen bir ait tarihi köprüdür.[1][2] Büyükçekmece Köprüsü ile kıyaslandığında kaynaklarda "Ponte Piccolo" (Küçük Köprü) olarak da adlandırılır. I. Dünya Savaşı sırasında ekleme yapıldığı ve köprü eğiminin düzleştirildiği bilinmektedir. Bu haliyle orijinal mimari yapısını kaybetmiştir.

Roma döneminde kâgir ve ahşap bir köprünün bulunduğu, İstanbul'un Fethi sırasında stratejik önemi nedeniyle II. Mehmed tarafından bu köprünün onarıldığı bilinmektedir. Günümüze ulaşan köprünün yapımına I. Süleyman döneminde başlanmış ve II. Selim döneminde inşaatı tamamlanmıştır. Kesin olmamakla birlikte köprünün Mimar Sinan'dan önce baş mimar olan Acem Alis tarafından yapıldığı düşünülmektedir.

Konumu

İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi Fatih mahallesinde Küçükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi ile buluştuğu yerdedir. Çevresinde balıkçı tekneleri bağlıdır. Köprünün kuzey tarafında köprü başında Küçükçekmece Köprüsü Çeşmesi ve yakınında tarihi karakol binası ile Küçükçekmece Meydanı vardır. Güney tarafında ise Küçükçekmece Metin Oktay Stadyumu ile Balıkçılar Çarşısı vardır.

Mimari

Toplam uzunluğu 210 metre, genişliği 7,60 metredir. En geniş kemer açıklığı 10 metredir.

Fotoğraflar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Harita • Kültür Envanteri". kulturenvanteri.com. 18 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  2. ^ "Küçükçekmece deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü ihya edildi". v3.arkitera.com. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  3. ^ "Wooden bridge at Küçükçekmece, near Istanbul. - Mayer, Luigi - Travellers Views - Places – Monuments – People Southeastern Europe – Eastern Mediterranean – Greece – Asia Minor – Southern Italy, 15th-20th century". eng.travelogues.gr. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Küçükçekmece, İstanbul ilinin batısında aynı adlı gölün çevresinde kurulmuş bir ilçedir. Batısında Avcılar ve Küçükçekmece Gölü, kuzeyinde Başakşehir, doğusunda Bahçelievler ve Bağcılar, güneyinde Bakırköy ve Marmara Denizi vardır. 1. dereceden riskli deprem bölgesinde yer almaktadır. 1987 yılında, ikisi köy, 25'i mahalle olmak üzere toplam 27 yerleşim yeri Bakırköy ilçesinden ayrılarak kurulmuştur. Bugünkü sınırlarına, 1992'de Avcılar'ın, 2009'da Başakşehir'in ilçe olmasıyla kavuşmuştur. 2009 itibarıyla 21 mahalleden oluşmaktadır. İstanbul ilinin 39 ilçesi arasında yaşam kalitesi endeksi sıralamasında 12. sıradadır. Marmara Denizi ve adını verdiği Küçükçekmece Gölü'ne kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü</span> tarihi yapı

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesinde bulunan, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında yer alan tarihi köprü.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Gölü</span> İstanbulda göl

Küçükçekmece Gölü, Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy ve Başakşehir ilçeleri arasında yer alan göl.

<span class="mw-page-title-main">Nişancı Mehmet Paşa Camii</span>

Nişancı Mehmet Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Karagümrük semtinde Nişanca caddesindeki cami. 1584-1588 arasında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Tezkiretülbünyan ve Tezkiretü’l-ebniye’de yer almamakla birlikte Tuhfetü’l-mi‘mârîn’de ona ait gösterilmektedir. Mimar Sinan'a ait olduğunu Evliya Çelebide yazar. Mimar Sinan 996’da (1588) ölmüş, cami ise ertesi yıl bitirilmiştir. Kaynaklarda genellikle Sinan tarafından başlanıp kalfalarından biri tarafından tamamlandığı belirtilen eser Aptullah Kur’an’a göre de Mimar Dâvud Ağa’nındır. Sinan’ın son zamanlarına rastlayan camiyi onun üslûbunu devam ettiren Dâvud Ağa’nın tamamlamış olması en güçlü ihtimaldir. Doğan Kuban’ın görüşleri de bu yöndedir. Câminin kapısı üzerinde, caminin inşâsına H.992 / M.1584'te başlanıp H.997 / M. 1589 tarihinde bitirildiğini gösteren nesir halinde bir kitâbesi vardır. Caminin giriş kapısı üstündeki III. Murat tuğrasının tasarımının Nişancı Mehmet Paşa tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sultan III. Mustafa tuğralı kitabede Mehmet Paşa torunu Şükrullah Efendi tarafından caminin esaslı tamir edildiğini anlatılır. Kuzeydoğu tarafında Keskin Dede yatmaktadır. Zamanında bir külliye olarak tasarlanan imaretten sadece cami ve türbe kalmıştır. Caminin içinde bir hazire vardır. Pek bakımlı olmayan hazîrede, bâninin oğlu Eyüp Kadısı Mehmed Nutki Efendi’de medfûn bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü (Vişegrad)</span>

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü veya Drina Köprüsü, Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa adına 1577'de Drina Irmağı üzerine yapılan 11 gözlü köprüdür. Köprü bugün Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Vişegrad’dadır.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Tren İstasyonu</span> Küçükçekmece, İstanbulda bir tren istasyonu

Küçükçekmece Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Küçükçekmece ilçesi Fatih Mahallesi ile Cennet Mahallesi arasında Hatboyu Caddesi ve İstanbul Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Harâmidere Köprüsü</span> İstanbul, Türkiyede bir köprü

Harâmidere Köprüsü, İstanbul-Rumeli üzerinde, Küçükçekmece Gölü ve Büyükçekmece Gölü arasında yer alan tarihi köprü. Uzunluğu 74,40 m olup genişliği 6,29 metredir. Malzemesi muntazam kesme taşlardan olan köprünün diğer adı Kapıağası Köprüsü olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Meydanı</span> İstanbulun Küçükçekmece ilçesinde meydan

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

Küçükçekmece Köprüsü Çeşmesi, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi Fatih mahallesinde tarihî polis karakolu binası yanında Küçükçekmece Köprüsü girişinde yer alan tarihî çeşmedir. Kitabesi günümüze ulaşmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kervansaray Çeşmesi ve Köprübaşı Çeşmesi olarak da bilinir.

Menekşe Deresi Köprüsü, İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesi Atakent mahallesinde Roma dönemine ait tarihi köprüdür. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte kullanılan malzeme, yapım tekniği ve mimari özelliklerine istinaden MS 4. yüzyılda İmparator Constantinus döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Çobançeşme Köprüsü, İstanbul ili Bahçelievler ilçesi Çobançeşme mahallesinde Ayamama Deresi üzerinde Roma dönemine ait tarihi köprüdür. Adını yanındaki Çoban Çeşmesi'nden alır. Yol inşaatı kapsamında dere yatağı değiştirildiğinden köprünün dere ile irtibatı kalmamıştır. Yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Papaz Köprüsü, İstanbul ili Halkalı Merkez mahallesinde Ayamama Deresi üzerinde tarihi taş köprüdür. Halkalı Köprüsü ve Kanadilli Köprüsü olarak da bilinir. 2009'da Ayamama Deresi taşkını ) sırasında zarar gören köprü için restorasyon çalışması yapıldı ve 2021'de tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Metrobüs İstasyonu</span> İstanbulda Metrobüs istasyonu

Küçükçekmece Metrobüs İstasyonu, İstanbul'da İETT tarafından işletilen Metrobüs hatlarına hizmet veren ve 17 Eylül 2007'de hizmete giren metrobüs istasyonudur. Küçükçekmece'nin Fatih Mahallesi'nde D.100 üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü (Lüleburgaz)</span> Lüleburgazdaki tarihi bir köprü

Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü veya Taşköprü, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesi sınırları içerisinde, Kaynarca'da doğan Lüleburgaz deresinin üzerinde bulunan ve 16. yüzyılda Sokullu Mehmed Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldığı düşünülen tarihi bir köprüdür.