İçeriğe atla

Köylü pastası

Köylü pastası
Ülke(ler)Türkiye
TipiTatlı
ÇeşitleriVan pastası, Kars pastası, kaşık pastası, Erzurum pastası

Köylü pastası, pastadan farklı olarak kurabiye ve kek arası bir tatlıdır. Birçok şehirde benzer şekillerde yapılır. Köylerde kuzinelerde pişirilir.Van pastası, Kars pastası, kaşık pastası ve Erzurum pastası gibi çeşitleri vardır.

Yörelere göre çeşitleri

Van pastası

Van yöresinde yapılan köylü pastasıdır. Özalp pastası ceviz, üzüm, tarçın ve karanfilli çeşididir.

Kars pastası

Kars yöresinde yapılan köylü pastasıdır.

Kaşık pastası

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var:

Siirt ve Muş yöresinde yapılan köylü pastası çeşididir.

Erzurum pastası

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var:

Erzurum yöresinde yapılan köylü pastası çeşididir.

Zerdeçallı Mardin pastası

Mardin yöresinde yapılan köylü pastası çeşididir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Özalp</span> Vanın ilçesi

Özalp (Kürtçe: Qelqeli, Türkiye'nin Van ilinin ilçesidir. Türkiye ile İran sınır kapısının bulunduğu Saray ilçesi ile Van il merkezi arasında bulunur. demiryolu bu ilçeden geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kete</span>

Kete Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz ve Güney Kafkasya'da da tüketilen bir şekerli ekmek çeşididir. Yapılan bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Türkiye'de başta Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Artvin, Ardahan, Kars, Van gibi illerde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk oyunları</span> Türklere ve Türkiyeye özgü halk dansları

Türk halk oyunları, Türkiye sınırları içerisinde yapılan halk danslarıdır. Türkiye'de çeşitli biçimlerde yapılan çok çeşitli halk oyunları türleri vardır ve bunlar her bölgenin kültürel yapısını yansıtır. Türkiye'de oynanan halk oyunları türleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Lokma</span> Türk mutfağından bir hamur tatlısı

Lokma, un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır. İzmir Lokması adıyla coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kokteyl</span>

Kokteyl, çeşitli içkilerin veya meyve sularının karıştırılarak oluşturulan karışık içkilere denir. Kelime, İngilizce cocktail yani horoz kuyruğu sözünden gelir. Özellikle viski, cin, votka, rom, tekila gibi içkilerin kendine has kokteylleri bulunur.

Hasıda ya da Hasuda, Doğu Anadolu bölgesinde hesida, hasude ve hasıta gibi adlarla, Bingöl'de ise maliyez olarak bilinen bir tatlı çeşididir. Erzurum mutfağına aittir. Iğdır ve Kars şehirlerinin yöresel helvasıdır. Ayrıca bazı Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde de mevcuttur.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Keledoş</span>

Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">U-Boot</span>

U-Boot bira kokteyli türüdür. Bir bardak biraya votka atılmasıyla yapılır. Almanya, Polonya, Kuzey Makedonya ve Flandre'de popülerdir. Almanya'da bunun yerine bazen likör korn kullanılırken, Flanders ve Hollanda'da jonge jenever tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Supangle</span> Türk sütlü tatlısı (kek üzerinde çikolata pudingi)

Supangle ya da sup; şeker, nişasta, süt, tereyağı ve kakao ile hazırlanan yarı katı, yarı sıvı bir kıvama sahip bir çikolatalı puding yani tatlı çeşididir. Dibinde gözeneklerine alkollü ve şekerli bir içki (likör) emdirilmiş pasta parçası olabilir. Üstüne öğütülmüş şamfıstığı, hindistan cevizi veya çikolata serpiştirilebilir. Soğuk hatta üstünde bazen biraz dondurmayla servis edilir.

Lor kurabiyesi lor peyniriden yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir.Lor peyniri dışında un, yumurta ve şeker içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kars pastası</span>

Kars pastası veya diğer bilinen adıyla dede baba pastası, Kars'a özgü tatlı bir köylü pastasıdır. Kurabiyeden yumuşak, kekten serttir. Görüntü olarak poğaçayı andırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Van pastası</span>

Van pastası, Van'a özgü köylü pastasıdır. Van pastası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir bombası</span>

İzmir bombası, kısaca bomba veya pralin dolgulu çikolatalı kurabiye , Türk mutfağında yer alan, çikolatalı krema ve türevlerini içeren bir bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine nutella konularak ilk yapılmıştır. Osmanlı mutfağındaki Murabbalı mecidiye kayısı murabbalı (marmelât) çeşididir. Türk mutfağında içi dolgulu birçok çeşit dolgulu kurabiye bulunmaktadır. Fındık ezmeli çeşidi bunlardan biridir. Kurabiye içerisinden tereyağ yerine sıvı yağın ekonomik nedenlerle eklenmesi ve yumurtanın çıkarılması ile daha ince yapılı kurabiye hamuru elde edilmiştir. Orijinal tarifinde tereyağ ve yumurta vardır. Tatlının Türkiye'de yaygınlaşmasında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisi olduğu düşünülmektedir. Google Trendler'e göre 2020 yılında Türkiye'de aranmış en popüler 6. yemek tarifini İzmir bombasının yapımı oluşturmuştur. Bomba kurabiyesinin ilk kim tarafından yapıldığına ait medyada farklı haberler çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İncir dolgulu bisküvi</span>

İncir dolgulu bisküvi veya İncir dolgulu kurabiye, incir ezmesi ile doldurulmuş kurabiye veya bisküvidir.

Tire karadutlu lor tatlısı lor peyniri ile yapılan tatlıdır.İzmir Tire'de yapılır. Kullanılan lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dil peyniri</span>

Dil peyniri bir çeşit peynirdir. Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır. Künefe yapımında künefe peynirine alternatif olarak kullanılan bir peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Osman kebabı</span>

Hacı Osman kebabı, Osmanlı mutfağında yer alan bir çeşit kebaptır. Melceü’t-Tabbâhîn de tarifi verilmiştir. Aynı isimde Hatay'da yapılan bir kebap çeşidi daha vardır. Selanik mutfağında yapılan ayrıca bir çeşidi daha vardır.